Pravidlá, Zaujímavosti,

Koľko Slovákov má vodičský preukaz? Tento počet je taký vysoký, že je to prekvapujúce

15.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív). Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, koľko ľudí na Slovensku má vodičský preukaz? Viac ako polovica z nás má vodičské oprávnenie na...

15.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív).

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, koľko ľudí na Slovensku má vodičský preukaz? Viac ako polovica z nás má vodičské oprávnenie na nejaký druh vozidla.

Koľko Slovákov má na Slovensku vodičský preukaz?
Foto: Súkromný archív

Zaujímavosť na dnes. Koľko Slovákov má na Slovensku vodičský preukaz? Údaje z Centrálneho registra vozidiel a vodičov ukazujú, že už niekoľko rokov je to dokonca viac ako 3,5 miliónov ľudí. Veľmi vysoké číslo vzhľadom na to, že počet obyvateľov našej krajiny je približne 5,43 miliónov. To predstavuje približne 60% populácie Slovenska. To znamená, že nejaký druh vodičského preukazu má oveľa viac ako polovica z nás. Nezabúdajme tiež, že medzi týchto 5,43 miliónov patria aj deti, ktoré z pochopiteľných dôvodov vodičské preukazy nemajú. Mohlo by sa teda zdať, že väčšina Slovákov má vodičský preukaz.

Koľko vodičských preukazov sa ročne vydá na Slovensku?

Podľa najnovšej správy, ktorú sme našli na webovej stránke Ministerstvo vnútra SR, Na Slovensku sa ročne vydá približne 50 000 vodičských preukazov. Presný počet sa líši v závislosti od rôznych faktorov, ako napríklad demografická situácia, ekonomická situácia a legislatívne zmeny.

V roku 2022 bolo vydaných 48 744 vodičských preukazov. Z toho bolo 36 980 preukazov pre vodičov motorových vozidiel kategórie B (osobné automobily) a 11 764 preukazov pre vodičov motorových vozidiel kategórie A (motocykle).

Je zaujímavé, že štatistiky už nejaký čas ukazujú, že rozdiely medzi mužmi a ženami vodičmi sa zmenšujú. V súčasnosti tvoria ženy približne 11,3% ,5 402 všetkých vodičov, takže 43 342 mužov (88,7%). Čakáme na podrobné údaje za rok 2023.

Koľko bude stáť vodičský preukaz v roku 2024?

Najobľúbenejšou skupinou je skupina B, ktorú musíte mať, aby ste mohli riadiť autá. Práve kvalifikácia kategórie B je pre väčšinu rovnaká ako vodičský preukaz. Mnoho ľudí sa stále rozhoduje pre kategóriu A, aby mohli riadiť motorky. Ďalšie písmená sú potrebné na prácu vodiča oveľa väčších vozidiel. Koľko musíte zaplatiť za vodičský kurz?

Cena kurzu na vodičský preukaz B sa na Slovensku líši v závislosti od autoškoly a regiónu. V priemere sa cena pohybuje okolo 850 €.

Niektoré autoškoly ponúkajú aj rôzne zľavy, napríklad pre študentov, nezamestnaných alebo ženy na materskej dovolenke.
Foto: shutterstock.com/ADV images

Cena kurzu obvykle zahŕňa:

  • Teoretickú výučbu
  • Praktické jazdy
  • Poplatky za skúšky
  • Kurz prvej pomoci

Niektoré autoškoly ponúkajú aj rôzne zľavy, napríklad pre študentov, nezamestnaných alebo ženy na materskej dovolenke. V prípade motoriek je to zvyčajne lacnejšie o niekoľko stoviek zlotých. Vo väčšine prípadov je možné teoretickú časť absolvovať online.

Samozrejme, to neznamená, že nemôžete nájsť výhodnejšiu cenu, ale zvyčajne to má svoje obmedzenia. Na platformách ponúkajúcich zľavnené poukazy môžete nájsť ponuky aj nižšie, ale často musíte akceptovať menej výhodné podmienky, napr. praktické lekcie v takýchto akciových kurzoch sa konajú len v obmedzenom čase počas dňa okrem víkendov. Zvyčajne to tiež znamená absolvovať teoretický kurz samostatne, prípadne doma.

Vodičské skúšky – cena v roku 2024.

Kurz je zďaleka najväčším výdavkom, ale nie posledným. Kandidáta na vodiča čaká ešte návšteva lekára, ktorej cena je stanovená na 15€. Na úrad bude potrebné predložiť aj aktuálnu fotografiu a za samotný doklad zaplatíte 10 až 15€. A skúška? Tu je prehľad poplatkov za skúšky:

  • Skupina AM, A1, A2, A: 16,50 €
  • Skupina B, B1, BE, T: 33 €
  • Skupina C1, C1E, D1, D1E: 49,50 €
  • Skupina C, CE, D, DE: 66 €

Okrem poplatku za skúšku budete musieť zaplatiť aj:

  • Správny poplatok za vydanie vodičského preukazu: 6,50 €
  • Poplatok za kurz prvej pomoci: 30 €

Zároveň treba mať na pamäti, že štatisticky je pomerne málo uchádzačov úspešných na prvý pokus.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Aké doklady budete musieť mať v roku 2024 v aute?

Do 100€ pokuta za psa v aute. Policajt má možnosti


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

7 príznakov, že vaše auto potrebuje servis. Rozpoznajú ich len skúsení vodiči

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Memory Stockphoto). Ak sa vozidlo pravidelne vozí k mechanikovi na kontrolu, dá sa predísť väčšine problémov, ale nie všetkým. Preto…

Audi vsádza na plug-in hybridy. Pred elektromobilitou však nevidí cestu späť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Audi stále plánuje prejsť na čisto elektrické vozidlá od roku 2033. Predstavitelia nemeckej značky však pripúšťajú, že spaľovací motor…

MG sa približuje k továrni v Európe. Ide o tri lokality

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@debsvault7172). Čínsky konglomerát SAIC, ktorý vlastní okrem iného aj MG, sa snaží postaviť svoju prvú európsku továreň. Zatiaľ sa ako…

Najspoľahlivejšie motory: „Pravdepodobne sa nikdy nepokazia“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carhelpcorner). Zdá sa, že éra automobilov, ktoré boli navrhnuté tak, aby vydržali celý život, je už dávno preč. To však…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov