Tipy,

Jednoduchý trik na vŕzgajúce stierače. Ideálny na obdobie chladného počasia

29.1.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/AYO Production). Môžu vŕzgať, škrípať, praskať, zanechávať šmuhy na čelnom skle a privádzať vodičov do šialenstva. Stierače čelného skla auta sú jedným z tých zariadení,...

29.1.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/AYO Production).

Môžu vŕzgať, škrípať, praskať, zanechávať šmuhy na čelnom skle a privádzať vodičov do šialenstva. Stierače čelného skla auta sú jedným z tých zariadení, ktoré ovplyvňujú bezpečnosť a pohodlie vašej cesty. Čo možno urobiť, aby stierače čelného skla fungovali správne a nevydávali nepríjemné zvuky?

Napriek inštalácii nových stieračov však dochádza k situáciám, keď sa pri ich aktivácii ozýva nepríjemný zvuk v podobe vŕzgania a škrípania.
Foto: shutterstock.com/AYO Production

Stierače sú jednou zo spotrebných častí vozidla, ktoré vymieňame najčastejšie. Ich životnosť výrazne závisí od poveternostných podmienok, ktorým sú vystavené. Silný mráz v zime a UV žiarenie v lete spôsobujú, že guma, z ktorej sú stierače vyrobené, sa rýchlejšie znehodnocuje, čím čiastočne stráca svoje vlastnosti.

Bohužiaľ, v mnohých situáciách je za rýchlejšie opotrebovanie stieračov v aute zodpovedný výlučne vodič. Patrí sem aj zapínanie stieračov v prípade, že sú stierače čelného skla zamrznuté alebo silne znečistené, čo má výrazný vplyv na ich životnosť.

Napriek inštalácii nových stieračov však dochádza k situáciám, keď sa pri ich aktivácii ozýva nepríjemný zvuk v podobe vŕzgania a škrípania. Takúto poruchu môžeme úspešne odstrániť sami.

Skontrolujte závesy stieračov

Jednou z najčastejších príčin vŕzgania stieračov je korózia ramienka alebo častí závesu. Ak hrdza ešte nie je rozsiahla, môžeme sa jej pokúsiť zbaviť pomocou špeciálnych prípravkov, ktoré dostaneme v každej predajni automobilov. Žiaľ, v prípade dlhoročného zanedbávania sa nám nemusí podariť odstrániť skorodované kovové prvky stierača. Vtedy by ste mali uvažovať o ich výmene za nové.

Skontrolujte nastavenie stieračov

Okrem toho môže byť príčinou aj príliš veľký alebo príliš malý tlak stieračov na povrch čelného skla.
Foto: shutterstock.com/Marcelo Trad

Ak vaše stierače po naštartovaní vŕzgajú, nie je vylúčené, že boli nesprávne namontované. Ich vŕzganie a škrípanie môže byť spôsobené nesprávnym nastavením, presnejšie povedané, stierače sú nastavené pod nesprávnym uhlom. Skúste nastaviť stierače do uhla 90 stupňov voči čelnému sklu. Okrem toho môže byť príčinou aj príliš veľký alebo príliš malý tlak stieračov na povrch čelného skla.

Pozrite sa na čelné sklo

Správna funkcia stieračov čelného skla závisí aj od technického stavu čelného skla. Ak je akýkoľvek poškodený, má odreniny, škrabance alebo praskliny, môže to prispieť k ich nedostatočnej funkčnosti. Keď na svojom vozidle vymieňate čelné sklo, nechajte si činnosť stieračov ihneď skontrolovať v servise. Ak sa vyskytnú problémy so stieračmi, aj keď sú nové a nastavené korektne, skontrolujte správne umiestnenie čelného skla vo vašom vozidle.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Čo robiť pri pohľade na nehodu na ceste. Takto sa vyhnete základným chybám

Nová značka na diaľniciach v Európe. Jej ignorovanie znamená pokutu až do výšky 135€


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Opel bude od roku 2025 v Európe predávať len elektromobily

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). Opel potvrdzuje, že od roku 2025 bude predávať len elektromobily. Správu priniesla samotná šéfka Opelu Florina Huettlová. Opel bude…

Alfa Romeo predstavila špeciálnu edíciu SuperSport pre Giulia a Stelvio Quadrifoglio

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Alfa Romeo predstavila limitovanú edíciu svojich výkonných modelov Giulia a Stelvio Quadrifoglio. Limitovaná edícia s názvom SuperSport vzdáva hold…

Kia predstavila aktualizovaný elektrický model EV6. Kapacita batérie sa zvýšila

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MotorgraphWorld). V Južnej Kórei sa oficiálne predstavil facelift elektrického modelu Kia EV6. Aktualizácia prináša ešte odvážnejší dizajn a batériu s…

Mazda oznámila, že nová generácia CX-5 bude využívať hybridné motory vyvinuté vo vlastnej réžii

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AUTOMAGZofficial). Mazda potvrdzuje, že uvedie na trh novú generáciu SUV CX-5. Japonci tvrdia, že nový model bude využívať hybridné motory…

Vezmite si do auta uterák. Tento trik by mal poznať každý vodič. Otravný problém zmizne

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív). Uterák na palubnej doske je jeden z trikov, ktorý už mnohí vodiči v južnej Európe používajú. Tento patent…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov