Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Pozor na nosič bicyklov: nie každé ťažné zariadenie je vhodné!

24.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/NORRIE3699). Jar je začiatkom cyklistickej sezóny. Ak chcete teraz prepravovať bicykel autom, mali by ste si to uvedomiť: Niektoré ťažné zariadenia nie sú schválené pre...

24.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/NORRIE3699).

Jar je začiatkom cyklistickej sezóny. Ak chcete teraz prepravovať bicykel autom, mali by ste si to uvedomiť: Niektoré ťažné zariadenia nie sú schválené pre nosiče bicyklov.

Foto: shutterstock.com/NORRIE3699

Bicykle sú súčasťou mnohých ciest a výletov.

Ľudia milujú nosiče bicyklov na prepravu a čoraz častejšie ich montujú na ťažné zariadenie. Buďte však opatrní: nie všetky dodatočne namontované ťažné zariadenia sú testované a schválené na použitie s nosičmi bicyklov. To predstavuje bezpečnostné riziko.

Nie každé ťažné zariadenie spĺňa požiadavky.

Ťažné zariadenie má za cieľ ťahať prívesy. Pôsobia tu iné sily, ako keď je na ňom naložený a pevne spojený nosič s bicyklami (alebo dokonca s ťažkými e-bicyklami).

Na schválenie ťažného zariadenia stačí, ak spĺňa predpis OSN č. 55. Ten definuje jednotné požiadavky, ktoré musia spĺňať mechanické spojovacie zariadenia a ich časti, aby sa mohli považovať za medzinárodne kompatibilné. Upravuje však len ustanovenia pre spojovacie zariadenia pre ťahanie prívesov.

Pred montážou nosiča bicyklov si overte, či je ťažné zariadenie na to vhodné. V opačnom prípade hrozí poškodenie ťažného zariadenia alebo nosiča bicyklov, čo môže ohroziť bezpečnosť pri jazde.

K dnešnému dňu neexistuje žiadna zákonná požiadavka na vykonanie tejto skúšky pevnosti.
Foto: shutterstock.com/asharkyu

Pozor pri dodatočnej montáži

Laici nezistia, či dodatočne namontované ťažné zariadenie prešlo testami prevádzky s nosičom bicyklov. K dnešnému dňu neexistuje žiadna zákonná požiadavka na vykonanie tejto skúšky.

Pri dodatočnej montáži ťažného zariadenia nezabudni požiadať servis o písomné potvrdenie, že schválili jeho použitie s nosičom bicyklov.

Pri nákupe venujte pozornosť hodnote D

Ak si chcete kúpiť ťažné zariadenie, mali by ste venovať osobitnú pozornosť takzvanej hodnote D. Tá sa používa na výpočet prípustného zaťaženia ťažného zariadenia prívesom. Čím je táto hodnota vyššia, tým väčšiu hmotnosť môžete na ťažné zariadenie pripojiť.

Návod na obsluhu zadného nosiča stanovuje minimálne hodnoty pre ťažné zariadenie. Hodnotu ťažného zariadenia nájdete na jeho typovom štítku.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Isuzu D-Max dostane plne elektrickú verziu. V Európe sa objaví v roku 2025

Je to najrýchlejšia dodávka na svete. Spoločnosť Ford vytvorila skutočné monštrum


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Vodiči si Waze obľúbili. Teraz má aplikácia problém. Chcú z nej odstrániť niektoré trasy

7.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@HowToDoItTech). Vodiči milujú Waze. Obyvatelia malých miest naopak túto aplikáciu nenávidia. Pretože riadi dopravu v malých mestách. Preto žiadajú vymazanie…

Hydrokinetická spojka – čo to je, ako funguje a ako zistíte, že je pokazená?

7.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Lesics). V automobiloch sa používajú rôzne typy spojok. Jej výber je prispôsobený konštrukcii motora a konštrukcii prevodovky. Automatické prevodovky sú…

Aké slnečné okuliare si vybrať do auta a ako ich používať?

7.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@NewsGuy360). Nie je žiadnym tajomstvom, že odborníci odporúčajú chrániť oči pred slnečným žiarením. Slnečné okuliare chránia pred vážnymi očnými ochoreniami…

Dovolenkový let sa zmenil na nočnú moru. Hromadné zvracanie na palube. Na letisku čakalo 15 sanitiek

7.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@airbus). Štandardný dovolenkový let sa zmenil na nočnú moru, keď sa u desiatok cestujúcich súčasne objavila nevoľnosť. Niektoré médiá uvádzajú,…

Tu sa nachádza najdlhšia krajina na svete.

7.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PeriwinkleKids). Ktorá krajina je najdlhšia? Stačí letmý pohľad na mapu a zameriame sa na Južnú Ameriku. Vlastne je to správny…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov