Novinky, Pravidlá,

Za rýchlosť +30 km/h v zastavaných oblastiach prídete o vodičský preukaz. Úradníci EÚ sú za

17.2.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Ariyasup). Nie +50 km/h v zastavaných oblastiach, ako je to na Slovensku, ale maximálne 30 km/h. Podľa názoru Európskeho parlamentu je to rýchlosť, pri prekročení...

17.2.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Ariyasup).

Nie +50 km/h v zastavaných oblastiach, ako je to na Slovensku, ale maximálne 30 km/h. Podľa názoru Európskeho parlamentu je to rýchlosť, pri prekročení ktorej by vodič stratil vodičský preukaz. Poslanci chcú, aby takéto pravidlo bolo spoločné pre všetky členské štáty a aby rozhodnutia o odobratí vodičských preukazov rešpektovali všetky krajiny EÚ.

Nie +50 km/h v zastavaných oblastiach, ako je to na Slovensku, ale maximálne 30 km/h.
Foto: shutterstock.com/Ariyasup

Európska únia pracuje na konečnej podobe balíka opatrení v oblasti bezpečnosti cestnej premávky, ktorý Európska komisia predložila v marci 2023. Jeho súčasťou sú aj ustanovenia o cezhraničnej výmene informácií o dopravných priestupkoch.
O novej podobe pravidiel týkajúcich sa vodičských preukazov diskutovali poslanci Európskeho parlamentu. Jednou z navrhovaných noviniek je vzájomné rešpektovanie rozhodnutí o odobratí alebo dočasnom pozastavení vodičských preukazov medzi krajinami spoločenstva.

+30 km/h v zastavanej oblasti? Prídeš o vodičský preukaz v celej EÚ

Poslanci EP prijali správu spravodajcu Výboru pre dopravu a cestovný ruch (TRAN), ktorá predstavuje oficiálnu pozíciu Európskeho parlamentu k balíku opatrení v oblasti bezpečnosti cestnej premávky, ktorý Komisia predložila v marci 2023. Hlasovalo za ňu 372 poslancov. Proti hlasovalo 220 a 43 sa zdržalo hlasovania.

V dokumente sa navrhuje pridať prekročenie rýchlosti v zastavaných oblastiach do zoznamu závažných dopravných priestupkov (napr. jazda pod vplyvom alkoholu alebo spôsobenie smrteľnej nehody), o ktorých by sa členské štáty podľa novej smernice museli navzájom informovať. Zjednodušene povedané, ide o vytvorenie spoločnej európskej „databázy“ závažných dopravných priestupkov a sankcií ukladaných vodičom. Informácie o priestupku a uplatnenom „disciplinárnom“ opatrení – Zjednodušene povedané, ide o vytvorenie spoločnej európskej „databázy“ závažných dopravných priestupkov a sankcií, ktoré sa na nich uplatňujú.

+30 km/h v zastavanej oblasti? Prídeš o vodičský preukaz v celej EÚ
Foto: facebook.com/KRPZPO

+30 km/h v zastavaných oblastiach a bez vodičského preukazu? Poslanci Európskeho parlamentu sú za

Poslanci EP chcú, aby sa podľa nových pravidiel všetky krajiny navzájom informovali o takýchto situáciách.

Ak vodič stratí vodičský preukaz v dôsledku dopravného priestupku v inej krajine EÚ, ako je krajina, ktorá mu ho vydala, vo väčšine prípadov sa sankcia uplatňuje len v krajine, kde bol priestupok spáchaný, a v ostatných krajinách EÚ sa neuplatňujú žiadne obmedzenia.

Cieľom nových pravidiel je to zmeniť. Znamenalo by to, že dočasné odobratie vodičského preukazu v ktoromkoľvek členskom štáte by mohlo mať za následok zákaz vedenia vozidla vo všetkých krajinách Spoločenstva. Zaujímavé je, že to zatiaľ neznamená, že je to automatické. Mnohé nasvedčuje tomu, že konečné slovo o „rozsahu“ zákazu viesť motorové vozidlá by mal orgán, ktorý vodičský preukaz pozastavil, napr. súd.

Parlament navrhuje zaviesť lehotu desiatich pracovných dní na to, aby sa krajiny EÚ navzájom informovali o rozhodnutiach o zákaze činnosti vodiča, a ďalšiu lehotu 15 pracovných dní na rozhodnutie o tom, či sa zákaz činnosti vodiča bude uplatňovať v celej EÚ.

Samotný vodič má byť informovaný o konečnom rozhodnutí o „rozsahu“ zákazu vedenia vozidla do siedmich dní od „zistenia“ priestupku.

Kedy budú platiť nové pravidlá pre vodičov EÚ? „Je to zložité“.

Nové myšlienky na sprísnenie kontroly vodičov, ktorí sa dopúšťajú závažných dopravných priestupkov, si vyžadujú vytvorenie ďalších právnych noriem. Okrem iného je potrebný jasný mechanizmus nielen pre samotný prenos údajov, ale aj pre spoločné postupy EÚ týkajúce sa uchovávania a obnovy vodičských preukazov.
Hoci Európsky parlament ukončil prvé čítanie navrhovaného balíka, Európska rada zatiaľ nedospela k záverečnej pozícii k tejto otázke. To znamená, že k zmenám v tejto oblasti určite nedôjde pred letnými voľbami do Európskeho parlamentu. Isté však je, že parlament, ktorý bude zvolený v júni 2024, bude na tomto zákone naďalej pracovať.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Koľko môžete vypiť, aby ste ráno mohli šoférovať? Menej, ako si myslíte

Zákaz vozidiel SUV v Európe? To je nápad Európskej únie


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

7 príznakov, že vaše auto potrebuje servis. Rozpoznajú ich len skúsení vodiči

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Memory Stockphoto). Ak sa vozidlo pravidelne vozí k mechanikovi na kontrolu, dá sa predísť väčšine problémov, ale nie všetkým. Preto…

Audi vsádza na plug-in hybridy. Pred elektromobilitou však nevidí cestu späť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Audi stále plánuje prejsť na čisto elektrické vozidlá od roku 2033. Predstavitelia nemeckej značky však pripúšťajú, že spaľovací motor…

MG sa približuje k továrni v Európe. Ide o tri lokality

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@debsvault7172). Čínsky konglomerát SAIC, ktorý vlastní okrem iného aj MG, sa snaží postaviť svoju prvú európsku továreň. Zatiaľ sa ako…

Menšia uhlíková stopa a úspory? Únia prišla s novým riešením. Ide o výmenu pneumatík

25.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CNET). Do platnosti vstúpilo nové nariadenie EÚ, ktoré má vodičov povzbudiť, aby v záujme ochrany životného prostredia menej často menili…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov