Tipy, Zaujímavosti,

Lotus Evija X prekonal rekord na Nordschleife. Našiel medzeru, ktorá mu umožnila vziať titul Mercedesu

28.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Oli_swiss_mk7r). Elektrická beštia s výkonom viac ako 2 000 koní dosiahla jeden z najlepších časov v histórii Nürburgringu a Lotus sa môže pochváliť novým rekordom...

28.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Oli_swiss_mk7r).

Elektrická beštia s výkonom viac ako 2 000 koní dosiahla jeden z najlepších časov v histórii Nürburgringu a Lotus sa môže pochváliť novým rekordom v kategórii cestných vozidiel. Nie všetci sú však toho názoru, že Mercedes-AMG One bol zosadený z trónu Eviou X.

Elektrická beštia s výkonom viac ako 2 000 koní dosiahla jeden z najlepších časov.
Foto: youtube.com/@Oli_swiss_mk7r

Ťažko by ste hľadali trať s väčšou legendou a prestížou, ako je nemecký Nürburgring, a najmä jeho okruh Nordschleife. Dnes meria presne 20,832 km a je cieľom mnohých nadšencov motoristického športu, ktorí snívajú o absolvovaní aspoň jedného kola na „zelenom pekle“.

Okruh ukrytý v pohorí Eifel je však aj bojiskom najväčších svetových koncernov, ktoré bojujú o prvenstvo v tabuľkách. Poradie je bohaté – od vozidiel s pohonom predných kolies až po sedany a SUV.

Najdôležitejšie sú však dva rebríčky, ktoré ukazujú zasa najlepšie celkové jazdy a najrýchlejšie jazdy sériových modelov. Rekord v druhej kategórii doteraz držal neuveriteľný Mercedes-AMG One. Trvalo však len necelé dva roky, kým bol nemecký superautomobil zosadený z trónu. Tento ohromujúci výkon sa podaril modelu Lotus Evija X.

Lotus Evija X nebude sériovo vyrábaný

Vozidlo bolo na slávnej nemeckej trati spozorované v októbri 2023 a práve počas tohto tréningu sa Lotusu podarilo dosiahnuť vynikajúci čas 6:24,047. To je takmer o 11 s rýchlejšie ako spomínaný Mercedes-AMG One (6:35,183). Evija X sa tak stala najrýchlejším cestným modelom v histórii Nordschleife, hoci spôsob, akým si tento rekord pripísala, možno označiť za využitie medzery v pravidlách.

Lotus Evija X je jediný exemplár a nebude sa vyrábať sériovo. Má tiež veľmi silne vyvinutú aerodynamiku, vytvorenú v spolupráci s kanadskou spoločnosťou Multimatic. Pod ním však máme identický podvozok s cestnou Eviou, ako aj rovnakú pohonnú jednotku: Výkon 2011 koní sa prenáša na štyri kolesá, ktoré čerpajú energiu zo 70 kWh akumulátora.

Lotus Evija X prekonal rekord na Nordschleife.

A práve preto sa Lotus chváli svojím novým rekordom – pretože z pohľadu zákona ide o vozidlo, ktoré môže legálne jazdiť po verejných komunikáciách. Doteraz sa však kategória sériových vozidiel a „street legal“ spájala pod jednu hlavičku. Evija X je veľkým rozptýlením – prvú podmienku nespĺňa, ale druhú áno.

Ako skončí? Na Wikipédii (hoci to v žiadnom prípade nie je veštba) je zatiaľ monštrum času od Lotusu posunuté do skupiny „nesériové/necestné legálne“, čo je preň len polovica správneho miesta. Aj tam sa však môže pochváliť veľmi dobrým 3. miestom za Volkswagenom ID.R (6:05,336) a legendárnym Porsche 919 Hybrid EVO, ktorého traťový rekord 5:19,546 je stále neohrozený.

Britská značka, ktorú vlastní čínska spoločnosť Geely, však sľubuje, že Evija X má v ponuke ešte viac. Možno bude pri ďalšom pokuse bojovať o rekord, o ktorom niet pochýb, napríklad o titul najrýchlejšieho elektromobilu? Strata na ID.R je podľa práva takmer 20 s, ale ak má mať auto ešte rezervu – kto vie?

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Lotus prešiel na elektrický pohon. Výsledok? Rekordný predaj a strata 750 miliónov dolárov.

Nové Porsche Cayenne GTS s motorom 4.0 V8.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Tieto prepojené citroëny naozaj existujú a môže si ich kúpiť ktokoľvek

12.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@UnitedMobility). Nie je to výsledok práce šialeného grafika ani generátora obrázkov na báze umelej inteligencie. Citroën skutočne ponúka dve prepojené…

Nový patent na horúce dni. Umožňuje ochladiť interiér vášho auta o 20 stupňov

12.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PakWheelsVlogs). Vyhrievaný interiér vozidla je svojím spôsobom daň za letné počasie a vysoké teploty. Hyundai však vyvinul špeciálne riešenie, ktoré…

Koniec motora W12. Bentley predstavilo nástupcu

12.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CarsGarage). Dalo sa to očakávať. Mohutný dvanásťvalcový motor po 21 rokoch služby odchádza do dôchodku. V súlade s modernými trendmi…

Volkswagen má novú generáciu elegantného sedanu. Do predajní sa dostane v júni, ale len v Číne

12.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@NEEDCARSCHANNEL). Podľa informácií dostupných v čínskych médiách sme sa dozvedeli, že Volkswagen uvedie v júni na čínsky trh novú generáciu…

Od novembra platia v celej Európskej únii nové pravidlá? Ozýva sa hlasný odpor

12.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Motorhunt). Európska únia chce od novembra zaviesť nové colné pravidlá, ale mnohé strany sú proti. Predstava je taká, že nové…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov