Zaujímavosti,

Umývate svoje auto v bezdotykovej autoumyvárni? Nerobte túto chybu

5.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CarBax). Prvé vlastné umývanie auta v bezdotykovej autoumyvárni môže u vodičov vyvolať pochybnosti. Nie je to však nič zložité, hoci je dôležité pamätať na niekoľko...

5.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CarBax).

Prvé vlastné umývanie auta v bezdotykovej autoumyvárni môže u vodičov vyvolať pochybnosti. Nie je to však nič zložité, hoci je dôležité pamätať na niekoľko dôležitých pravidiel.

Ako umyť auto v samoobslužnej bezdotykovej autoumyvárni, aby to bolo rýchle, efektívne…
Foto: youtube.com/@CarBax

Ako umyť auto v samoobslužnej autoumyvárni, aby to bolo rýchle, efektívne, lacné, ale aj účinné? Existuje niekoľko dôležitých pravidiel, ktoré treba dodržiavať.

Základná chyba v bezdotykovej autoumyvárni

V prvom rade nezabúdajte, aby ste nezačali umývať auto v bezdotykovej autoumyvárni, keď sú lak a časti vozidla horúce. To platí najmä pre brzdové kotúče, ktoré sa môžu pri kontakte s chladnou vodou ohnúť. Rýchla zmena teploty tiež neprospieva laku a rýchle vysychanie vody a čistiaceho prostriedku môže na karosérii zanechať šmuhy a fľaky.

Kde začať pri umývaní auta v bezdotykovej autoumyvárni?

V prvom kroku by sa umývanie auta malo začať predumytím, aby sa zbavilo prachu a prvej vrstvy jemných nečistôt. V druhom kroku by ste mali pristúpiť k základnému umytiu. Tento program obsahuje špeciálny prášok rozpustený vo vode.

Je potrebné mať na pamäti, že kvôli vysokému tlaku vody by mal byť tryska vo vzdialenosti najmenej 30-40 cm od karosérie. Okrem toho by sa celý proces mal vykonávať zhora, aby prášok postupne stekal nadol a pokryl celé vozidlo. Vzniknutý povlak by sa mal následne opláchnuť vysokotlakovou vodou.

Väčšina bezdotykových umývačiek má aj funkcie voskovania a leštenia vášho vozidla. Tie sa oplatí využiť na udržanie lesku laku a tiež na zníženie výskytu šmúh.

Aktívna pena. Ako ju používať pri umývaní auta

Nanesením aktívnej peny na lak dosiahnete oveľa lepší účinok.
Foto: youtube.com/@CarBax

Aplikácia aktívnej peny by sa mala začať ihneď po prvom opláchnutí vozidla. Najlepšie je začať odspodu od kolies a prahov dverí, ktoré sú najviac znečistené. Potom pomaly prejdite na karosériu, okná a strechu. Toto poradie zvýši účinnosť celého procesu čistenia.

Po nanesení aktívnej peny na karosériu musíte chvíľu počkať. Potom opláchnite vodou. Dbajte pritom na to, aby pena na vozidle nezaschla.

Pozornosť venovaná keramickému povlaku

Umývanie vozidla s keramickým povrchom v bezdotykovej umývačke je obmedzené na dva programy. Najprv použite základný umývací program. V závislosti od autoumyvárne to môže byť program s mikropráškom rozpusteným vo vode alebo šampónom. Potom auto dôkladne opláchnite demineralizovanou vodou. Keďže na karosérii je keramický povlak, neodporúčajú sa programy na vosk a lesk.

Ako umývať auto, aby ste sa vyhli šmuhám?

Aby nevznikli šmuhy odporúča sa utrieť vozidlo utierkou z mikrovlákna.
Foto: youtube.com/@ChicagoAutoPros

Ak necháte vozidlo vyschnúť aj po tom najlepšom umytí, hrozí riziko vzniku šmúh od tvrdej vody na laku. Preto sa dôrazne odporúča vysušiť vozidlo skôr, ako sa voda stihne odpariť z karosérie. V tomto prípade bude bezpečným a účinným riešením utierka z mikrovlákna (60 × 60 alebo 60 × 90 cm) s vysokou hmotnosťou – od 400-600 g vyššie (maximálne do 1000 g-1100 g).

Pri utieraní vozidla mikrovláknom začnite so strechou, potom s oknami a zvyškom vozidla. Ako to urobiť? Pokojným a rovnomerným pohybom ťahajte uterák smerom k sebe a snažte sa, aby celý povrch priľnul k laku. Celý proces by nemal trvať dlhšie ako 10 minút a výsledky budú úžasné.

Koľko stojí bezdotyková autoumyváreň?

Umývanie auta v bezdotykovej autoumyvárni je pre motoristov lákavou ponukou nielen z hľadiska dostupnosti, ale aj ceny. V tomto prípade zohráva najdôležitejšiu úlohu čas umývania. Najčastejšie sa jedna minúta rovná cca 50 centom, záleží od prevádzkovateľa. To znamená, že ak umývate auto v bezdotykovej autoumyvárni desať minút, musíte počítať s výdavkom cca 5 eur.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Je čas na výmenu pneumatík za letné? Odpoveď je jednoduchá

Svieti kontrolka motora? Namiesto platenia mechanikovi použite jednoduchý trik


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nálepky na autách kedysi vyvolávali emócie. Nezmizli len ryby. Prečo?

20.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Dreambabytv). Slovenský vodiči si zvykli zdobiť svoje autá. Teraz na autách zostali len nálepky. Čo sa stalo? Nálepky na autách…

Farebné bodky a pruhy na pneumatikách sú dôležitou informáciou. Viete, čo znamenajú?

20.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@lemon_films). Pri kúpe nových pneumatík mnohí ľudia venujú pozornosť farebným pruhom na povrchu pneumatiky. Zaujíma ich, čo znamenajú a či…

Z noci sa zrazu stal deň. Nezvyčajný jav zachytený v Portugalsku

20.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: twitter.com/MeteoTrasMontPT). Obyvateľov Portugalska v noci vyľakal nezvyčajný jav. Na oblohe bolo vidieť nezvyčajne jasný pruh a o chvíľu neskôr sa…

Tragické správy z Maďarska. Motorový čln narazil do výletnej lode

20.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Telexponthu). Služby v Budapešti stále pátrajú po piatich nezvestných osobách, ktoré sa v sobotu zrazili na Dunaji s výletnou loďou.…

Iránsky prezident a šéf diplomacie sú mŕtvi. Zahynuli pri havárii vrtuľníka

20.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/photosince). Prezident Ebrahim Raisi a šéf iránskej diplomacie Hosejn Amir Abdollahijan zahynuli pri havárii vrtuľníka. Informáciu agentúre Reuters poskytol predstaviteľ…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov