Zaujímavosti,

9 litrov oleja v motore. Mechanik ukázal, čo sa stalo potom

22.2.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@autodocuk). Všetko môže byť v závislosti od množstva jedom. Motorový olej nie je iný. Jeho prebytok môže v pohonnej jednotke spôsobiť skutočnú spúšť. Mladým vodičom,...

22.2.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@autodocuk).

Všetko môže byť v závislosti od množstva jedom. Motorový olej nie je iný. Jeho prebytok môže v pohonnej jednotke spôsobiť skutočnú spúšť.

Olej
9 litrov oleja v motore. Mechanik ukázal, čo sa stalo potom.
Foto: youtube.com/@autodocuk

Mladým vodičom, ale aj tým skúsenejším, sa ako mantra opakuje – pravidelne vymieňajte olej, kontrolujte jeho hladinu, keď je ho málo, doplňte ho. Nedostatok oleja totiž môže účinne poškodiť pohonnú jednotku. Motor ho však dokáže aj „predávkovať“.

Čo sa v takejto situácii stane? Ako môže nadbytok oleja ovplyvniť motor? Nuž, ako iste tušíte – tragicky. Eric z kanála YouTube „I Do Cars“ sa rozhodol to ukázať širšiemu publiku.

Motor, ktorý bol v modeli Jaguar XE z roku 2017, bol prevezený do servisu. Aby sme boli presní, hovoríme o jednotke 3.0 V6, ktorá nakoniec úplne odmietla slúžiť. Eric, ktorý motor získal z iného servisu, sa rozhodol vykonať jeho „pitvu“, a toto slovné spojenie vôbec nie je prehnané.

Maximálne množstvo oleja pre tento motor je 5,7 l. Po vypustení z olejovej vane však vytieklo až 9 l. Tento výsledok pomáha odpovedať na mnohé otázky týkajúce sa stavu motora.

Motor preplnený olejom sa roztrieštil. Prečo?

Motor mal najazdených 106 000 km, čo nie je veľa. Kovové čiastočky v olejovom filtri a stav kľuky, ktorá sa pretáčala, však mohli naznačovať, že vo vnútri to môže byť naozaj zlé. V skutočnosti sa takmer okamžite ukázalo, že celý blok motora je poškodený. Dva piesty vykazovali stopy po veľmi tesnom kontakte s hlavou. Neboli tiež správne upevnené v kľukovom hriadeli.

Ojničné ložisko prakticky prestalo existovať – v olejovej vani sa dali nájsť jeho rozdrvené zvyšky. To zrejme vysvetľuje skutočnosť, že piesty sa uvoľnili. Poškodené boli aj steny valcov. Celkovo – jeden veľký masaker.

Olej
Kľukový hriadeľ, ktorý nie je schopný „stráviť“ prebytočnú kvapalinu.
Foto: youtube.com/@westerntruckandtractorrepa1353

Prečo nadbytok oleja tak účinne ničí motor? Odpoveď je jednoduchá – kľukový hriadeľ, ktorý nie je schopný „stráviť“ prebytočnú kvapalinu, ju začne rozstrekovať po kľukovej skrini a olej začne peniť a prevzdušňovať sa. Spenený olej potom nasáva čerpadlo, ale nemá žiadne mazacie vlastnosti. A odtiaľ je už priama cesta k absolútnemu zničeniu celého systému.

Nemožno však poprieť, že natankovať do auta až 9 litrov oleja si vyžaduje veľa úsilia. Eric dokonca vyslovil hypotézu, že majiteľ Jaguára sa možno pokúšal vylákať poistné plnenie. To by však bol dosť naivný pokus, ktorý by sa odhalil až vypustením obsahu olejovej vane.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Svieti kontrolka motora? Namiesto platenia mechanikovi použite jednoduchý trik

Chcete doplniť kvapalinu do ostrekovačov? V niektorých autách to je problém


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nemecký dodávateľ súčiastok hovorí o ďalšom prepúšťaní. Zamestnanci sedia ako prikovaní

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@FarwellInvestor). Pripravuje sa ďalšie prepúšťanie v spoločnosti Bosch? Ako už bolo uvedené, výrobné náklady rastú, takže je potrebná reštrukturalizácia. Bohužiaľ,…

Veľká nehoda na ostrovoch. Chaos na letiskách

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ActionKid). Zlyhanie systému elektronických brán na letiskách v Spojenom kráľovstve. Cestujúci nemôžu nastúpiť do lietadla kvôli poruche, ktorá postihla niekoľko…

Budú elektromobily rovnako lacné ako spaľovacie autá? Nové modely Volkswagen o 40 % lacnejšie

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@electricviking). Spoločnosti Volkswagen a XPENG uzavreli rámcovú dohodu o spolupráci v oblasti platforiem a softvéru, ktorá predstavuje míľnik v ich…

„Lídri v oblasti spoľahlivosti“ sa vyznačujú kvalitou. Dobré meno sa v určitom momente končí

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BoschCarService). Otázka bezpečnosti je jedným z hlavných faktorov pri výbere nového vozidla. Pri kúpe vozidla v autosalóne teoreticky nemusíte nič…

Starý trik taxikárov. Jednoduchý spôsob chladenia bez klimatizácie

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív). Klimatizácia sa pre nás stala každodennou záležitosťou, ktorej sa nechceme vzdať. Vzhľadom na rastúce ceny pohonných hmôt je…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov