Pravidlá, Zaujímavosti,

Koľko môžete vypiť, aby ste ráno mohli šoférovať? Menej, ako si myslíte

14.2.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@weedor3861). Princíp je jednoduchý. Pili ste? Nešoférujte. A to nielen v ten istý deň. Aj na druhý deň ráno, a ak musíte, otestujte sa dychovou...

14.2.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@weedor3861).

Princíp je jednoduchý. Pili ste? Nešoférujte. A to nielen v ten istý deň. Aj na druhý deň ráno, a ak musíte, otestujte sa dychovou skúškou. Alkohol je zradný a obľúbené metódy možno pomôžu s opicou, ale nie s promile v krvi.

Koľko môžete vypiť, aby ste ráno mohli šoférovať?
Foto: youtube.com/@weedor3861

Telo potrebuje viac času na to, aby sa zbavilo alkoholu, než si myslíte. Na rozdiel od toho, čo si myslíte, jedlo len predlžuje čas vytriezvenia. Za pohár vodky a jedno pivo by ste mohli skončiť za mrežami, pretože po ich vypití bude vo vašom organizme niečo vyše 0,5 promile alkoholu. Túto zdanlivo malú dávku bude vaše telo spaľovať šesť hodín. Ak vás v takomto stave zastaví dopravná polícia, bude s vami zaobchádzať ako s kriminálnikom – výsledok nad 0,5 promile je priestupkom. Hrozí vám pokuta a odobratie vodičského preukazu.

Ako dlho po požití alkoholu môžete opäť šoférovať

„Ako dlho po požití alkoholu môžete opäť šoférovať“ je jedným z najobľúbenejších otázok, ktoré vodiči píšu počas predĺžených víkendov do vyhľadávačov a svojim známym. Voľný čas, najmä keď sa oteplí, je skvelou príležitosťou na stretnutia s priateľmi a počas týchto stretnutí sa zvyčajne leje alkohol. Na tom nie je nič zlé, pokiaľ používame zdravý rozum, najmä ak si máme na druhý deň sadnúť za volant. Pamätajte, že žiadny online nástroj vám nedá správnu odpoveď na otázku, koľko piť. Sú to len návrhy. Sú užitočné, ale nikdy ich neberte ako zjavenú pravdu.

Virtuálne dychové analyzátory sú užitočné, ale dôverujte len plnohodnotným dychovým analyzátorom. Každý človek je iný a každé telo reaguje na alkohol inak. Veľa závisí aj od dňa. Dôležitá je miera pitia, čo ste jedli, koľko ste spali, koľko vážite. Internetové kalkulačky dychových skúšok uvádzajú približné a priemerné hodnoty – nie sú žiadnym vodítkom. Pravdu vám povie len kvalitný dychový analyzátor. Je dôležité, aby ste sa netestovali bezprostredne po požití alkoholu, pretože výsledok nebude spoľahlivý.

Dychový analyzátor môžete bezplatne použiť na policajných staniciach a za pár eur na vybraných čerpacích staniciach. Vaše telo potrebuje v priemere dve až tri hodiny, aby spálilo 20 g čistého alkoholu. Toto množstvo sa nachádza v 50 g vodky. V 100 ml vína je 12 g etanolu a v pive 25 g. U žien je čas potrebný na zbavenie sa alkoholu z tela ešte dlhší.

Koľko promile po vodke a pive

Koľko promile vyfúkneme po jednom pive? Za aký čas vypálime „tri rýchle kolá“? Nižšie sú uvedené priemerné a približné hodnoty koncentrácie alkoholu vo vydychovanom vzduchu pre muža vysokého 180 cm a vážiaceho 80 kg. Treba si uvedomiť, že v niektorých prípadoch nemusí mať ani pocit, že niečo vypil.

  • Tri poháre vodky vypité za jednu hodinu. Začiatok pitia o 20.00 h. Promil o 22.00 h. 0,69. Výsledok 0,0 promile až o 3.30 h.
  • Štyri pivá vypité medzi 20:00 a 22:00. O 23:00 dychový analyzátor ukáže 1,28 promile. Telo sa alkoholu zbaví až o 20:30.
  • Jeden pohár vodky. Hodinu po vypití – 0,27 promile.
  • Jedno pivo. Jedna hodina po vypití – 0,38 promile.
Každý znáša a spaľuje alkohol inak.
Foto: pexels.com/Karolina Grabowska

Metódy liečby opice pôsobia na opicu. Nie na alkohol v krvi!

Existuje niekoľko metód na boj proti opici a urýchlenie vytriezvenia, ktorým bežne veríme. Z prieskumu, ktorý uskutočnil na skupine 1 090 vodičov, vyplýva, že najobľúbenejšou je pitie veľkého množstva vody, pre ktoré sa rozhodlo 40 % z nich. Aké ďalšie metódy máme na zvládnutie opice? Studená sprcha, fyzická aktivita, pitie kávy a konzumácia mastného jedla. Aké metódy používajú Slováci na rýchlejšie vytriezvenie?

  • Pitná voda vo veľkých množstvách – 42,5 percenta.
  • Studené sprchy – 34,2 percenta.
  • Fyzická aktivita – 26,5 percenta.
  • Pitie kávy – 26,3 percenta
  • Nepoužívanie žiadnych metód – 26 percent.
  • Konzumácia mastného jedla – 24,9 percenta.
  • Úmyselné vyvolanie zvracania – 7,5 percenta.
  • Iná metóda – 1,7 percenta
  • Radšej neodpovedať – 1,4 percenta.

Každý znáša a spaľuje alkohol inak, takže niektoré z uvedených riešení môžu fungovať proti opici, pretože jedlo, pitie alebo sprchovanie neurýchli spaľovanie alkoholu. Nie sú to teda metódy, ktoré by mali používať vodiči, ktorí si chcú po večierku sadnúť za volant. To, že sa budete cítiť lepšie, a odstránenie alkoholu z tela sú dve rôzne veci, zdôrazňujú odborníci. Najlepšou metódou na zbavenie sa alkoholu je jednoducho počkať. Jediná z uvedených metód, ktorá pri tom môže pomôcť, je fyzická aktivita.

Na Slovensku platí nulová tolerancia alkoholu za volantom.
Foto: facebook.com/KRPZPO

Alkohol za volantom na Slovensku

Na Slovensku platí nulová tolerancia alkoholu za volantom. To znamená, že vodič nesmie viesť motorové vozidlo, ak má v krvi akúkoľvek hladinu alkoholu.

Sankcie za alkohol za volantom:

  • 0,00 – 0,29 ‰ alkoholu v krvi:
    • Pokuta do 300 €.
    • 1 bod v dopravnom registri. (pripravuje sa)
  • 0,30 – 0,99 ‰ alkoholu v krvi:
    • Pokuta od 300 € do 800 €.
    • 6 bodov v dopravnom registri. (pripravuje sa)
    • Zákaz činnosti do 1 roka.
  • 1,00 ‰ a viac alkoholu v krvi:
    • Trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.
    • Trest odňatia slobody až na 1 rok.
    • Zákaz činnosti do 3 rokov.

Okrem pokuty a zákazu činnosti vodičovi hrozí aj:

  • Odobratie vodičského preukazu.
  • Zadržanie vozidla.
  • Povinná účasť na dopravno-výchovnom kurze.

Dôležité:

  • Alkohol za volantom je vážny priestupok, ktorý môže ohroziť životy vodiča aj ostatných účastníkov cestnej premávky.
  • Ak sa chystáte piť alkohol, nenechajte sa viesť autom. Existuje mnoho alternatív, ako sa dostať domov bezpečne, napríklad taxi, verejná doprava alebo odvoz odzodpovedného vodiča.
  • Ak ste svedkom toho, že pod vplyvom alkoholu šoféruje niekto iný, nahláste to polícii.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Bitka na Floride. Zmena pohlavia zapísaného vo vodičskom …

Môžete piť alkohol v aute? Vodič – NIE. A čo cestujúci?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Opel bude od roku 2025 v Európe predávať len elektromobily

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). Opel potvrdzuje, že od roku 2025 bude predávať len elektromobily. Správu priniesla samotná šéfka Opelu Florina Huettlová. Opel bude…

Alfa Romeo predstavila špeciálnu edíciu SuperSport pre Giulia a Stelvio Quadrifoglio

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Alfa Romeo predstavila limitovanú edíciu svojich výkonných modelov Giulia a Stelvio Quadrifoglio. Limitovaná edícia s názvom SuperSport vzdáva hold…

Kia predstavila aktualizovaný elektrický model EV6. Kapacita batérie sa zvýšila

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MotorgraphWorld). V Južnej Kórei sa oficiálne predstavil facelift elektrického modelu Kia EV6. Aktualizácia prináša ešte odvážnejší dizajn a batériu s…

Mazda oznámila, že nová generácia CX-5 bude využívať hybridné motory vyvinuté vo vlastnej réžii

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AUTOMAGZofficial). Mazda potvrdzuje, že uvedie na trh novú generáciu SUV CX-5. Japonci tvrdia, že nový model bude využívať hybridné motory…

Cyklista v Prahe zbil matku finalistky Miss. Žena zraneniam podľahla. Muž má dostať podmienku

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: instagram.com/vanessacervova). Finalistka Miss Českej republiky Vanesa Červová zdieľala na Instagrame príspevok, v ktorom opísala tragický príbeh smrti svojej matky. Tá…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov