Pravidlá, Zaujímavosti,

Prasknuté okno auta. Problém, ktorý sa najlepšie rieši rýchlo a lacno

15.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/A_Lesik). Každý vodič cestujúci v aute si musí uvedomiť, že čelné sklo vozidla je neustále vystavené vysokému riziku prasknutia. Aj malý kamienok hodený spod pneumatiky...

15.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/A_Lesik).

Každý vodič cestujúci v aute si musí uvedomiť, že čelné sklo vozidla je neustále vystavené vysokému riziku prasknutia. Aj malý kamienok hodený spod pneumatiky predchádzajúceho vozidla stačí na to, aby spôsobil poškodenie. Krúpy alebo neodborná výmena stieračov sú tiež najčastejšími príčinami, ktoré vedú k prasklinám.

Každý vodič cestujúci v aute si musí uvedomiť, že čelné sklo vozidla je neustále vystavené vysokému riziku prasknutia.
Foto: shutterstock.com/A_Lesik

Čelné sklo nepredstavuje len finančné riziko

Je potrebné si uvedomiť, že prasknuté čelné sklo nepredstavuje veľké nebezpečenstvo pre osoby vo vozidle. Niekomu sa môže zdať, že škrabanec alebo pavučina na ňom zrazu povedie k tomu, že do vnútra vletia sklenené častice a všetkých zrania. Čelné sklo je lepené a pozostáva z dvoch skiel, ktoré sú spojené špeciálnou PVB fóliou alebo iným tmelom. To všetko sa robí preto, aby nedochádzalo k situáciám podobným hororovým fóliám.

To však neznamená, že tento problém neexistuje alebo že by sa mal podceňovať. Ak majiteľ vozidla zareaguje dostatočne rýchlo, môže si dokonca ušetriť nutnosť úplnej výmeny skla. A je dôležité mať na pamäti, že praskliny majú tendenciu veľmi rýchlo rásť.

V niektorých prípadoch je možné sklo opraviť. To je potenciálne možné, ak je „pavučina“ menšia ako 2,5 cm alebo ak je prasklina/odlúpnutie menšia ako 15 cm a samotné odlúpnutie je vzdialené viac ako 10 cm od okraja skla. Takáto oprava sa môže pohybovať v rozmedzí 40 až 80EUR.

Horšie je však, keď je prasklín veľa alebo je prasklina jedna, ale je väčšia ako uvedené hodnoty. Vtedy je výmena nevyhnutná. Tá môže stáť niekoľko sto EUR. Veľa závisí od toho, či je čelné sklo vybavené systémom vyhrievania, dažďovými senzormi atď. Aj z toho vyplýva, že sa oplatí myslieť na doplnkové poistenie, ktoré môže ochrániť pred takýmito veľkými výdavkami.

Prasknutie znamená aj ďalšie problémy

Netreba zabúdať, že prasknuté čelné sklo nie je len problémom bezpečnosti alebo viditeľnosti. Znamená to aj vystavenie sa problémom, s ktorými sa môžete stretnúť na stanici technickej kontroly alebo pri policajnej kontrole. Diagnostik, ktorý uvidí poškodenie, nebude môcť považovať vozidlo za úspešne prešlo kontrolou, kým nebude čelné sklo opravené alebo vymenené.

Polícia, keď vidí, že sa auto pohybuje s prasklinou, je tiež povinná prijať príslušné opatrenia. Okrem pokuty musí vodič počítať s tým, že mu bude odobraté osvedčenie o evidencii. Jeho vrátenie bude možné až po odstránení závady, čo je potrebné urobiť okamžite. Podrobne to uvádza článok Zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke.

Okrem pokuty môže vodičovi odobrať aj osvedčenie o evidencii vozidla (TP). Jeho vrátenie je možné až po odstránení závady, ktorú je nutné riešiť bezodkladne.
Foto: shutterstock.com/Roman Zaiets

Polícia má pri zistení praskliny na čelnom skle auta povinnosť konať. Okrem pokuty môže vodičovi odobrať aj osvedčenie o evidencii vozidla (TP). Jeho vrátenie je možné až po odstránení závady, ktorú je nutné riešiť bezodkladne.

Aká pokuta hrozí za prasknuté čelné sklo?

Výška pokuty za prasknuté čelné sklo závisí od závažnosti poškodenia:

  • Do 20 mm: 60 €
  • Nad 20 mm v zóne stieračov: 60 € a odobratie TP
  • V zornom poli vodiča: 60 € a odobratie TP

Kedy hrozí odobratie TP?

Okrem praskliny nad 20 mm v zóne stieračov môže polícia odobrať TP aj v týchto prípadoch:

  • Početné praskliny v rôznych zónach čelného skla
  • Prasklina zasahujúca do zorného poľa vodiča
  • Poškodenie, ktoré zhoršuje výhľad z vozidla

Čo robiť po odobratí TP?

Po odobratí TP je nutné

Opraviť prasklinu alebo vymeniť čelné sklo. Predložiť doklad o oprave/výmene na dopravnom inšpektoráte. Zaplatiť poplatok za vrátenie TP

Dôležité:

  • Jazda s prasknutým čelným sklom je nebezpečná a môže ohroziť bezpečnosť vodiča aj ostatných účastníkov cestnej premávky.
  • Odporúča sa neignorovať ani menšie praskliny a dať ich čo najskôr opraviť.
  • Včasná oprava praskliny môže predísť vážnejšiemu poškodeniu a znížiť náklady na opravu.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Vodiči o tomto ustanovení nevedia. V krízovej situácii môže zachrániť život

Hasiaci prístroj do auta: všetko, čo potrebujete vedieť pri výbere hasiaceho prístroja


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Dezén alebo čísla. Stačí jeden pohľad a môžete posúdiť, či majú pneumatiky dostatočný dezén.

9.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/wk1003mike). Bez ohľadu na to, aké veľké je vozidlo a koľko má koní a bezpečnostných systémov, do kontaktu s asfaltom…

Núdzové pristátie. Lietadlo prešlo po trupe na pristávacej dráhe

9.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@theindependent). Lietadlo spoločnosti FedEx malo problém s pristátím. Tesne nad letiskom sa ukázalo, že predný podvozok stroja nefunguje. V dôsledku…

„Pán policajt, tento zásah sa nahráva.“ Čo urobí policajt?

9.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ajplus). Policajti čoraz častejšie nosia na tele kamery a zaznamenávajú priebeh svojich zásahov. Môže však vodič urobiť to isté? Overujeme,…

Citroën – Neuveríte, koľko cestujúcich odvezie nový C3 Aircross

9.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PowerTorqueYT). Citroën má nové mestského SUV. Je ťažké uveriť, s akým nápadom prišli Francúzi, aby vynikli v segmente B. Neuveríte,…

Elektromobil zo spaľovacieho motora za 8 hodín. Nemecký startup ohlasuje revolúciu

9.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@electricviking). Nemecká spoločnosť e-Revolt má v ponuke prestavby pre 42 populárnych modelov so spaľovacím motorom. Elektromobil zo spaľovacieho motora za…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov