Pravidlá, Zaujímavosti,

Hasiaci prístroj do auta: všetko, čo potrebujete vedieť pri výbere hasiaceho prístroja

10.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@mightycarmods). Hasiaci prístroj v aute. Je dôležité na neho pamätať, pretože v krízovej situácii môže dokonca zachrániť život. Je hasiaci prístroj do auta povinný? Na...

10.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@mightycarmods).

Hasiaci prístroj v aute. Je dôležité na neho pamätať, pretože v krízovej situácii môže dokonca zachrániť život.

Hasiaci prístroj by mal byť umiestnený na ľahko prístupnom mieste.
Foto: youtube.com/@mightycarmods

Je hasiaci prístroj do auta povinný?

Na Slovensku nie je v povinnej výbave hasiaci prístroj ale v niektorých krajinách EU je povinný.

Krajiny EÚ, kde je hasiaci prístroj v osobnej doprave povinný:

  • Bulharsko
  • Chorvátsko
  • Cyprus
  • Česká republika
  • Estónsko
  • Grécko
  • Litva
  • Lotyšsko
  • Maďarsko
  • Malta
  • Poľsko
  • Portugalsko
  • Rumunsko
  • Slovensko
  • Slovinsko
  • Španielsko

Hasiaci prístroj by mal byť umiestnený na ľahko prístupnom mieste. Optimálnym miestom sú časti podlahy pod jedným zo sedadiel, napr. pod sedadlom vodiča alebo bočnou stenou batožinového priestoru. Je dôležité, aby neležal voľne, ale bol pripevnený, pretože v prípade nehody môže predstavovať nebezpečenstvo pre cestujúcich.

Povinná výbava auta pre rok 2023 na Slovensku vyžaduje hasiaci prístroj len pre nasledovné kategórie vozidiel:

Nákladné vozidlá:

  • Nákladné vozidlá nad 3,5 tony musia mať jeden alebo viac hasiacich prístrojov s celkovou hmotnosťou náplne najmenej 6 kg.

Autobusy:

  • Autobusy s počtom do 22 miest na sedenie musia mať jeden alebo viac hasiacich prístrojov s celkovou hmotnosťou náplne najmenej 6 kg.
  • Autobusy s počtom nad 22 miest na sedenie musia mať jeden alebo viac hasiacich prístrojov s celkovou hmotnosťou náplne najmenej 12 kg.

Ostatné vozidlá:

  • Vozidlá používané na zdravotnícku záchrannú službu, banskú záchrannú službu a poruchovú službu plynárenských zariadení musia mať jeden alebo viac hasiacich prístrojov s celkovou hmotnosťou náplne najmenej 1,3 kg.

Mal by byť hasiaci prístroj do auta veľký?

Hasiaci prístroj do auta by mal mať aspoň 1 kg hasiacej látky. To však stačí len na niekoľko sekúnd, čo v praxi znamená, že s ním dokážeme uhasiť len malý požiar. Preto je v záujme vlastnej bezpečnosti lepšie zaobstarať si väčší model s hmotnosťou aspoň 2 kg. Môžete si tiež kúpiť niekoľko malých hasiacich prístrojov a používať ich po jednom. S menším hasiacim prístrojom sa tiež ľahšie manipuluje ako s prístrojom s hmotnosťou napríklad 6 kg.

Aká je životnosť hasiaceho prístroja v aute?

Na hasiace prístroje do vozidiel od renomovaných výrobcov sa vzťahuje záruka až päť rokov od dátumu výroby. Zariadenia si však vyžadujú revíznu kontrolu každé dva roky alebo každý rok. Túto informáciu nájdete na nálepke na kryte hasiaceho prístroja vozidla. Revízna kontrola trvá niekoľko minút. Revízny technik skontroluje, či je zariadenie v poriadku, a povolí jeho ďalšie používanie.

Hasiaci prístroj by sa mal vymeniť po uplynutí doby jeho životnosti; to nesúvisí ani tak so samotným prístrojom, ako skôr s trvanlivosťou hasiacej látky.

Na čo by ste sa mali zamerať pri výbere hasiaceho prístroja do auta?

Okrem kapacity hasiaceho prístroja je dôležité aj jeho písomné označenie, ktoré udáva, pre aký typ požiaru je určený.

Vodiči by mali mať na pamäti aj to, že hasiaci prístroj po uplynutí záručnej doby už nemusí byť taký účinný alebo sa dokonca nemusí spustiť. Preto je pri jeho kúpe dôležité skontrolovať, či je hasiaci prístroj schválený, a porovnať záručnú dobu s dátumom výroby. Okrem toho musí byť zariadenie poruke, aby sa s ním dalo v prípade potreby ľahko manipulovať.

Koľko stojí hasiaci prístroj do auta?

Cena hasiaceho prístroja závisí od jeho typu, kapacity a miesta nákupu. Modely s 1 kg hasiacej látky možno kúpiť už za 10 eur, 2 kg exempláre stoja od 18 eur a 4 kg od 25 eur.

Pre našu bezpečnosť je dobré mať v aute aspoň 2 kg hasiaci prístroj. Kde kúpiť správne vybavenie? Hasiace prístroje sú k dispozícii prakticky na každej čerpacej stanici, v predajniach motorových vozidiel, supermarketoch a dokonca aj v obchodoch pre domácich majstrov.

Najdôležitejšie je prečítať si návod na použitie hasiaceho prístroja.
Foto: youtube.com/@jerseyshorefireresponse

Ako používať hasiaci prístroj v prípade požiaru auta?

Najdôležitejšie je prečítať si návod na použitie. Ten je zvyčajne vo forme nálepky umiestnenej na zariadení. Je dôležité urobiť to hneď po zakúpení a dobre si ho zapamätať, pretože keď ho budete potrebovať použiť, nebude na to čas. V prípade požiaru sa počíta každá sekunda.

Tu je uvedený štandardný postup pre hasiace prístroje:

  • hneď ako spozorujete dym vo svojom aute, okamžite zastavte na krajnici, vypnite motor a vytiahnite hasiaci prístroj
  • umiestnite sa do bezpečnej vzdialenosti od požiaru a zároveň do dosahu hasiaceho prístroja
  • odomknite ventil odstránením kolíka a nájdite zdroj požiaru
  • stlačte spúšť a zamierte na oheň, pričom pohybujte hasiacim prístrojom zo strany na stranu – ale vždy ho udržujte vo vzpriamenej polohe. Týmto spôsobom vytvoríme hasiaci oblak, ktorý pokryje celý zdroj požiaru. Nezabudnite, že malý štandardný hasiaci prístroj na auto vydrží približne 6-7 sekúnd. Takže v tomto prípade bude lepšie robiť krátke zásahy priamo na zdroj požiaru

Nezabudnite, že palivom pre oheň je kyslík. Ak je teda zdroj ohňa pod kapotou vozidla, neotvárajte ju doširoka. Nakloňte ho len natoľko, aby sa dovnútra dostal hasiaci prostriedok.

Diskusia:

Aké sú vaše skúsenosti s hasiacim prístrojom v aute? Zažili ste situáciu, kedy vám pomohol? Aké sú podľa vás argumenty za a proti povinnému hasiacemu prístroju v každom aute?

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Na Slovensku horel prvý elektromobil. Vo vode je už niekoľko dní. Vieme či išlo o úmysel

Od apríla sa na slovenských cestách menia pravidlá. Dajte si pozor na križovatky a EČV!


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Pite, ale neopíjajte sa. Vychutnajte si drink bez nepríjemných následkov

20.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Monstar Studio). Vedci vyvinuli inovatívny gél, ktorý bráni alkoholu dostať sa do krvného obehu a poškodiť pečeň. To znamená, že…

Najprv konkurz a teraz správca konkurznej podstaty. Elektrifikácia Nemecka sa skončila neúspechom….

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@axdesign.). Nemecký start-up sa mal stať jasnou hviezdou na nebi európskej elektromobility. Namiesto úspechu však čelí ďalším finančným problémom. Spoločnosť…

Číňania sľubujú lietajúce auto do dvoch rokov. Nebude potrebný pilotný preukaz

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: twitter.com/If8Tr). Čínska spoločnosť Xpeng AeroHT chce dodať svoje lietajúce auto zákazníkom v roku 2026 a niektorí si ho budú môcť…

Tínedžerskí sadisti zavraždili vodiča nákladného auta.

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: twitter.com/MrsDDela). Belgickú verejnosť šokovala správa o strašnej smrti vodiča nákladného auta, ktorého v noci z 10. na 11. mája na…

Ide o posledné SUV tohto výrobcu so spaľovacím motorom. Bude sa predávať ako horúce koláče

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ACCELER8TV). Žiaľ, ani tento týždeň sa nezaobíde bez správ o ukončení výroby ďalšieho spaľovacieho modelu. Pôjde o posledné SUV tohto…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov