Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Kedy je povinná jazda na zips? Existuje viacero výnimiek z tohto pravidla

16.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ibesip). Zips je síce povinný, no vodiči v zablokovaných jazdných pruhoch sa často násilne tlačia do voľných jazdných pruhov. Takéto správanie však nie je vždy...

16.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ibesip).


Zips je síce povinný, no vodiči v zablokovaných jazdných pruhoch sa často násilne tlačia do voľných jazdných pruhov. Takéto správanie však nie je vždy v súlade so zákonom a niekedy môže znamenať aj vytváranie nebezpečných situácií.

Zips je povinný.
Foto: youtube.com/@ibesip

Od 1. apríla 2020 je jazda na zips na Slovensku povinná. Táto požiadavka je jasne definovaná v zákone o cestnej premávke a pre vodičov je ľahko pochopiteľná.

„Ak je pri súbežnej jazde v niektorom jazdnom pruhu prekážka cestnej premávky, vodič vozidla idúceho vo voľnom jazdnom pruhu je povinný umožniť vodičovi prvého vozidla nachádzajúceho sa v jazdnom pruhu, v ktorom je prekážka, jej obídenie, ak ten dáva znamenie o zmene smeru jazdy. Vodič obchádzajúci prekážku pritom nesmie ohroziť vodiča jazdiaceho vo voľnom jazdnom pruhu. Tam, kde sa jazdné pruhy v jednom smere jazdy zbiehajú, vodič idúci v priebežnom jazdnom pruhu je pri súbežnej jazde povinný umožniť vodičovi prvého vozidla nachádzajúceho sa v jazdnom pruhu, ktorý sa zaraďuje do priebežného jazdného pruhu, preradenie do priebežného jazdného pruhu, ak ten dáva znamenie o zmene smeru jazdy. Vodič pri zaraďovaní sa do priebežného jazdného pruhu pritom nesmie ohroziť vodiča jazdiaceho v priebežnom jazdnom pruhu“.

Menej zrejmé však je, že tento spôsob správania nie je vždy povinný. Existuje najmenej päť výnimiek z jazdy na zips.

Kedy jazda na zips nefunguje? Päť výnimiek

Jazda zip sa neuplatňuje:

  1. Vozidlo nemá prednosť v miznúcom alebo blokovanom jazdnom pruhu, kým nedosiahne koniec jazdného pruhu. Až pri samotnom zúžení vzniká povinnosť jazdiť na zips. To je myšlienka tohto riešenia.
  2. Odbočovací pruh nie je zužujúcim sa pruhom. Označuje špecifický manéver a často má na svojom konci súvislú čiaru. Ten zabraňuje manévru zmeny jazdného pruhu.
  3. Jazda v odbočovacom pruhu z odpočívadla neznamená, že sa dáva prednosť vozidlám jazdiacim v susednom pruhu.
  4. Ustanovenie odkazujúce na „jazdu výrazne zníženou rýchlosťou“ sa vzťahuje iba na kolóny, nie na spomalenie premávky napríklad zo 100 na 30 km/h. Vynucovanie prednosti pri vyššej rýchlosti nie je zipsovaním, ale vytváraním nebezpečenstva pre bezpečnosť cestnej premávky.
  5. Na ceste s dvoma pruhmi v rovnakom smere sa zipsovanie neuplatňuje, ak je v zápche len jeden z pruhov. Zápcha sa musí týkať oboch. V opačnom prípade si tlačiace sa auto vynucuje prednosť a vytvára nebezpečenstvo.
Jazda na zips.

O čom je zipsovanie?

Jazda na zips môže mať dve podoby. Všetko závisí od toho, koľko jazdných pruhov je v danom smere na vozovke vyznačených. Prípady sú vlastne dva.

  • V danom smere sú dva jazdné pruhy, z ktorých jeden končí alebo je zablokovaný. V tomto prípade musí vozidlo jazdiace v pruhu s možnosťou pokračovať v jazde pustiť jedno vozidlo pred sebou z blokovaného pruhu.
  • V danom smere sú tri jazdné pruhy a krajné dva končia alebo sú zablokované. V tomto prípade musí vozidlo jazdiace v pruhu s možnosťou pokračovať v jazde pustiť pred seba jedno vozidlo z blokovaného pravého pruhu a jedno vozidlo z blokovaného ľavého pruhu.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Ide o značku, ktorá sa dodáva v dvoch verziách. Je medzi nimi dôležitý rozdiel

Zelená šípka doprava, zaobchádzate s ňou ako so zeleným svetlom? Pokuta


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Takto bude vyzerať nová „šestka“? Číňania predstavili Mazdu EZ-6. V jednom ohľade zaujme

29.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@evdrivex1091). Súčasná inkarnácia Mazdy 6 je na trhu od roku 2012. Teraz sa ukázalo nové vydanie tohto vozidla, aj keď…

Čo sa stane, ak hneď zaradíte štvrtý z druhého stupňa? Takto funguje prevodovka

29.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto:). K prevodovke a jej prevodovým pomerom pristupujú vodiči dogmaticky. Dôvodom sú vysoké náklady na opravu. Len pri vynechávaní prevodových stupňov…

USA postavia nové „lietadlo súdneho dňa“. Očakáva sa, že bude stáť celý majetok

29.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto:). Spojené štáty hľadajú nástupcu "lietadla súdneho dňa". Stroj sa tak nazýva kvôli jeho schopnosti prežiť jadrovú vojnu. Očakáva sa, že…

Najdlhší let na svete je späť. Viac ako 25 hodín na palube

29.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SimpleFlyingNews). Po niekoľkoročnej prestávke sa vracia najdlhší let na svete. Cestujúci začnú svoju cestu v čínskom hlavnom meste Peking a…

Volkswagen predstavuje nové SUV. Má novú čínsku DNA a nečakanú výbavu

29.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Volkswagen pred svojou premiérou na autosalóne v Pekingu predstavil nové SUV. Vozidlo určené pre čínsky trh vychádza z modelu…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov