Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Dvojitá súvislá čiara a predbiehanie, môžu ísť ruka v ruke, ale vodič musí byť šikovný

8.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@garywballard6310). Predbiehanie na dvojitej súvislej čiare je možné, ale nie vždy a nie pre každý typ vozidla. Vodič musí tiež dbať na maximálnu opatrnosť. Hneď...

8.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@garywballard6310).

Predbiehanie na dvojitej súvislej čiare je možné, ale nie vždy a nie pre každý typ vozidla. Vodič musí tiež dbať na maximálnu opatrnosť.

Predbiehanie na dvojitej súvislej čiare je možné, ale nie vždy.
Foto: youtube.com/@garywballard6310

Hneď na začiatku treba zdôrazniť, že predbiehanie iného vozidla na dvojitej súvislej čiare je veľmi náročné a neodporúčame ho. Môžete sa pokúsiť predbehnúť bicykel, skúter, motocykel alebo poľnohospodárske vozidlo s týmto dopravným značením, ale vždy tak robte s maximálnou opatrnosťou. Cestári maľujú dvojité súvislé čiary nie z vlastnej úvahy, ale vzhľadom na situáciu na ceste. Čiary sa objavujú na miestach, kde je to obzvlášť nebezpečné a môžu vzniknúť nebezpečné situácie.

Pokuta za predbiehanie na dvojitej súvislej čiare.

Preto sa porušenie dvojitej súvislej čiary a nezákonné predbiehanie na nej prísne trestá. Samotné porušenie čiary bolo ocenené sumou 100 eur. Samozrejme, hovoríme o úmyselnom porušení, keď vodič chce obísť pravidlá a nelegálne predbiehať. V situácii, keď sa na ceste nachádza niečo, čo ho núti narušiť čiaru, pokutu samozrejme nedostane. Príklady? V našom jazdnom pruhu je veľký výmoľ alebo sa pokazilo iné auto a vy musíte prejsť do druhého jazdného pruhu, aby ste mohli bezpečne prejsť. Pri takýchto manévroch vždy dbáme na opatrnosť a primerane spomalíme. Vozidlá idúce správne z opačného smeru nemusia náš manéver očakávať.
Druhá najčastejšie spomínaná pokuta v prípade dvojitej súvislej čiary je pri kombinácii súvislej čiary so zákazom predchádzania, porušenie predpisov už znamená pokutu 600 eur.

Kedy môžete predbiehať na dvojitej súvislej čiare?

Dvojitá súvislá čiara zakazuje jej prekročenie, ale nebráni predbiehaniu v samotnom jazdnom pruhu. Je to veľmi rozumný prístup k tejto téme. Veď na štátnych cestách sa môžeme stretnúť s oveľa pomalšie jazdiacimi vozidlami, ako je osobné vozidlo. Takéto predbiehanie sa musí vykonávať pokojne a nie na milimetre, aby sme predbiehanú osobu nevystrašili. Najmä preto, že cyklista alebo motocyklista zvyčajne sa priblíži viac ku krajnici, aby nám uľahčil manéver?

Je možné legálne predbiehať iné osobné vozidlo? Pri dodržiavaní pravidiel do písmena asi nie, ale rozumní vodiči navzájom na ceste spolupracujú. Vodiči osobných vozidiel, ktorí z nejakého dôvodu nechcú alebo nemôžu ísť rýchlosťou okolo 90 km/h a sú nútení ísť oveľa pomalšie sa priblížia viac ku krajnici, aby ste ich mohli predbehnúť.

Predbiehanie je zakázané, keď sa blížite k vrcholu kopca, v zákrute označenej výstražnými značkami a na križovatke.
Foto: youtube.com/@garywba

Rovnako tak pri skutočne vysokých rýchlostných rozdieloch policajt prižmúri oko, ak jemne štuchnete do čiary. Ak je váš manéver agresívny a nebezpečný, môžete si byť istí pokutou. Na ceste je najdôležitejší zdravý rozum a bezpečnosť.

Kedy by ste nikdy nemali predbiehať?

Aj keď sa napríklad auto a cyklista bezpečne zmestia do jedného jazdného pruhu, predbiehanie je kategoricky zakázané, keď sa blížite k vrcholu kopca, v zákrute označenej výstražnými značkami a na križovatke – s výnimkou kruhového objazdu. Napokon, existujú niektoré bežné pokuty, ktoré vodiči dostávajú za predbiehanie. Vždy sa im to oplatí pripomenúť, pretože predbiehanie je jedným z najnebezpečnejších manévrov na ceste.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Vidíte kruhový objazd a chcete odbočiť doľava? Nemusíte myslieť na smerovku

Aký je najjednoduchší spôsob, ako prísť o vodičský preukaz? Jednoducho predbiehajte pred touto značkou


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

Audi vsádza na plug-in hybridy. Pred elektromobilitou však nevidí cestu späť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Audi stále plánuje prejsť na čisto elektrické vozidlá od roku 2033. Predstavitelia nemeckej značky však pripúšťajú, že spaľovací motor…

MG sa približuje k továrni v Európe. Ide o tri lokality

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@debsvault7172). Čínsky konglomerát SAIC, ktorý vlastní okrem iného aj MG, sa snaží postaviť svoju prvú európsku továreň. Zatiaľ sa ako…

Najspoľahlivejšie motory: „Pravdepodobne sa nikdy nepokazia“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carhelpcorner). Zdá sa, že éra automobilov, ktoré boli navrhnuté tak, aby vydržali celý život, je už dávno preč. To však…

TOP 3 najlacnejšie nové SUV s automatickou prevodovkou. Cenovo dostupné, ľahko ovládateľné autá

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PowerTorqueYT). Na trhu v súčasnosti dominujú vozidlá SUV a zákazníci neustále hľadajú tie najlepšie ponuky. Vybrali sme pre vás tri…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov