Novinky, Zaujímavosti,

Čo je dvojzónová klimatizácia v aute a ako funguje?

28.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MrMazda-ih8cw). Dvojzónová klimatizácia je dobrým riešením vo veľkých autách. Umožňuje vodičovi aj spolujazdcovi cestovať pri teplote podľa vlastného výberu. Dvojzónová klimatizácia – čo to je?...

28.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MrMazda-ih8cw).

Dvojzónová klimatizácia je dobrým riešením vo veľkých autách. Umožňuje vodičovi aj spolujazdcovi cestovať pri teplote podľa vlastného výberu.

Dvojzónová klimatizácia je dobrým riešením vo veľkých autách.
Foto: youtube.com/@MrMazda-ih8cw

Dvojzónová klimatizácia – čo to je?

Účelom klimatizácie je udržiavať v kabíne nastavenú teplotu. Ak máme v aute dvojzónovú klimatizáciu, znamená to, že kabína je rozdelená na dve časti a pre každú časť je možné nastaviť iné parametre. Najčastejšie sa používajú sekcie spolujazdec-vodič alebo predná a zadná časť.

Climatronic – ako funguje?

Climatronic je obchodný názov pre systém automatickej klimatizácie koncernu Volkswagen. Používateľ si nastaví teplotu, ktorú chce mať vo vozidle. Počítač na základe údajov zo snímačov umiestnených na rôznych miestach v kabíne sám vyberá silu vzduchu a zabezpečuje, aby sa zvolené parametre neustále udržiavali. Používateľ už nemusí nič nastavovať, hoci tak samozrejme môže urobiť.

Automatická a manuálna dvojzónová klimatizácia

V súčasnosti je klimatizáciou vybavené prakticky každé nové auto. Nie v každom prípade je však automatická. Najdôležitejšou výhodou manuálnej klimatizácie je jej nízka cena a relatívne nižšia poruchovosť. Všetko si ovládame sami pomocou ovládačov. Najväčšou nevýhodou je nedostatočná presnosť a skutočnosť, že musíme neustále nastavovať teplotu a prietok vzduchu.

Na druhej strane, elektronická klimatizácia je síce drahšia, ale pohodlnejšia. Všetky parametre môžete jednoducho a presne nastaviť stlačením tlačidla. Okrem toho počítač sám reguluje teplotu a silu prívodu vzduchu, aby sa udržali optimálne hodnoty, ktoré sme si zvolili. Bohužiaľ, kvôli veľkému počtu snímačov a elektroniky je automatická klimatizácia náchylnejšia na poruchy. Treba spomenúť, že automatická regulácia umožňuje efektívnejšie využívanie energie, čo sa prejavuje v nižšej spotrebe paliva a znížení emisií.

Majiteľ vozidla môže sám vymeniť kabínový filter, vyčistiť vzduchové kanály a vykonať ošetrenie ozónom.

Najmodernejšie riešenia klimatizácie

V súčasnosti sa výrobcovia automobilov zameriavajú na vývoj dvojzónovej a viaczónovej klimatizácie. V dodávkach a veľkých SUV sa nachádza štvorzónová klimatizácia. To umožňuje každému cestujúcemu, najmä tým vzadu, cestovať v pohodlí.

Navyše sú dnešné klimatizačné systémy vybavené pokročilými snímačmi, ktoré monitorujú nielen teplotu v kabíne, ale aj vlhkosť a teplotu vonku. Vďaka nim dokáže systém automaticky upraviť parametre tak, aby vodičovi a cestujúcim poskytol optimálne podmienky na cestovanie.

Ako rozumne používať klimatizáciu auta?

  • Klimatizácia by sa mala používať celoročne. Väčšina výrobcov automobilov ju odporúča používať aspoň 1-2 krát mesačne po dobu aspoň 5-10 minút. Ak sa klimatizácia dlhší čas nepoužíva, spôsobuje to zadieranie kompresora a na jeho častiach sa usadzuje olej. Nielenže sa tým systém nedostatočne naolejuje, ale aj rýchlejšie znečistí. Pravidelné používanie klimatizácie zabraňuje hromadeniu škodlivých mikroorganizmov.
  • V horúcich dňoch spúšťajte klimatizáciu až po vyvetraní vozidla, čím zabezpečíte rýchlejšie dosiahnutie požadovanej teploty v kabíne, čím sa zníži aj spotreba paliva.
  • Aby ste v lete predišli tepelnému šoku a chladu, nastavte klimatizáciu o niekoľko stupňov nižšie, ako je vonkajšia teplota. Pri dlhých cestách je optimálna hodnota približne 22 stupňov; ak jazdíte v meste, nastavte teplotu len o 5 stupňov nižšiu ako vonku.
  • Nenastavujte silný ventilátor priamo na krk a šiju.
  • Päť minút pred príchodom do cieľa vypnite klimatizáciu. To vám umožní ľahšie sa prispôsobiť teplote mimo kabíny vozidla.

Ako sa staráte o svoj klimatizačný systém?

Aby bola klimatizácia účinná a plnila svoju funkciu, musí sa pravidelne čistiť a vykonávať jej údržba. Majiteľ vozidla môže sám vymeniť kabínový filter, vyčistiť vzduchové kanály a vykonať ošetrenie ozónom. Na trhu sú k dispozícii špeciálne prostriedky a zariadenia na samočistenie systému.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Stlačte toto tlačidlo raz týždenne, dokonca aj v zime. Inak vás čaká drahá oprava

Ako neochorieť z klimatizácie?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Viete, na čo slúži tlačidlo AS vo vašom aute? Vysvetlíme vám to

26.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@HotshotTek). Tlačidlo AS nájdete takmer na každom autorádiu. Vysvetlíme vám, čo sa za týmto označením skrýva a ako môžete používať…

Kedy nie je na nemeckej diaľnici obmedzená rýchlosť?

26.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@dweuromaxx). Sú veci, ktoré takmer všetci vodiči považujú za samozrejmosť, hoci s pravdou majú len málo spoločného. Slovenský vodiči cestujúci…

Ako často meníte olej v motore? Je to o najazdených kilometroch alebo o čase?

27.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@chrisfix). Výmena motorového oleja je jedným z najdôležitejších údržbových zásahov pre zdravie a životnosť motora. Frekvencia výmeny oleja je medzi…

Táto letecká spoločnosť bola vytvorená pre psov. Ale môžu so sebou vziať aj ľudí

26.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BarkBox). Nová éra cestovania so psami - bez klietok, s hračkami, pamlskami a upokojujúcimi feromónmi a na pohodlných pohovkách. Spoločnosť…

Lucid Air Sapphire je najrýchlejší sériový sedan na svete.

26.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TopGear). Lucid Air Sapphire dosiahol rýchlosť 96 km/h len za 1,77 sekundy. Tým sa stal najrýchlejším sériovo vyrábaným sedanom na…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov