Pravidlá, Tipy,

Na diaľnici pôjdete len 90 km/h. Málokto si toto pravidlo pamätá

1.2.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Evgenii Panov). Jazda s prívesom je úplne iný zážitok ako jazda samotným autom. Vyžaduje si väčšiu pozornosť a opatrnosť, ako aj znalosť príslušných predpisov a...

1.2.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Evgenii Panov).

Jazda s prívesom je úplne iný zážitok ako jazda samotným autom. Vyžaduje si väčšiu pozornosť a opatrnosť, ako aj znalosť príslušných predpisov a techniky jazdy.

Jazda s prívesom je úplne iný zážitok ako jazda samotným autom.
Foto: shutterstock.com/Evgenii Panov

Jazda s prívesom – rýchlostné obmedzenia na Slovensku

Na Slovensku je na diaľniciach povolená maximálna rýchlosť 130 km/h – nie však pre všetky osobné vozidlá. Vodiči jazdiaci s prívesom musia dodržiavať maximálnu povolená rýchlosť na diaľnici ktorá závisí od celkovej prípustnej hmotnosti prívesu:

  • Do 750 kg: 130 km/h (za predpokladu, že celková prípustná hmotnosť jazdnej súpravy vozidla a vozíka neprevyšuje 3 500 kg)
  • Nad 750 kg: 90 km/h

Nezabudnite, že toto sú len maximálne povolené rýchlosti. Vždy je dôležité dodržiavať bezpečnú rýchlosť s ohľadom na aktuálne podmienky na ceste.

Rovnaký limit platí aj na rýchlostných cestách a dvojprúdových cestách pre všetky hmotnosti, čiže 90 km/h, môžete jazdiť s prívesom aj na cestách s jedným jazdným pruhom mimo zastavaných oblastí. V obciach a mestách platí rovnaké obmedzenie rýchlosti bez ohľadu na to, či jazdíte s prívesom alebo bez neho – 50 km/h. Samozrejme ak príkazová dopravná značka nehovorí inak.

Ak porušíte maximálnu povolenú rýchlosť, môžete dostať pokutu. Výška pokuty závisí od výšky prekročenia rýchlosti.

V obciach a mestách platí rovnaké obmedzenie rýchlosti bez ohľadu na to, či jazdíte s prívesom alebo bez neho – 50 km/h.
Foto: shutterstock.com/Ju Jae-young

Technika jazdy s prívesom

Pri jazde s prívesom treba mať na pamäti nasledujúce pravidlá:

  • Výber trasy musíte riadne zvážiť. Vyhýbajte sa kľukatým cestám a cestám s nerovným terénom.
  • Pred jazdou skontrolujte, či je príves správne pripojený k vozidlu.
  • Uistite sa, že je váš príves dobre osvetlený.
  • Uistite sa, že máte v spätných zrkadlách dobrý výhľad na príves.
  • Jazdu začnite opatrne a postupne zvyšujte rýchlosť.
  • Pri jazde dodržiavajte väčší odstup od vozidla pred vami, bezpečnú vzdialenosť.
  • Vyhnite sa prudkým manévrom, ako je brzdenie, zrýchľovanie alebo otáčanie.
  • Pri jazde na kopci buďte opatrní a znížte rýchlosť.
  • Pred zastavením sa uistite, že máte dostatok miesta.

Pred jazdou s prívesom je dobré skontrolovať náklad a jeho umiestnenie, pretože dodatočná hmotnosť môže ovplyvniť stabilitu celej jazdnej súpravy. Je nevyhnutné aby ťažisko nákladu bolo na náprave vozíka, prípadne radšej trochu pred nápravou, bližšie k ťažnému zariadeniu. Je tiež nevyhnutné skontrolovať tlak vo všetkých pneumatikách. A znova musíme pripomenúť, aby ste sa uistili, že je príves správne upevnený.

Vodičský preukaz skupiny B a jazda s prívesom

Dobrou správou je, že vo väčšine prípadov stačí na jazdu s prívesom vodičský preukaz skupiny B. To znamená, že k vozidlu možno pripojiť nebrzdený príves s maximálnou povolenou celkovou hmotnosťou 750 kg. Ide o kategóriu tzv. ľahkých prívesov.

Pred jazdou s prívesom je dobré skontrolovať náklad a jeho umiestnenie, pretože dodatočná hmotnosť môže ovplyvniť stabilitu celej jazdnej súpravy.
Foto: shutterstock.com/Beekeepx

V rámci kategórie B je možné ťahať aj iný ako ľahký príves, ak celková hmotnosť celej jazdnej súpravy nepresahuje 3 500 kg. Takýto príves musí byť vybavený nájazdovou brzdou. V niektorých prípadoch môže byť celková hmotnosť jazdnej súpravy až 4 250 kg. Je to možné, ak je celková hmotnosť vozidla 3500 kg a je pripojený ľahký príves. Túto možnosť najčastejšie využívajú vodiči dodávok. Na riadenie ťažších súprav je potrebný kód 96 v doklade o vodičskom oprávnení alebo vodičský preukaz B+E. Kód 96 vám umožňuje ťahať príves, ktorého celková hmotnosť presahuje 750 kg, ale celková hmotnosť celej jazdnej súpravy je v rozmedzí od 3500 do 4250 kg. V tomto prípade platia dve dodatočné podmienky. Skutočná celková hmotnosť prívesu nesmie prekročiť skutočnú celkovú hmotnosť vozidla. Pomer celkovej prípustnej hmotnosti (CPH) vozidla k celkovej prípustnej hmotnosti prípojného vozidla musí byť 1,33:1.

Hadenie prívesu – ako sa s ním vysporiadať?

Hadenie prívesu je nebezpečný jav, ktorý môže viesť k strate kontroly nad vozidlom. Spočíva v bočnom kmitaní prívesu, ktoré môže viesť k vypadnutiu prívesu z dráhy. Hadenie prívesu môže byť spôsobené viacerými faktormi ako:

  • Prudké brzdenie alebo zrýchlenie
  • Náhle zatáčanie
  • Nesprávne rozloženie nákladu v prívese
  • Príliš vysoká rýchlosť
  • Klzký alebo nerovný povrch cesty

Ako sa vysporiadať s hadením? V prvom rade nepanikárte; najlepšie je ubrat plyn a jemnými pohybmi volantu sa pokúsiť výrovnať vozidlo na ceste. Niektorí vodiči odporúčajú, na pomoc krátke stlačenie brzdového pedála a následné plynulé zrýchlenie.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Do 100€ pokuta za psa v aute. Policajt má možnosti

Čo robiť pri pohľade na nehodu na ceste. Takto sa vyhnete základným chybám


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Palivový gigant investuje do výroby spaľovacích motorov. Vynaloží viac ako 7,4 miliárd eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CNNBusiness). Saudi Aramco, jedna z najväčších svetových ropných spoločností, investuje do vývoja spaľovacích motorov. Petrochemický gigant kúpil 10-percentný podiel v…

Toyota s novým rekordom v Európe. Corolla zosadená z trónu

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Toyota má za sebou mimoriadne úspešný polrok na starom kontinente. Síce nepreskočila na pozíciu lídra, ale udržala si druhé…

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@koenigsegg). Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol,…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@fox9). Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov