Elektro, Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Lotus prešiel na elektrický pohon. Výsledok? Rekordný predaj a strata 750 miliónov dolárov.

11.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@JustCARS98). Lotus v roku 2023 roztiahol krídla, prešiel do protiútoku a predstavil množstvo nových modelov, ktoré formujú budúcnosť značky. V mnohých ohľadoch to bol pre...

11.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@JustCARS98).

Lotus v roku 2023 roztiahol krídla, prešiel do protiútoku a predstavil množstvo nových modelov, ktoré formujú budúcnosť značky. V mnohých ohľadoch to bol pre spoločnosť rekordný rok, hoci veľkosť čistej straty môže vyvolávať obavy.

Lotus prešiel na elektrický pohon.
Foto: youtube.com/@JustCARS98

Lotus rozhodne zanechal svoju stopu v histórii automobilového priemyslu. Značka, ktorú v roku 1952 založili legendárny inžinier Colin Chapman a Colin Dare, sa v prvých rokoch svojej existencie zamerala na pretekanie. Vášeň oboch mužov ich nakoniec priviedla na vrchol motoristického športu, pričom Lotus získal 81 víťazstiev vo Formule 1 a celkovo 13 majstrovských titulov: sedem v klasifikácii konštruktérov a šesť v klasifikácii jazdcov.

Po Chapmanovej smrti v roku 1982 sa Lotusu darilo raz lepšie, raz horšie. V roku 1996 bol nakoniec predaný malajzijskej spoločnosti Proton, čo značke nepomohlo dostať sa z problémov. To sa zmenilo so vstupom čínskej spoločnosti Geely, ktorá v roku 2017 kúpila podiel v Lotuse.

Spoločnosť Geely si rýchlo vytýčila novú cestu pre značku – stať sa globálnou prémiovou značkou zameranou na elektromobily. Lotus však roky trčal v neistote a sľuby sa nezhodovali s realitou. Rok 2023 však znamenal prelom – do plnej výroby vstúpil posledný spaľovací model Emir, do predaja sa dostalo SUV Eletre a predstavený bol elektrický sedan Emeya.

Tento rok sa javí ako rok, na ktorom sa dá skutočne budovať ďalší charakter značky. A ako vyzerajú tvrdé údaje? Spoločnosť Lotus sa konečne rozhodla podeliť sa o ne. Za celý rok 2023 značka predala presne 6970 vozidiel, čo je jej historický rekord. Od svojho cieľa v roku 2028, ktorým je strop až 150 000 predaných kusov ročne, je však stále ďaleko.

Lotus Emeya 2024.

Lotus priznáva, že len vo štvrtom štvrťroku 2023 došlo k 110-percentnému skoku v objednávkach. Samotný model Eletre, ktorý práve rozprestiera krídla, sa na globálnom objeme podieľal 63 percentami a očakáva sa, že v roku 2024 zasiahne USA a výrazne zvýši štatistiky. Model Emeya sa zatiaľ predáva v Číne, ale v treťom štvrťroku 2024 prídu prvé kusy aj do Európy.

Lotus Eltre 2024.

Uvedené údaje vyzerajú sľubne. O niečo horšie je to s čistou stratou až 750 miliónov dolárov. Hoci to vyzerá neveľmi povzbudivo, Lotus je zatiaľ celkom pokojný a čísla označuje za „sľubné“. Predovšetkým sa čaká na crossover s pracovným názvom Type 134, ktorý má podľa výrobcu zmeniť pravidlá hry a stať sa ťahúňom predaja značky.

Teší nás počiatočný pokrok a sľubné výsledky dosiahnuté v roku 2023, pričom rastúce dodávky odrážajú silu našej značky a rastúcu výrobu. Tešíme sa na ďalšie zrýchlenie nášho rastu v nadchádzajúcom roku a naďalej sme odhodlaní vytvárať dlhodobú hodnotu pre našich zákazníkov a investorov.

– Qingfeng FengGenerálny riaditeľ Lotus Group

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Toyota s novým rekordom v Európe. Corolla zosadená z trónu

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Toyota má za sebou mimoriadne úspešný polrok na starom kontinente. Síce nepreskočila na pozíciu lídra, ale udržala si druhé…

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@koenigsegg). Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol,…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@fox9). Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z…

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov