Pravidlá, Tipy,

Nová značka na diaľniciach v Európe. Jej ignorovanie znamená pokutu až do výšky 135€

8.2.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: twitter.com/DIR_Ouest). Na francúzskych, Španielskych a Belgických rýchlostných cestách, ale od 1. januára 2023 u nás sa začala objavovať úplne nová dopravná značka. Ak ju zbadáte,...

8.2.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: twitter.com/DIR_Ouest).

Na francúzskych, Španielskych a Belgických rýchlostných cestách, ale od 1. januára 2023 u nás sa začala objavovať úplne nová dopravná značka. Ak ju zbadáte, už musíte vedieť čo oznamuje. Mali by ste sa oboznámiť s bielym kosoštvorcom na modrom pozadí, už doma. Pokuta za ignorovanie tejto značky by nás mohla vyjsť draho.

Na Slovensku oficiálne nazýva „IP 18b – Pruh pre ekologickejšie vozidlá“
Foto: twitter.com/DIR_Ouest

Na Slovensku je veľa dopravných značiek, ktorých význam mnohí vodiči nepoznajú. Ešte viac otázok vzniká pri cestovaní v zahraničí – aj pred vycestovaním by sme sa mali oboznámiť s tamojšími predpismi. Ich neznalosť nás môže vyjsť draho a v prípade značky s bielym kosoštvorcom na modrom pozadí dokonca 135 EUR.

Značka pred pol rokom „debutovala“ v Európe, konkrétne vo Francúzsku. Zatiaľ ho bolo možné vidieť len v okolí miest Lyon, Rennes, Nantes a Grenoble, ako aj v blízkych oblastiach Paríža. Ako však informuje francúzska rozhlasová stanica France Bleu, čoskoro sa objaví aj na diaľniciach v ďalších regiónoch krajiny. A to znamená signál aj pre zvyšok Európy.

Biely kosoštvorec na modrom pozadí. Čo tento znak znamená?

Označuje špeciálne jazdné pruhy, ktoré nemôžu používať všetci vodiči. Je vyhradený výlučne pre taxíky, autobusy a iné cestné dopravné prostriedky. Tento špeciálne označený úsek cesty môžu používať aj vodiči vozidiel s elektrickým pohonom a vozidiel prepravujúcich viac ako dvoch cestujúcich.

Nová dopravná značka s bielym kosoštvorcom na modrom podklade sa používa na označenie pruhu vyhradeného pre spolujazdu. To znamená, že v tomto pruhu smú jazdiť len:

  • Vozidlá s aspoň dvoma osobami (vrátane motocyklov so spolujazdcom).
  • Elektromobily s nálepkou s nulovými emisiami.
  • Taxíky (aj bez cestujúcich).
  • Autobusy a verejná doprava.

U nás ju nájdete na nasledovných úsekoch diaľnic:

  • D1: Bratislava – Senec (v oboch smeroch)
  • D1: Senec – Trnava (v oboch smeroch)
  • D2: Bratislava – Záhorie (v oboch smeroch)
  • D3: Žilina – Čadca (v oboch smeroch)

Naučili sme sa tarifu za ignorovanie značky. Nie je to lacné

Na väčšine diaľnic sa značka nachádza na ľavej strane vozovky. V niektorých prípadoch môže byť v platnosti aj v určitom dennom čase. Neznalosť predpisov v jej blízkosti sa môže ukázať ako nákladná.

Francúzsky, ale aj náš sadzobník pokút stanovuje pokutu do výšky 135 eur. Okrem klasických cestných kontrol je na francúzskych cestách v platnosti aj špeciálny radarový systém. Služby využívajú inteligentné kamery na monitorovanie dodržiavania predpisov vodičmi. Nestrácajme ostražitosť ani na chvíľu.

Starajme sa o prírodu. Toto označenie existovalo v Severnej Amerike

Nová značka bola vytvorená s cieľom spopularizovať spoločné využívanie automobilov – starostlivosť o životné prostredie. V Spojených štátoch a Kanade už nejaký čas existuje a znižuje emisie CO2. Teraz sa objavila v Európe. Niektoré európske krajiny, napríklad Nemecko, doteraz povoľovali jazdu elektromobilov v pruhoch pre autobusy. Týka sa to však len niektorých obcí.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Nová značka vyvoláva otázky. Čo znamená auto zakryté čiarkami

Môžete piť alkohol v aute? Vodič – NIE. A čo cestujúci?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Volkswagen spúšťa predobjednávky na nový Golf GTI

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ORGCars). Volkswagen otvoril predobjednávky na nový Golf GTI. Modernizovaná verzia nemeckého hot hatchu má teraz vyšší výkon. Volkswagen spúšťa predobjednávky…

Nissan osviežil svoj vlajkový model. Qashqai teraz vyzerá fenomenálne

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@YouCarTV). Nissan sa rozhodol osviežiť model Qashqai tretej generácie len po troch rokoch od jeho uvedenia na trh. Dôvodom sotva…

Povinnosť používať bezpečnostné pásy: pravidlá, výnimky a pokuty

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@GreyBrucePublicHealth). Mnohí vodiči stále nepoužívajú bezpečnostné pásy. Napriek povinnosti používať bezpečnostné pásy a s vážnymi následkami v prípade nehody. Všetko,…

Toyota diesel 1.4 D-4D (1ND-TV) – malý, ale tak odvážny

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@dennisfo1491). Motory Toyota sú známe svojou vysokou životnosťou a nízkou poruchovosťou, ale hlavne benzínové motory. Diesely vyvolávajú zmiešané pocity a…

DOPRAVNÉ OBMEDZENIE: tunel Branisko

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: facebook.com/KRPZPO). MIMORIADNA UZÁVIERKA DIAĽNICE D1 BEHAROVCE - ŠIROKÉ VRÁTANE TUNELA BRANISKO sobota 18. 05. 2024 od 00.00 hod. do stredy…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov