Pravidlá, Zaujímavosti,

Môžete piť alkohol v aute? Vodič – NIE. A čo cestujúci?

4.2.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: facebook.com/KRPZPO). Vodič nesmie za žiadnych okolností piť alkohol alebo jazdiť pod vplyvom alkoholu. Môžu však piť ostatní ľudia v aute? A čo v situácii, keď...

4.2.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: facebook.com/KRPZPO).

Vodič nesmie za žiadnych okolností piť alkohol alebo jazdiť pod vplyvom alkoholu. Môžu však piť ostatní ľudia v aute? A čo v situácii, keď neriadime alebo sa nechystáme riadiť, ale len sedíme v aute na mieste vodiča?

Pravidlo je jednoduché. Boli ste opití? Nešoférujte. Nie len v ten istý deň. Aj na druhý deň ráno, a ak musíte, otestujte sa dychovou skúškou.
Foto: facebook.com/KRPZPO

Nikdy neveďte vozidlo po požití alkoholu

Pravidlo je jednoduché. Boli ste opití? Nešoférujte. Nie len v ten istý deň. Aj na druhý deň ráno, a ak musíte, otestujte sa dychovou skúškou. Alkohol je zradný a obľúbené metódy môžu pomôcť s kocovinou, ale nie s promile v krvi. Pripomíname vám to zakaždým, pretože opití vodiči sú pohromou slovenských ciest, proti ktorej treba bojovať všetkými metódami. Alkohol a šoférovanie sa navzájom vylučujú. Vždy na to pamätajte.

Je možné piť alkohol v aute?

Mnoho ľudí si myslí, že počas jazdy v aute sa alkohol piť nemôže. Samozrejme, nemáme na mysli vodiča (ktorý nikdy nemôže piť), ale cestujúcich. Koľko pravdy je na informáciách, ktoré možno nájsť na internetových fórach? V skutočnosti žiadna. Pretože ustanovenia zákona o triezvosti a proti alkoholizmu sa v skutočnosti vzťahujú len na šoférovanie. To znamená, že cestujúci môžu konzumovať alkoholické nápoje – bez ohľadu na to, či vozidlo stojí alebo je v pohybe. Okrem toho je možné v aute po požití alkoholu aj spať.

Je možné piť alkohol v aute? Pitie je jedna vec. Správanie je druhá vec.

Kedy nie je prípustné piť alkohol v aute? V prvom rade vtedy, keď cestujúci mali opustiť kabínu vozidla a vstúpiť do verejného priestoru. Rozhodujúci je aj spôsob ich správania. Policajti ho môžu považovať za tzv. výtržníctvo. A v takom prípade budú vas vyriešia napomenutím alebo pokutou, všeobecne platí:

  • Prvý priestupok: Pokuta do 331 €.
  • Druhý priestupok: Pokuta od 332 € do 995 €.
  • Tretí a každý ďalší priestupok: Pokuta od 664 € do 1 659 €.

V závažnejších prípadoch môže byť výtržníctvo kvalifikované ako trestný čin, za ktorý hrozí odňatie slobody až na jeden až tri roky podľa závažnosti.

Tým to však nekončí. Osoba sediaca na mieste vodiča môže piť alkohol aj v zaparkovanom aute. Podmienka? Motor vo vozidle nesmie byť spustený – v skutočnosti nesmú byť kľúče ani otočené do polohy zapaľovania. Ak sa táto požiadavka nedodrží, osoba sediaca na mieste vodiča a požívajúca alkohol bude v prípade cestnej kontroly považovaná za vodiča. A to znamená jeden z dvoch typov sankcií.

Pitie alkoholu v aute so zapnutým motorom

Za pitie alkoholu v zaparkovanom aute so zapnutým motorom na mieste vodiča bude polícia postupovať rovnako, ako keby ste viedli auto. A to znamená veľmi prísne tresty. K vodičom pod vplyvom alkoholu sa pristupuje nemilosrdne a hrozia im vážne následky. Výška trestu závisí od toho, či je vodič v stave opitosti alebo pod vplyvom alkoholu.

A to znamená veľmi prísne tresty. K vodičom pod vplyvom alkoholu sa pristupuje nemilosrdne a hrozia im vážne následky.
Foto: shutterstock.com/Monstar Studio

Výška pokuty za alkohol za volantom na Slovensku závisí od nameraného obsahu alkoholu v krvi vodiča:

Do 0,5 promile:

  • Pokuta od 200 € do 1 000 €.
  • Zákaz činnosti viesť motorové vozidlo až na 5 rokov.

Od 0,5 promile do 1 promile:

  • Pokuta od 500 € do 1 659 €.
  • Zákaz činnosti viesť motorové vozidlo až na 10 rokov.

Nad 1 promile:

  • Trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.
  • Odňatie slobody až na jeden rok.
  • Zákaz činnosti viesť motorové vozidlo na 3 až 10 rokov.

Okrem pokuty a zákazu činnosti môže súd vodičovi uložiť aj:

  • Povinnosť absolvovať protidrogové liečenie.
  • Povinnosť nahradiť škodu.

Ste zastavení policajtom a nafúkate do 0,2 promile, policajt vám môže na mieste uložiť blokovú pokutu.

Ak nafúkate nad 0,2 promile, budete musieť podrobiť dychovej skúške na policajnej stanici.

Ak sa odmietnete podrobiť dychovej skúške, bude to považované za jazdu pod vplyvom alkoholu.

Jazda pod vplyvom alkoholu je vážny priestupok, ktorý môže mať tragické následky.

Ak sa chystáte piť alkohol, nešoférujte.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Do 100€ pokuta za psa v aute. Policajt má možnosti

Čo robiť pri pohľade na nehodu na ceste. Takto sa vyhnete základným chybám


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Toyota s novým rekordom v Európe. Corolla zosadená z trónu

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Toyota má za sebou mimoriadne úspešný polrok na starom kontinente. Síce nepreskočila na pozíciu lídra, ale udržala si druhé…

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@koenigsegg). Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol,…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@fox9). Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z…

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov