Tipy, Zaujímavosti,

Aká je životnosť pneumatík. Musíte ich meniť po 100 000 km?

27.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Mr.Anuwat Rumrod). Pneumatiky majú obmedzenú životnosť a môžu sa opotrebovať, aj keď sa vôbec nepoužívajú. Musíte ich však meniť, ak ste najazdili 100 000 km...

27.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Mr.Anuwat Rumrod).

Pneumatiky majú obmedzenú životnosť a môžu sa opotrebovať, aj keď sa vôbec nepoužívajú. Musíte ich však meniť, ak ste najazdili 100 000 km alebo ak od ich montáže uplynulo niekoľko rokov?

Pneumatiky sú dôležitou súčasťou vášho vozidla. Sú však vodiči, ktorí ignorujú „vek“ svojich pneumatík a nevenujú pozornosť počtu najazdených kilometrov.
Foto: shutterstock.com/Mr.Anuwat Rumrod

Pneumatiky sú dôležitou súčasťou vášho vozidla. Sú však vodiči, ktorí ignorujú „vek“ svojich pneumatík a nevenujú pozornosť počtu najazdených kilometrov.

Preto je dôležité vedieť, ako „čítať“ pneumatiky a kedy ich vymeniť.

Ako dlho vydržia pneumatiky

Všetky typy pneumatík majú obmedzenú životnosť a po niekoľkých rokoch by sa mali vymeniť. Alebo po určitom počte kilometrov, samozrejme keď sa opotrebujú alebo prasknú a či guma stratí svoje vlastnosti.

„Presnú životnosť pneumatiky nemožno stanoviť, pretože veľmi závisí od kvality gumy, cesty, na ktorej bola použitá, a štýlu jazdy. Vo všeobecnosti platí, že prémiové pneumatiky sú oveľa odolnejšie ako lacné. Nie je to však všeobecné pravidlo. Záleží aj na prevádzkových podmienkach,“

– vysvetlil mechanik.

Agresívny štýl jazdy s prudkým zrýchľovaním, zatáčaním a brzdením urýchľuje opotrebovanie pneumatík. Aj nekvalitný asfalt alebo kamenistá cesta opotrebujú pneumatiky oveľa rýchlejšie.

„Myslím si, že väčšina pneumatík vydrží minimálne 50 000 – 60 000 kilometrov. Ale ak má vodič správny štýl jazdy, môže na jednej sade pneumatík najazdiť aj 200 000 kilometrov,“

– dodal mechanik.

A to platí tak pre letné, ako aj pre zimné alebo celoročné pneumatiky.

Musíte meniť pneumatiky po 100 000 km?

Slovenské zákony nestanovujú limit počtu najazdených kilometrov pre sadu pneumatík.

Namiesto toho vyžaduje, aby vodiči za žiadnych okolností nepoužívali ojezdené pneumatiky.

Ak sa teda pneumatiky blížia k maximálnemu limitu opotrebovania alebo ho už dosiahli, musia sa vymeniť. V opačnom prípade môže byť vodičovi uložená pokuta.

Nad rámec pokuty sú stanovené limity opotrebenia, pretože pneumatiky po tomto bode strácajú svoje vlastnosti. Priľnavosť sa tak čoraz viac znižuje a brzdná dráha sa predlžuje.

A ak prší, riziko aquaplaningu je veľmi vysoké.

Foto: shutterstock.com/Zigmunds Dizgalvis

Aký je kód DOT a aký je maximálny vek pneumatiky

Všetky pneumatiky sú označené kódom DOT, ktorý udáva, kedy bola pneumatika vyrobená.

Tu nájdete informácie o tom, čo znamenajú písmená a čísla, ktoré tvoria kód DOT:

J3J9 – krajina, v ktorej bola pneumatika vyrobená, výrobca a typ použitého lisu
1822 – dátum výroby
Písmenový kód je pomerne zložitý a ťažko zapamätateľný, pretože môže pozostávať aj z 8 symbolov. Najdôležitejší je však 4-miestny kód, ktorý je zvyčajne vyrazený vo vnútri kruhu.

Prvé 2 číslice symbolizujú týždeň, v ktorom bola pneumatika vyrobená, a posledné 2 sú rok. Takže v prípade uvedeného príkladu bola vyrobená v 18. týždni roku 2022.

Odborníci odporúčajú, aby pneumatika nebola staršia ako 5 až 6 rokov. Čo znamená, že táto DOT je najlepšie čo najbližšie k dátumu nákupu.

Ak si teda kúpite pneumatiku v roku 2024, v ideálnom prípade by nemala byť vyrobená neskôr ako v roku 2023.

Ak však máte na svojom vozidle namontovanú staršiu pneumatiku, mali by ste ju dôkladne skontrolovať. A ak sa zistia trhliny, mala by sa okamžite vymeniť, aj keď nemá najazdených veľa kilometrov. Táto pneumatika totiž stratila svoje priľnavé vlastnosti.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Meníte pneumatiky? Predtým si skontrolujte jeden detail

Prečo by ste v lete nemali používať zimné pneumatiky? Odpovedáme


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

7 príznakov, že vaše auto potrebuje servis. Rozpoznajú ich len skúsení vodiči

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Memory Stockphoto). Ak sa vozidlo pravidelne vozí k mechanikovi na kontrolu, dá sa predísť väčšine problémov, ale nie všetkým. Preto…

Audi vsádza na plug-in hybridy. Pred elektromobilitou však nevidí cestu späť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Audi stále plánuje prejsť na čisto elektrické vozidlá od roku 2033. Predstavitelia nemeckej značky však pripúšťajú, že spaľovací motor…

MG sa približuje k továrni v Európe. Ide o tri lokality

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@debsvault7172). Čínsky konglomerát SAIC, ktorý vlastní okrem iného aj MG, sa snaží postaviť svoju prvú európsku továreň. Zatiaľ sa ako…

Najspoľahlivejšie motory: „Pravdepodobne sa nikdy nepokazia“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carhelpcorner). Zdá sa, že éra automobilov, ktoré boli navrhnuté tak, aby vydržali celý život, je už dávno preč. To však…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov