Šport, Zaujímavosti,

Ford si vyhradzuje názov RS200. Vráti sa legenda?

20.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Just Jus). Názvy „RS200“ a „Ford RS200“ boli práve zaregistrované na úrade EÚ pre duševné vlastníctvo. Je to pragmatizmus a pískanie na americkú značku, alebo...

20.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Just Jus).

Názvy „RS200“ a „Ford RS200“ boli práve zaregistrované na úrade EÚ pre duševné vlastníctvo. Je to pragmatizmus a pískanie na americkú značku, alebo žmurknutie na fanúšikov?

FORD RS200, ochranné známky často dokážu odhaliť plány spoločností alebo, v prípade automobilov, ďalšie modely konkrétneho výrobcu.
Foto: shutterstock.com/Just Jus

Ochranné známky často dokážu odhaliť plány spoločností alebo, v prípade automobilov, ďalšie modely konkrétneho výrobcu. Na druhej strane sa takéto registrácie niekedy považujú za preventívne opatrenie, napríklad na ochranu určitých názvov alebo symbolov pred možným neúmyselným použitím. A v niektorých prípadoch sa podávajú len preto, aby ich nemohla využiť konkurencia.

Určite by sa však veľká časť nadšencov štyroch kolies, najmä tých, ktorí sa zaujímajú o motoristický šport a rallye, potešila, keby sa ukázalo, že posledné kroky spoločnosti Ford sú prípravou na uvedenie nového vozidla na trh. Všetko nám prezrádza webová stránka Úradu Európskej únie pre duševné vlastníctvo.

Podľa údajov EUIPO 7. marca 2024. Spoločnosť Ford požiadala o registráciu dvoch nových ochranných známok v Európe: „RS200“ a „Ford RS200“. Na webovej stránke EUIPO sa môžeme dočítať, že žiadosti sa v súčasnosti posudzujú.

Mnohí motoristickí fanúšikovia sa pri pohľade na tento názov nepochybne začervenali. Ford RS200 je jedným zo zástupcov legendárnej rallye skupiny B – z hľadiska výkonu a podívanej pravdepodobne najbláznivejšej kategórie v histórii rallye.

V súlade s požiadavkami FIA musela americká spoločnosť vyrobiť 200 sériových exemplárov tohto vozidla. Najviac hluku však narobilo na šotoline. Centrálne preplňovaný motor 1,8 R4 dosahoval výkon 456 k a krútiaci moment 489 Nm. Maximálna rýchlosť bola 190 km/h.

Možno si niekto vo Forde všimol, že meno ich legendárneho rallye auta nie je právne viazané
Foto: shutterstock.com/FernandoV

Vráti sa Ford RS200? Ešte nevyťahujte šampanské z chladničky….

Znamená to, že Ford možno pripravuje športové vozidlo nadväzujúce na tradíciu modelu RS200? No, neodporúčame vám robiť si príliš veľké nádeje. Vyhradenie názvu sa často robí preto, aby sa vypískalo. Možno si niekto vo Forde všimol, že meno ich legendárneho rallye auta nie je právne viazané, a tak sa reagovalo oneskorene.

Nikto nás však nemôže potrestať za to, že snívame. Tak ako totiž nemožno vylúčiť pragmatizmus a neskorú úvahu o neexistencii nároku na ochrannú známku, tak nemáme ani oficiálnu demenciu zo strany Fordu. Ktovie, možno značka skutočne pracuje na nejakom unikátnom modeli?

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Líder WRC: Toto môže byť môj posledný rok v majstrovstvách sveta

Test letných športových pneumatík na rok 2024: ktoré boli najlepšie?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Budú elektromobily rovnako lacné ako spaľovacie autá? Nové modely Volkswagen o 40 % lacnejšie

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@electricviking). Spoločnosti Volkswagen a XPENG uzavreli rámcovú dohodu o spolupráci v oblasti platforiem a softvéru, ktorá predstavuje míľnik v ich…

„Lídri v oblasti spoľahlivosti“ sa vyznačujú kvalitou. Dobré meno sa v určitom momente končí

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BoschCarService). Otázka bezpečnosti je jedným z hlavných faktorov pri výbere nového vozidla. Pri kúpe vozidla v autosalóne teoreticky nemusíte nič…

Starý trik taxikárov. Jednoduchý spôsob chladenia bez klimatizácie

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív). Klimatizácia sa pre nás stala každodennou záležitosťou, ktorej sa nechceme vzdať. Vzhľadom na rastúce ceny pohonných hmôt je…

Pilotovaná vesmírna loď Starliner nedokázala odštartovať. Prelomová misia NASA zrušená

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@NASA). Bohužiaľ, tentoraz to nevyšlo. Prelomová pilotovaná misia NASA Starliner včera v noci neodštartovala. Problém - ako to v takýchto…

Viskózna spojka: ako je skonštruovaná, ako funguje, aké sú príznaky jej poruchy?

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@InnovationDiscoveries). Viskózne spojky sa používajú ako komponent, ktorý spája ventilátor chladiča s vodným čerpadlom, a ako súčasť hnacieho ústrojenstva vozidiel…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov