Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Čo znamená trhanie motora?

9.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@differentcarreview-dcr). Správny chod motora ovplyvňujú rôzne poruchy, medzi ktoré patria problémy so vstrekovačmi alebo chybné zapaľovacie sviečky. Odborníci poukazujú na najčastejšie príčiny trhania v závislosti...

9.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@differentcarreview-dcr).

Správny chod motora ovplyvňujú rôzne poruchy, medzi ktoré patria problémy so vstrekovačmi alebo chybné zapaľovacie sviečky. Odborníci poukazujú na najčastejšie príčiny trhania v závislosti od typu pohonnej jednotky a zdôrazňujú, že rýchla reakcia a návšteva servisu môže zabrániť vážnejším škodám.

Čo znamená trhanie motora?
Foto: youtube.com/@differentcarreview-dcr

Nerovnomerný chod motora by vodič nemal nikdy podceňovať. Ak nepríjemný trhavý zvuk nepochádza zo spôsobu radenia prevodových stupňov pri prudkej akcelerácii, príliš rýchleho vyšliapnutia spojky alebo druhu paliva, môže súvisieť so poruchou, ktorá vážne ohrozuje „život“ pohonnej jednotky.

Odkiaľ pochádza trhanie motora?

Príčin trhania motora je mnoho, v závislosti od typu pohonnej jednotky. Niektoré sa týkajú všetkých možností pohonu, napríklad upchatý palivový filter alebo porucha vstrekovačov. Iné sú spôsobené špecifickým hnacím ústrojenstvom, ktoré sa nachádza vo vozidle.

Ak ide o motor na LPG, je dobré skontrolovať, či sa trhanie prejavuje len pri používaní LPG alebo aj pri jazde na benzín. Medzi faktory spôsobujúce nepravidelný chod agregátu patria opotrebované zapaľovacie sviečky, zlá kvalita plynu, chybný systém LPG alebo nesprávne zapaľovanie.

V prípade dieselového motora sa trhanie najčastejšie vyskytuje, keď vozidlo trpí napríklad poruchou vysokotlakového čerpadla alebo rozdeľovača. Nerovnomerný výkon motora môže byť spôsobený aj chybným dvojhmotovým zotrvačníkom alebo poruchou palivového systému.

Pri benzínových motoroch je trhanie okrem iného dôsledkom opotrebovaných zapaľovacích sviečok a vodičov, nesprávne fungujúceho palivového systému, zaneseného katalyzátora alebo znečisteného palivového filtra.

Príčin trhania motora, napríklad upchatý palivový filter alebo porucha vstrekovačov
Foto: youtube.com/@JunkyDIYguy

Možno ignorovať trhanie motora počas jazdy?

Strata výkonu vozidla, problémy s rýchlosťou, zvýšená spotreba paliva alebo zastavenie motora pri voľnobehu – tieto typy porúch v kombinácii s príznakmi trhania môžu znamenať nákladnú opravu a ďalšia jazda môže byť nebezpečná. Ak sa porucha nezistí včas, môže viesť k poškodeniu motorovej jednotky, katalyzátora, filtra pevných častíc alebo EGR ventilu. Rušivé zvuky motora je dobré konzultovať s mechanikom v odbornom servise.

Trhanie počas jazdy nie je príznak, ktorý možno ignorovať. V prípade benzínových a naftových motorov môžu byť príčiny rôzne, od opotrebovaných vstrekovačov cez problémy so zapaľovaním až po chybné palivové potrubie. V prípade motorov poháňaných LPG sú príčinou trhania často poškodené plynové potrubia alebo znečistené filtre. Je dôležité nepodceňovať tieto signály a nahlásiť ich v servise, kde odborník presne diagnostikuje problém.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Kontrolku motora sa dá ľahko odstrániť. Nie každý pozná tento jednoduchý spôsob

Takto sa vyhnete poruchám. „50 alebo 250 000 km“


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Spoločnosť Porsche prehodnocuje svoje plány. Jeho modely so spaľovacím motorom budú „žiť“ dlhšie

27.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ORGCars). Porsche je ďalšou značkou, ktorá spomaľuje svoje plány na prechod na elektromobily. Podľa nemeckých novín Automobilwoche a Suddeutsche Zeitung…

Ferrari verí, že syntetické palivá budú riešením pre superautá budúcnosti

27.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: pexels.com/Denys Gromov). Generálny riaditeľ Ferrari tvrdí, že budúce tepelné superautá by mohli byť zachránené syntetickými palivami. Prvým vozidlom, ktoré by…

Šéf Renaultu sa domnieva, že úplný prechod na elektromobily ešte nie je možný

27.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ThunderGears). Generálny riaditeľ spoločnosti Renault Luca de Meo sa domnieva, že úplný prechod na elektromobily do roku 2035 nie je…

Toto vozidlo má motor z vozidla F1. Potrebuje špeciálnu starostlivosť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Mercedes-AMG). Mercedes-AMG One je najrýchlejšie sériové vozidlo na Nürburgringu. Je poháňané motorom priamo z vozidla F1, čo so sebou prináša…

Palivový gigant investuje do výroby spaľovacích motorov. Vynaloží viac ako 7,4 miliárd eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CNNBusiness). Saudi Aramco, jedna z najväčších svetových ropných spoločností, investuje do vývoja spaľovacích motorov. Petrochemický gigant kúpil 10-percentný podiel v…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov