Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Môžete dostať pokutu za jazdu na zimných pneumatikách?

14.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CNET). Slovenské zákony nezakazujú jazdu na zimných pneumatikách počas celého roka, ale je povinné používať zimné pneumatiky v zime, za určitých podmienok. Otázkou však je,...

14.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CNET).

Slovenské zákony nezakazujú jazdu na zimných pneumatikách počas celého roka, ale je povinné používať zimné pneumatiky v zime, za určitých podmienok. Otázkou však je, či takáto úspora stojí za cenu, ktorú zaplatíme za bezpečnosť jazdy.

Môžete dostať pokutu za jazdu na zimných pneumatikách?
Foto: youtube.com/@CNET

Pneumatiky sú jednou z najdôležitejších súčastí bezpečnej jazdy – zdanlivo známe klišé, ale stále sa nájdu vodiči, ktorí túto súčasť zanedbávajú, nevymieňajú ju včas atď. A pritom zo všetkých komponentov vozidla sú len pneumatiky v kontakte s vozovkou.

Zimné pneumatiky v lete

Vo všeobecnosti platí, že zimné pneumatiky v lete by sa mali používať len na jeseň a v zime. Ich dezén je iný (agresívnejší) ako dezén letných pneumatík a okrem toho má zmes gumy iné vlastnosti, ktoré zabezpečujú lepšiu priľnavosť pri nízkych teplotách. Slovenské predpisy však nevyžadujú výmenu pneumatík v lete.

Ako je to s poistením v prípade kolízie? Teoreticky môže poisťovňa považovať vodiča, ktorý jazdil po zasnežených cestách s nevhodnými pneumatikami, za vinníka nehody a odmietnuť vyplatiť poistné plnenie. Pneumatiky môže skontrolovať aj policajt a hoci vás nemôže pokutovať za jazdu na zimných pneumatikách v lete, môže vás pokutovať za ich stav. Pripomeňme, že minimálna hĺbka dezénu, ktorú zákon na Slovensku vyžaduje, je 1,6 mm. Je to však veľmi nízka hranica; odporúča sa, aby bol dezén hlboký aspoň 3 mm.

Niektorí vodiči používajú zimné pneumatiky v lete, aby ich „dojazdili“ po zime. Je to nesprávny prístup, pretože zloženie zmesi, a teda aj vlastnosti samotnej pneumatiky, sú odlišné a nie sú prispôsobené vysokým teplotám. Takáto zimná pneumatika (aj s menším dezénom) sa na suchom asfalte nechová ako letná pneumatika. Bočnica pneumatiky je pružnejšia, čo môže viesť napríklad k nedotáčavosti v zákrutách alebo k dojmu, že pneumatika nejazdí po suchej, ale po mokrej ceste. Na druhej strane, brzdná dráha sa môže predĺžiť až o niekoľko metrov.

Od 1. apríla do 14. novembra nemá jazda na zimných pneumatikách žiadne zákonné obmedzenia.
Foto: youtube.com/@EngineeringExplained

Ďalšie nevýhody používania zimných pneumatík v lete ovplyvňujú hospodárnosť a komfort jazdy. Jazda na zimných pneumatikách v lete spôsobuje nadmerné opotrebovanie dezénu, čo skracuje ich životnosť – mäkká zmes je menej odolná voči teplu. Zimné pneumatiky sú tiež hlučnejšie ako letné a rozdiel vo valivom hluku je cítiť už pri nižších rýchlostiach. Okrem toho mäkká zmes behúňa zimných pneumatík zvyšuje valivý odpor, čo následne zvyšuje spotrebu paliva.

Pokuta za pneumatiky

Pokutu môžete dostať len vtedy, ak:

  • Jazdíte na letných pneumatikách v období, keď sú zimné pneumatiky povinné. V tomto prípade vám hrozí pokuta do 60 EUR.
  • Vaše zimné pneumatiky nie sú v dobrom technickom stave. Pneumatiky musia mať dostatočnú hĺbku dezénu a nesmú byť poškodené.
  • Jazdíte na zimných pneumatikách s nesprávnym označením. Zimné pneumatiky musia mať označenie „M+S“, „M.S.“ alebo symbol snehovej vločky.

Od 1. apríla do 14. novembra nemá jazda na zimných pneumatikách žiadne zákonné obmedzenia.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Prečo zimné pneumatiky zlyhávajú pri dvojciferných teplotách?

Dve lepšie a dve horšie pneumatiky: ktorá dopredu a ktorá dozadu?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

7 príznakov, že vaše auto potrebuje servis. Rozpoznajú ich len skúsení vodiči

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Memory Stockphoto). Ak sa vozidlo pravidelne vozí k mechanikovi na kontrolu, dá sa predísť väčšine problémov, ale nie všetkým. Preto…

Audi vsádza na plug-in hybridy. Pred elektromobilitou však nevidí cestu späť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Audi stále plánuje prejsť na čisto elektrické vozidlá od roku 2033. Predstavitelia nemeckej značky však pripúšťajú, že spaľovací motor…

MG sa približuje k továrni v Európe. Ide o tri lokality

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@debsvault7172). Čínsky konglomerát SAIC, ktorý vlastní okrem iného aj MG, sa snaží postaviť svoju prvú európsku továreň. Zatiaľ sa ako…

Najspoľahlivejšie motory: „Pravdepodobne sa nikdy nepokazia“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carhelpcorner). Zdá sa, že éra automobilov, ktoré boli navrhnuté tak, aby vydržali celý život, je už dávno preč. To však…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov