Elektro, Správy, Zaujímavosti,

Diesely opäť víťazia nad elektrickými motormi. V Nemecku sa prejavuje účinok zastavenia dotácií

24.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@euronews). Podľa najnovších údajov za február 2024 sa v Európskej únii predalo viac dieselových áut ako elektromobilov. Zaujímavý vývoj možno pozorovať, ak sa oprieme do...

24.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@euronews).

Podľa najnovších údajov za február 2024 sa v Európskej únii predalo viac dieselových áut ako elektromobilov. Zaujímavý vývoj možno pozorovať, ak sa oprieme do štatistík z Nemecka.

Diesely opäť víťazia nad elektrickými motormi.
Foto: youtube.com/@euronews

Sledovanie štatistík o predaji automobilov

V Európe nám umožňuje aktuálne posúdiť stav tohto odvetvia, hoci pri pohľade na údaje s odstupom niekoľkých alebo niekoľkých mesiacov môžeme tiež pozorovať a predvídať určité javy.

Okrem toho, že posledný rok a pol sme svedkami oživenia trhu s novými automobilmi po pandemickom kolapse, elektromobily dlhodobo veľmi sústavne rastú. Najväčší nárast popularity nastal v rokoch 2022/2023 a teraz nadšenie začalo trochu klesať.

Čo nám však hovoria najnovšie štatistiky?

Ako sa vyvíjal predaj automobilov v EÚ za posledný mesiac a aké závery z toho môžeme vyvodiť?

Vo februári 2024 sa v celej Európskej únii predalo celkovo 883 608 nových osobných automobilov, čo je o 10,1 % viac ako vo februári 2023.

Zaujímavé je rozdelenie predaja podľa typu pohonnej jednotky. Prvýkrát po veľmi dlhom čase sa zdá, že vedúce postavenie benzínových jednotiek je ohrozené. Áno, stále tvoria 35,5 % trhu EÚ, ale nemožno poprieť rastúci význam hybridných (HEV) jednotiek, ktoré sa vo februári 2024 mohli pochváliť 28,9 % podielom.

Neľútostný boj o pozíciu „tretej sily“ pokračuje. Tentoraz sa na vrchol dostali diesely, ktorých podiel na trhu vo februári dosiahol 12,9 %. Elektromobily však za nimi príliš nezaostávajú a tvoria 12 % všetkých predaných automobilov.

Diesel preskočil elektromobil, ktorého podiel na trhu vo februári dosiahol 12,9 %.
Foto: youtube.com/@euronews

Nemecko môže povedať niečo o vplyve dotácií na predaj elektromobilov. Vo februári 2024 bolo za našou západnou hranicou zaregistrovaných presne 27 479 elektromobilov, čo je v porovnaní s februárom 2023 pokles až o 15,4 percenta. Pre porovnanie, predaj automobilov s naftovými agregátmi vzrástol o 9,7 percenta (42 153 oproti 38 433 kusom).

Marcové štatistiky z Francúzska, kde sa v polovici februára rozhodlo o zmenách v systéme financovania automobilov, sa určite oplatí sledovať. Dotácie boli znížené z 5 000 EUR na 4 000 EUR pre osoby s vyššími príjmami. Uvidíme, či to ovplyvní predaj elektrických vozidiel. Vo februári 2024 sa vo Francúzsku predalo 24 479 elektromobilov, čo predstavuje impozantný nárast až o 31,8 % v porovnaní s februárom 2023.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Investície do nových elektromobilov. Nadšenie v tomto odvetví klesá. Od Japonska a Nemecka po USA

Nemecko má problém s elektromobilmi. Takto to nemalo byť


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Toyota s novým rekordom v Európe. Corolla zosadená z trónu

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Toyota má za sebou mimoriadne úspešný polrok na starom kontinente. Síce nepreskočila na pozíciu lídra, ale udržala si druhé…

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@koenigsegg). Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol,…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@fox9). Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z…

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov