Tipy,

Stlačte toto tlačidlo raz týždenne, dokonca aj v zime. Inak vás čaká drahá oprava

29.1.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Daniel Krason). Pomerne veľa vodičov v súčasnosti považuje svoje autá za úplne bezúdržbové zariadenia. Také, ktoré je síce potrebné vziať na pravidelnú údržbu, ale počas...

29.1.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Daniel Krason).

Pomerne veľa vodičov v súčasnosti považuje svoje autá za úplne bezúdržbové zariadenia. Také, ktoré je síce potrebné vziať na pravidelnú údržbu, ale počas každodennej jazdy nie je potrebné pamätať na nič navyše. To je však chyba, pretože žiadne vozidlo nie je úplne imúnne voči nesprávnej prevádzke a zanedbávaniu niektorých vecí. Ako napríklad používanie klimatizácie nielen vtedy, keď nám je horúco.

Klimatizácia v aute sa dlho považovala za luxusný doplnok, ale pomerne veľa ľudí ju používa len vtedy, keď je horúco.
Foto: shutterstock.com/Daniel Krason

Klimatizácia v aute v zime – je potrebné ju používať?

Klimatizácia v aute sa dlho považovala za luxusný doplnok, ale pomerne veľa ľudí ju používa len vtedy, keď je horúco. Čo sa zdá byť logické, veď účelom klimatizácie je práve ochladenie kabíny v lete. Okrem toho jej prevádzka zvyšuje spotrebu paliva, takže nemá zmysel ju používať, keď teplota vzduchu nie je príliš vysoká.

To je však vážna chyba. Tak ako každá súčasť vozidla, aj klimatizácia by sa mala používať, aby bola v prevádzkyschopnom stave. Odborníci odporúčajú zapnúť ju aspoň niekoľkokrát do mesiaca na niekoľko minút. V systéme totiž spolu s chladiacou kvapalinou cirkuluje olej, ktorý systém maže a má konzervačné a tesniace vlastnosti. Ak mu to nezabezpečíme, kompresor sa môže nedostatočným mazaním poškodiť a klimatizácia odmietne fungovať, keď sa ju na jar pokúsime zapnúť.

Preto by ste mali z času na čas spustiť klimatizáciu bez ohľadu na ročné obdobie. Okrem toho nezabudnite, že na jeseň a v zime je to niekedy naozaj potrebné.

Na čo používate klimatizáciu v zime?

Klimatizácia vzduch nielen ochladzuje, ale aj odvlhčuje. Ak sa vám teda zahmlievajú okná, oveľa pohodlnejší a lepší spôsob ako ich utierať handričkou alebo špongiou je zapnúť klimatizáciu. Umožní vám zachovať si čistý výhľad, aj keď prší a vy používate uzavretý okruh, aby ste sa vyhli vdychovaniu výfukových plynov z auta pred vami.
Treba mať na pamäti aj to, že ak sa okná vo vašom aute často zahmlievajú, problémom môže byť veľká vlhkosť vo vozidle, napríklad v koberčekoch a rohožiach. V takom prípade je dobré dôkladne umyť okná zvnútra (mastné a špinavé okná sa zahmlievajú ľahšie) a nechať v aute cez noc nádobu s mačacou podstielkou, ktorá absorbuje vlhkosť.

Umožní vám zachovať si čistý výhľad, aj keď prší a vy používate uzavretý okruh, aby ste sa vyhli vdychovaniu výfukových plynov z auta pred vami.
Foto: shutterstock.com/Evgeniy Medvedev

Môže vám používanie klimatizácie v zime spôsobiť ochorenie?

Mnohí ľudia si klimatizáciu spájajú s rizikom ochorenia, keď sa pri vysokých teplotách dostanú do vychladnutého interiéru. V zime to nie je problém, pretože zapnutá klimatizácia neznamená automaticky studený vzduch. Je to len spôsob, akým bola klimatizácia nastavená.

V zime je najväčším problémom to, že klimatizácia vysušuje vzduch, a tým aj našu pokožku a sliznice. To môže viesť až k infekciám horných dýchacích ciest. Klimatizácia môže prispieť k rozvoju prechladnutia a vzniku príznakov, ako je bolesť hrdla, chrčanie, pocit škriabania a nepriechodnosť hrdla.

U ľudí, ktorí sa dlhé hodiny zdržiavajú v klimatizovanej kabíne auta, sa často objavujú problémy s očami. Suchý vzduch vysušuje spojivky, čo môže viesť k syndrómu suchého oka – nadmernému svrbeniu, páleniu a štípaniu. Používajme teda klimatizáciu s rozumom, v zime aj v lete, ale nezabúdajme ani na to, že ako pri každej súčasti auta, dlhodobé nepoužívanie ju jednoducho poškodzuje.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Jednoduchý trik na vŕzgajúce stierače. Ideálny na obdobie chladného počasia

Čo robiť pri pohľade na nehodu na ceste. Takto sa vyhnete základným chybám


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

„Pán policajt, tento zásah sa nahráva.“ Čo urobí policajt?

9.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ajplus). Policajti čoraz častejšie nosia na tele kamery a zaznamenávajú priebeh svojich zásahov. Môže však vodič urobiť to isté? Overujeme,…

Citroën – Neuveríte, koľko cestujúcich odvezie nový C3 Aircross

9.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PowerTorqueYT). Citroën má nové mestského SUV. Je ťažké uveriť, s akým nápadom prišli Francúzi, aby vynikli v segmente B. Neuveríte,…

Elektromobil zo spaľovacieho motora za 8 hodín. Nemecký startup ohlasuje revolúciu

9.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@electricviking). Nemecká spoločnosť e-Revolt má v ponuke prestavby pre 42 populárnych modelov so spaľovacím motorom. Elektromobil zo spaľovacieho motora za…

Štvorkolka ako žiadna iná.

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CarsBySajko). Sezóna je v plnom prúde, čo pravdepodobne znamená ďalší nárast počtu štvorkolkárov na Slovensku. Treba však pripomenúť, že nie…

Superautá. Kúpa ojazdeného auta sa môže stať nočnou morou!

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@VanInhalin). Ojazdené superautá môžu poskytnúť rovnako veľa vzrušenia ako nové, navyše sú podstatne lacnejšie. Bohužiaľ - okrem očakávanej dávky pozitívneho…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov