Elektro, Zaujímavosti,

Drobné poškodenie a elektomobil na zošrotovanie. Majiteľ je rozzúrený

7.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@consumerreports). Okolo začínajúceho podniku s tendenciou na bankrot, ktorý vzkriesil značku Fisker, sa objavuje čoraz viac absurdných situácií. Jeden zákazník nemohol dostať súčiastky v hodnote...

7.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@consumerreports).

Okolo začínajúceho podniku s tendenciou na bankrot, ktorý vzkriesil značku Fisker, sa objavuje čoraz viac absurdných situácií. Jeden zákazník nemohol dostať súčiastky v hodnote niečo vyše 900 dolárov. V dôsledku toho musela poisťovňa vyhlásiť totálnu škodu.

Drobné poškodenie a elektomobil na zošrotovanie.
Foto: youtube.com/@consumerreports

Fisker je značka, ktorá je v súčasnosti v povedomí mnohých ľudí, hoci tento záujem pochádza najmä zo Spojených štátov. V žiadnom prípade nejde ani tak o obdiv k ich vozidlám, ako skôr o problémy, ktoré sa na nich hromadia.

Značka vykázala v roku 2023 stratu až 463 miliónov dolárov a začala panicky hľadať obchodného partnera medzi veľkými hráčmi na trhu. Blízko k dokončeniu bola dohoda so spoločnosťou Nissan, ale rokovania stroskotali. Bolo tiež prijaté rozhodnutie znížiť ceny, a tak najpopulárnejší model značky, Fisker Ocean, teraz nestojí 39 000 USD, ale 25 000 USD. Spoločnosť sa údajne chystá vyhlásiť bankrot.

Práve Ocean je hlavným hrdinom príbehu, ktorý uverejnila americká webová stránka CarScoops. Auto si kúpila Joy Wanner, ktorá sa rozhodla vložiť svoju dôveru do stratupu a kúpiť si ich elektromobil. Začiatky s týmto autom neboli najlepšie a dojmy Wannerovej sa zhodovali s dojmami drvivej väčšiny používateľov fiskeru.

Bola to emocionálna horská dráha. Jeden deň auto fungovalo dobre, len aby sa na druhý deň rozsvietila nová kontrolka. Bolo veľmi frustrujúce zaplatiť toľko peňazí za auto, len aby ste boli otrávení zakaždým, keď ste ho použili.

– Joy Wanner v rozhovore pre „CarScoops“

To najhoršie však malo ešte len prísť. Joy sa stala účastníčkou kolízie na parkovisku – iný vodič narazil do otvorených dverí jej vozidla fisker. Likvidátor poistných udalostí odhadol, že poškodený bol len záves a dvere, v druhom prípade kozmetický ohyb v koži dverí, ktorý v skutočnosti nemá vplyv na každodenné používanie vozidla.

Znalec priznal, že presnú sumu pre tento model nepozná, ale hodnotu opravy odhadol na 910 USD. Vtedy sa však začali skutočné problémy. Ukázalo sa, že samotná spoločnosť sa o celú situáciu veľmi nezaujímala a Joy sa nedokázala dostať k žiadnej odpovedi o záruke.

Odpoveď však prišla od poisťovne – Fisker nemohol poskytnúť náhradné diely ani zaručiť, že ich poskytne. Neposkytla ani možnú cenu náhradných dielov, dokonca ani odhad. Poisťovňa v tejto situácii mohla len roztiahnuť ruky.

Poisťovňa nemala inú možnosť, ako poslať auto do šrotu. Áno, závada, ktorej náklady na opravu sa odhadovali na približne 900 USD, sa ukázala ako totálna škoda. Wanner dostal za auto, ktoré bolo pôvodne kúpené za takmer 75 000 USD, šek v hodnote len 53 303 USD.

Znepokojený zákazník sa rozhodol verejne prehovoriť. Totálna škoda bola len čerešničkou na torte problémov, ktoré s autom mala. Napriek tomu, že do amerického start-upu investovala nemalé peniaze, teraz pred ním varuje ďalších potenciálnych záujemcov.

Oneskorené dodanie, zlé vybavovanie dokladov, nahlasovanie problémov a prideľovanie čísel prípadov, ktoré sa rozplývajú vo vzduchu, záhadné výstražné kontrolky a nepríjemné zvuky, búchanie vo vnútri vozidla, nespoľahlivý a zastaraný navigačný systém, lacno vyrobený a sotva funkčný kľúč…. Toto vozidlo veľmi, veľmi nesplnilo naše očakávania a je hlboko pod mojimi štandardmi. Dúfam, že Henrik Fisker príde o každý cent a ostatným želám veľa šťastia.

– Joy Wanner

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Jeden elektromobil stačil na potopenie celej lode s tisíckami úplne nových áut. Prebieha súdny spor o odškodnenie

Čo robiť, ak neviete, kto poškodil vaše auto?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Mazda oznámila, že nová generácia CX-5 bude využívať hybridné motory vyvinuté vo vlastnej réžii

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AUTOMAGZofficial). Mazda potvrdzuje, že uvedie na trh novú generáciu SUV CX-5. Japonci tvrdia, že nový model bude využívať hybridné motory…

Cyklista v Prahe zbil matku finalistky Miss. Žena zraneniam podľahla. Muž má dostať podmienku

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: instagram.com/vanessacervova). Finalistka Miss Českej republiky Vanesa Červová zdieľala na Instagrame príspevok, v ktorom opísala tragický príbeh smrti svojej matky. Tá…

Tisíce protestujúcich pred továrňou Tesla. Požadujú jedno

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@afpde). Ďalší protest sa konal pred nemeckou továrňou Tesla a zúčastnili sa ho tisíce ľudí. Rovnako ako predtým demonštranti požadovali,…

Vezmite si do auta uterák. Tento trik by mal poznať každý vodič. Otravný problém zmizne

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív). Uterák na palubnej doske je jeden z trikov, ktorý už mnohí vodiči v južnej Európe používajú. Tento patent…

Ako sa zbaviť chrobákov a mušiek prilepených na čelnom skle a kapote. Existuje dokonalá metóda?

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Brester Irina). Na jar a v lete robia mušky, čmeliaky a iné "mušky" vodičom a motocyklistom problémy. Tu sa dozviete,…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov