Testy, Tipy,

Koľko paliva spotrebuje klimatizácia v aute? Má zmysel ju vypínať?

10.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Daniel Krason). Je tu leto a pre klimatizačný systém v aute to znamená jediné – väčšiu záťaž. Čím je teplejšie, tým viac práce si vyžaduje...

10.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Daniel Krason).

Je tu leto a pre klimatizačný systém v aute to znamená jediné – väčšiu záťaž. Čím je teplejšie, tým viac práce si vyžaduje chladenie kabíny. Mnohí motoristi sa čudujú, koľko musia zaplatiť za to, aby mohli zostať vo svojom aute príjemne chladní. Koľko paliva teda spotrebuje pracujúca klimatizácia a závisí táto spotreba od nastavenej teploty?

Väčšina vodičov si nevie predstaviť jazdu autom počas horúceho dňa bez chladného vzduchu prúdiaceho z vetracích otvorov.
Foto: shutterstock.com/Daniel Krason

Väčšina vodičov si nevie predstaviť jazdu autom počas horúceho dňa bez chladného vzduchu prúdiaceho z vetracích otvorov. Asi každý si uvedomuje, že nič nie je zadarmo a že za vyšší komfort jazdy pri tankovaní treba zaplatiť. Ukazuje sa, že o tom, o koľko bude účet vyšší, rozhodujú faktory, ako je vonkajšia teplota, technický stav vozidla a spôsob jeho používania.

Zapnem si klimatizáciu vo svojom aute. O koľko sa zvýši moja spotreba paliva?

Rýchle ochladzovanie vzduchu v kabíne vozidla si vyžaduje intenzívnu prevádzku klimatizácie, a tým zvyšuje spotrebu paliva. To všetko preto, že jednoduché klimatizačné systémy pracujú neustále na maximálne otáčky, čím viac zaťažujú motor.

Najhospodárnejšie sú moderné automatické chladiace systémy. Sú vybavené rôznymi snímačmi, ktoré monitoruje počítač, ktorý upravuje prevádzku klimatizácie tak, aby čo najrýchlejšie a najefektívnejšie dosiahla nastavenú teplotu. Tým sa minimalizuje zaťaženie kompresora, a tým aj spotreba paliva na chladenie vozidla.

Ako rýchlo a účinne ochladiť svoje vozidlo?

Preto je dobré pred spustením klimatizácie vyvetrať interiér vozidla. Po naštartovaní jednoducho otvorte na niekoľko desiatok sekúnd všetky okná vo vozidle. Ohriaty vzduch sa rýchlo vyfúkne z kabíny. V prvej fáze sa odporúča zapnúť vnútornú cirkuláciu vzduchu, aby klimatizácia nemusela ochladzovať vzduch prichádzajúci zvonku. Po chvíli by sa mali zatvoriť všetky okná. Najbezpečnejšia teplota pre vodiča a cestujúcich je 21 až 23 stupňov Celzia.

Jazda autom s automatickou klimatizáciou na palube zvyšuje spotrebu paliva v priemere o 0,25 litra na 100 kilometrov.
Foto: youtube.com/@WorldTechnicians

Koľko paliva spotrebuje klimatizácia v aute?

Jazda autom s automatickou klimatizáciou na palube zvyšuje spotrebu paliva v priemere o 0,25 litra na 100 kilometrov. Konečná hodnota závisí od kompresora, ktorý svojou prácou zaťažuje motor. Spotreba paliva vozidla so zapnutou manuálnou klimatizáciou sa zvyšuje v priemere o 0,5 až 1 liter na 100 kilometrov.

Treba mať na pamäti, že spotreba paliva – bez ohľadu na typ klimatizácie – výrazne stúpa, ak vodič zanedbáva pravidelný servis klimatizácie. Tento problém sa netýka nových vozidiel, ale áut starších ako desať rokov. Systém klimatizácie môže byť netesný – chladivo uniká, čo núti kompresor pracovať na najvyššie otáčky, aby účinne znížil teplotu v kabíne. To bude mať za následok vyššiu spotrebu paliva.

Preto je dobré navštíviť špecialistu na klimatizáciu počas každoročnej servisnej prehliadky vozidla alebo pred dlhou dovolenkou a skontrolovať, či všetko funguje tak, ako má.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Čo je dvojzónová klimatizácia v aute a ako funguje?

Starý trik taxikárov. Jednoduchý spôsob chladenia bez klimatizácie


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Toyota s novým rekordom v Európe. Corolla zosadená z trónu

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Toyota má za sebou mimoriadne úspešný polrok na starom kontinente. Síce nepreskočila na pozíciu lídra, ale udržala si druhé…

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@koenigsegg). Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol,…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@fox9). Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z…

BYD láka na nový minivan. Verzia Lux Superior za niečo vyše 24 000 eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@motoringx:). Medzinárodný autosalón v Indonézii je dobrou príležitosťou predstaviť svoju ponuku širšiemu publiku. Čínska spoločnosť BYD sa veľmi intenzívne zapája…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov