Pravidlá, Tipy,

Čo robiť pri pohľade na nehodu na ceste. Takto sa vyhnete základným chybám

29.1.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Gorodenkoff). Každý z nás môže byť svedkom dopravnej nehody. Bohužiaľ, veľmi často sa na mieste takejto nehody nachádza zástup divákov, ale nikto neposkytne ani základnú...

29.1.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Gorodenkoff).

Každý z nás môže byť svedkom dopravnej nehody. Bohužiaľ, veľmi často sa na mieste takejto nehody nachádza zástup divákov, ale nikto neposkytne ani základnú pomoc. Na mimomestských cestách sa stáva, že vodiči vidia nehodu, ktorá sa práve stala, ale pokračujú v jazde. „Čo je mi do toho?“, „Ponáhľam sa!“, „Radšej sa do toho nemiešať“.

Na mimomestských cestách sa stáva, že vodiči vidia nehodu, ktorá sa práve stala, ale pokračujú v jazde. „Čo je mi do toho?“, „Ponáhľam sa!“, „Radšej sa do toho nemiešať“.
Foto: shutterstock.com/Gorodenkoff

Prečo tak neochotne pomáhame obetiam dopravných nehôd?

V tomto texte sa nebudem snažiť naučiť vás zásady prvej pomoci. Teoreticky každý, kto má vodičský preukaz, absolvoval kurz v tejto oblasti. V praxi je to, samozrejme, fikcia. Drvivá väčšina vodičov nevie vykonať ani základnú resuscitáciu.

Okrem toho existuje aj strach, že urobíme niečo zlé, že zranenému človeku ublížime a budeme za to niesť zodpovednosť. Sú aj ľudia, ktorí pri pohľade na krv omdlievajú, iní sa boja infekcie alebo sa im jednoducho hnusí dotýkať sa cudzieho zraneného. V dôsledku toho u mnohých vodičov prevláda názor, že je lepšie vyhnúť sa nehode z diaľky, nepodniknúť žiadne kroky, pretože by ste sa mohli dostať do problémov. Záchrannú službu už určite zavolali alebo sa chystajú zavolať, ja aj tak neviem, ako pomôcť, tak prečo tam musím byť?

V dôsledku takéhoto myslenia sa stáva, že záchranná služba je informovaná až 30 minút po nehode, pretože všetci prítomní na mieste nehody si mysleli, že niekto už zavolal záchranku. Stávajú sa aj situácie, keď vodič, ktorý vidí nehodu, zastaví, spontánne vyskočí z auta a je zrazený iným protiidúcim vozidlom.

V prvom rade musíte chrániť seba a zranených pred zrazením iným vozidlom. Nezabudnite na reflexnú vestu a výstražný reflexný trojuholník!
Foto: shutterstock.com/Dmitry Kalinovsky

Ako sa zachováte, keď vidíte dopravnú nehodu?

Rád by som vám poskytol najjednoduchší algoritmus, čo robiť, ak na ceste uvidíte nehodu:

  • Ak ste si všimli nehodu na ceste a záchranné zložky (sanitka, polícia, hasiči) sú už na mieste, nezastavujte, nepridávajte sa k rozruchu, nestojte, len aby ste sa pozreli.
  • Ak práve došlo k nehode pred vašimi očami, zastavte vozidlo bezpečným spôsobom, najlepšie na okraji cesty. Nikdy nevyskakujte z vozidla v zhone, uistite sa, že môžete bezpečne vystúpiť.
  • V prvom rade musíte chrániť seba a zranených pred zrazením iným vozidlom. Nezabudnite na reflexnú vestu a výstražný reflexný trojuholník! Nezabudnite, že trojuholník musí byť umiestnený vo vzdialenosti, ktorá dáva protiidúcim vodičom šancu zabrzdiť.
  • Okamžite zavolajte záchranku. Čím skôr to urobíte, tým skôr príde sanitka. Zavolajte na tiesňové číslo 112 a operátorovi najprv povedzte, kde sa nachádzate. Je to veľmi dôležité, pretože ak sa vám vybije batéria telefónu, dispečer bude vedieť, odkiaľ volanie o pomoc prišlo. Správa by mala znieť napríklad takto: „Nehoda na diaľnici A2, na 152,5 kilometri; zrážka dvoch áut, obaja vodiči zranení, pri vedomí“. Nezabudnite, že hovor ukončuje dispečer, preto nezaveste, uistite sa, že hovor bol prijatý.
  • Operátor záchrannej služby vám tiež môže povedať najjednoduchšie veci, ktoré by ste mali urobiť na mieste udalosti. Nebojte sa, nikto od vás neočakáva zložité lekárske zákroky. Niekedy aj jednoduchý úkon môže zachrániť život.
  • Nezabudnite, že povinnosť privolať pomoc nemá len vodič, ale aj všetci svedkovia nehody. Odchod z miesta nehody bez poskytnutia pomoci zraneným je trestným činom. Ak takéto správanie zaznamená bezpečnostná kamera na ceste alebo videokamera v inom aute, môžete mať vážne problémy a zodpovednosť za neposkytnutie pomoci.
  • Pamätajte, že od vášho konania môže závisieť život a zdravie človeka. Neváhajte, nepozerajte sa na ostatných, konajte okamžite!
Prvá pomoc by sa mala vyučovať už v materskej a základnej škole. Veď tieto zručnosti sa nám môžu hodiť v rôznych situáciách, s ktorými sa v živote stretávame.
Foto: shutterstock.com/Lordn

Správne správanie pri nehode by sa malo začať učiť už v ranom veku.

Chcel by som tiež zopakovať to, na čo som už mnohokrát upozorňoval. Prvá pomoc by sa mala vyučovať už v materskej a základnej škole. Veď tieto zručnosti sa nám môžu hodiť v rôznych situáciách, s ktorými sa v živote stretávame. Nielen za volantom. Možno budeme musieť pomôcť niekomu blízkemu.

Deti sa učia veľmi rýchlo, vedomosti nasávajú ako špongia a zručnosti, ako je uloženie človeka do bezpečnej polohy, zastavenie krvácania, vykonanie umelého dýchania a masáž srdca, by im zostali v pamäti.

Deti sa taktiež nenechajú odradiť tak ako dospelí, ktorým na vodičských kurzoch záleží len na zložení skúšky a nie na naučení sa prvej pomoci.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Jednoduchý trik na vŕzgajúce stierače. Ideálny na obdobie chladného počasia

Na diaľnici pôjdete len 90 km/h. Málokto si toto pravidlo pamätá


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Opel bude od roku 2025 v Európe predávať len elektromobily

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). Opel potvrdzuje, že od roku 2025 bude predávať len elektromobily. Správu priniesla samotná šéfka Opelu Florina Huettlová. Opel bude…

Alfa Romeo predstavila špeciálnu edíciu SuperSport pre Giulia a Stelvio Quadrifoglio

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Alfa Romeo predstavila limitovanú edíciu svojich výkonných modelov Giulia a Stelvio Quadrifoglio. Limitovaná edícia s názvom SuperSport vzdáva hold…

Kia predstavila aktualizovaný elektrický model EV6. Kapacita batérie sa zvýšila

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MotorgraphWorld). V Južnej Kórei sa oficiálne predstavil facelift elektrického modelu Kia EV6. Aktualizácia prináša ešte odvážnejší dizajn a batériu s…

Mazda oznámila, že nová generácia CX-5 bude využívať hybridné motory vyvinuté vo vlastnej réžii

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AUTOMAGZofficial). Mazda potvrdzuje, že uvedie na trh novú generáciu SUV CX-5. Japonci tvrdia, že nový model bude využívať hybridné motory…

Vezmite si do auta uterák. Tento trik by mal poznať každý vodič. Otravný problém zmizne

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív). Uterák na palubnej doske je jeden z trikov, ktorý už mnohí vodiči v južnej Európe používajú. Tento patent…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov