Tipy, Zaujímavosti,

Ktorá je najobľúbenejšia cesta všetkých motocyklistov? Robia tam púte

14.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@lifeinnorway1). Náročná jazda? Pre motorkárov je to často len afrodiziakum. Najmä keď sa ostré zákruty a strmé stúpania kombinujú s krásnymi výhľadmi. Slávna trasa Trollstigen...

14.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@lifeinnorway1).

Náročná jazda? Pre motorkárov je to často len afrodiziakum. Najmä keď sa ostré zákruty a strmé stúpania kombinujú s krásnymi výhľadmi. Slávna trasa Trollstigen v Nórsku má každú z týchto vlastností. Práve preto sa stala mekkou motorkárov.

Pre motorkárov je to často len afrodiziakum.
Foto: youtube.com/@lifeinnorway1

Nórsko je pomerne drsné a neprístupné miesto. Aspoň taký dojem môže vzbudzovať. To však nebráni motorkárom, aby sa doň vydali na púť. Dôvodom výletov je 55-kilometrový úsek s názvom Trollstigen.

Trollstigen alebo 11 serpentín a až 12 stupňov sklonu

Trollstigen v doslovnom preklade z nórčiny znamená cesta Trollov alebo rebrík Trollov. A slovo rebrík sa sem pravdepodobne hodí lepšie. Hovoríme predsa o trase, ktorá až 11 úzkymi serpentínami stúpa do výšky 868 m n. m. Pri pohľade zdola tak cesta vytvára tvar rebríka. Za zmienku stojí, že serpentíny zvierajú uhol 180 stupňov. A tým to nekončí, pretože priemerný sklon cesty je 9 stupňov. V skutočnosti maximálny index dosahuje už 12 stupňov. Na tomto mieste treba len dodať, že Trollstigen v žiadnom prípade nie je vynálezom moderny. Bola otvorená v roku 1936.

Mekka motorkárov – to znie hrdo. V cestnom atlase Nórska je však Trollstigen 55-kilometrový úsek okresnej cesty č. 63. Neďaleko sa nachádza obec Rauma alebo známe mesto potravinárskeho priemyslu Åndalsnes.

Cesta Trollstigen v Nórsku má silné krajinárske kvality

A náročnosť jazdy po tejto trase je až na druhom mieste po krásnych výhľadoch. Vodič prechádza napríklad okolo vodopádu Stigfossen po 320-metrovom prevýšení. Okrem toho je z cesty nádherný výhľad na lesy a zasnežené vrcholy hôr. Malebnosť je taká vysoká, že Nóri na Trollstigene v roku 2012 vybudovali v priesmyku nad cestou vyhliadkovú terasu. Vedľa vyhliadky sa nachádza aj reštaurácia.

Cesta Trollstigen v Nórsku je nazývaná cesta „Trollov alebo rebrík Trollov“.

Zaujímavosti o nórskej trase Trollstigen

O Trollstigene koluje aspoň niekoľko zaujímavých faktov. Medzi veci, ktoré sa oplatí o tejto trase vedieť, patrí, že:

  • Vzhľadom na sklon jednotlivých serpentín a úzky asfalt je na ceste zakázaný vjazd vozidlám s dĺžkou väčšou ako 13,3 metra. Napríklad dlhý autobus sa tam už nedostane.
  • Pred vstupom na trasu je umiestnená značka „Pozor Trolovia“. Je to trojuholník s červeným okrajom a bielym pozadím….. Trollovia!
  • Cesta bola vybudovaná z iniciatívy nórskeho kráľa Haakona VII. Ten ju pomenoval Trollstigveien.
  • Na vrchole príjazdovej cesty sa nachádza prvá ekologická základňová stanica 5G na svete poháňaná slnečnou, veternou a vodíkovou energiou. V roku 2021 ju vybudoval miestny prevádzkovateľ mobilnej siete.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Najdlhší most na svete meria až 165 km. Kde ho nájdete?

Kde sa nachádza most Storseisundet? Na toto miesto sa vodiči vydávajú na „púť“


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nový Tesla Cybertruck sa pokazil po 50 kilometroch. Poskytovateľ servisu odmietol uznať záruku

16.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@KLCars-kklm95). Úplne nové vozidlo Tesla Cybertruck sa pokazilo už po 50 kilometroch. Servisné oddelenie spočiatku odmietlo uznať záruku s tým,…

Najkrajšie hybridné SUV je teraz za dobrú cenu. Je to skvelá alternatíva k modelu Toyota

15.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SDADanCars). Medzi modelmi SUV dostupnými na trhu dominuje model od Toyoty. Nie je však tajomstvom, že hybridný model CH-R má…

Volkswagen priznal, že elektrické vozidlá sú príliš drahé. Šéfove slová vyvolali vlnu zdesenia

15.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@volkswagen). Nie je to žiadny objav Ameriky, pretože my ako zákazníci sme si toho vedomí už dlho. Určite je to…

Mercedes si uvedomil svoju chybu. CLE 63 pravdepodobne dostane vidlicovú jednotku

15.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carnewz). Po imidžovom nešťastí s dvojlitrovým motorom M139l v modeli C63 sa Mercedes vracia k jasnej a veľkoobjemovej strane výkonu.…

Audi A3 je atraktívnejšie. Najmä vo verzii S3, ktorá dokáže oveľa viac

15.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Audiautomotive). Audi A3 generácie 8Y, ktoré je na trhu od roku 2020, prešlo faceliftom. Kompaktný automobil nadobudol športovejší charakter, má…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov