Pravidlá, Zaujímavosti,

Vodiči majú svoj vlastný kód. Jeden signál, ktorý polícia nenávidí

26.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheHighwayStories). Blikanie svetlami sa spája predovšetkým s agresívnou reakciou iného vodiča. To je však len polovica pravdy. Niekedy vás totiž práve tento signál môže zachrániť...

26.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheHighwayStories).

Blikanie svetlami sa spája predovšetkým s agresívnou reakciou iného vodiča. To je však len polovica pravdy. Niekedy vás totiž práve tento signál môže zachrániť pred pokutou. Dokonca aj vysokej pokuty. Tu je kód pre dopravnú komunikáciu.

Blikanie svetlami sa spája predovšetkým s agresívnou reakciou iného vodiča.
Foto: youtube.com/@TheHighwayStories

Cestný slang nie je len záležitosťou vysielačiek. Týka sa aj všetkých vodičov, ktorí ich nepoužívajú. Lenže v tomto prípade je silne osobitý. Pretože sa nevyjadruje slovami, ale skôr blikaním. Samozrejme, blikajúcimi svetlami.

Svetlá nie sú určené len na svietenie. Sú dôležitým signálom

Dlhé blikanie svetlami sa spája predovšetkým s agresivitou. Konkrétne ide o agresívne ponáhľanie sa za vozidlom, ktoré jazdí pomalšie v ľavom jazdnom pruhu napríklad na diaľnici, alebo upozorňovanie na chyby v doprave. Blikanie má však oveľa viac významov. A ostatné sú zdvorilejšie a empatickejšie. Krátkym zapnutím diaľkových svetiel totiž vodiči môžu chcieť informovať ostatných vodičov, že:

  • sa blížia k miestu na ceste, kde sa vykonáva kontrola rýchlosti. Je to výzva pre vodičov, aby spomalili a nenechali sa chytiť do takzvaného „fénu“. V tomto prípade sú dlhé záblesky často dva.
  • Jazdia bez zapnutých stretávacích svetiel. Zapnúť svetlá môže zabudnúť každý – najmä preto, že ešte stále nie sú všetky autá vybavené automatickými spínačmi. V tomto prípade je bliknutie zvyčajne jedno.
  • Jazdia so zapnutými svetlami a oslňujú tak vodičov prichádzajúcich z protismeru. Nie každý si uvedomuje, že aj halogénové dlhé svetlá môžu svietiť až na 150 metrov.
  • Práve im dali prednosť, napríklad na križovatke. To ich nabáda k skoršiemu vykonaniu manévru na ceste.
Blikanie nás môže zachrániť pred pokutou.
Foto: shutterstock.com/Ariyasup

Núdzové svetlá sú tiež dôležitým komunikačným kanálom pre vodičov

Výmena informácií medzi vodičmi prostredníctvom svetiel sa samozrejme neobmedzuje len na tzv. dlhé svetlá. Vodiči našli využitie aj pre výstražné smerovky. Teoreticky sa používajú na signalizáciu poruchy na ceste. Prakticky sa používajú aj na:

  • na signalizáciu, že vodič sa dostal na prekážku na ceste, ktorá si vyžaduje úplné zastavenie. Výstražné smerovky upozorňujú ostatných na túto skutočnosť a majú ich prinútiť, aby skôr zabrzdili. Je to preto, aby nedošlo k dopravnej nehode.
  • Vďaka uľahčujú predbiehací manéver alebo dávajú prednosť. Aj keď podľa názoru vodičov nákladných vozidiel je v tomto prípade správne poďakovanie za zapnutie pravej smerovky.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Môžete predbehnúť sanitku na semafore?

Pokuty pre cyklistov v roku 2024. Jedna je až 800 eur. Ostatné sú oveľa nižšie


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Budú elektromobily rovnako lacné ako spaľovacie autá? Nové modely Volkswagen o 40 % lacnejšie

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@electricviking). Spoločnosti Volkswagen a XPENG uzavreli rámcovú dohodu o spolupráci v oblasti platforiem a softvéru, ktorá predstavuje míľnik v ich…

„Lídri v oblasti spoľahlivosti“ sa vyznačujú kvalitou. Dobré meno sa v určitom momente končí

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BoschCarService). Otázka bezpečnosti je jedným z hlavných faktorov pri výbere nového vozidla. Pri kúpe vozidla v autosalóne teoreticky nemusíte nič…

Starý trik taxikárov. Jednoduchý spôsob chladenia bez klimatizácie

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív). Klimatizácia sa pre nás stala každodennou záležitosťou, ktorej sa nechceme vzdať. Vzhľadom na rastúce ceny pohonných hmôt je…

Pilotovaná vesmírna loď Starliner nedokázala odštartovať. Prelomová misia NASA zrušená

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@NASA). Bohužiaľ, tentoraz to nevyšlo. Prelomová pilotovaná misia NASA Starliner včera v noci neodštartovala. Problém - ako to v takýchto…

Viskózna spojka: ako je skonštruovaná, ako funguje, aké sú príznaky jej poruchy?

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@InnovationDiscoveries). Viskózne spojky sa používajú ako komponent, ktorý spája ventilátor chladiča s vodným čerpadlom, a ako súčasť hnacieho ústrojenstva vozidiel…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov