Tipy, Zaujímavosti,

História: 25 rokov modelu Toyota Yaris a 25 zaujímavostí o ňom

10.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@toyotauk). Toyota Yaris je jedným z najobľúbenejších japonských vozidiel v Európe a nepochybne autom, ktoré v segmente B, kde dominujú nemecké a francúzske značky, vyvolalo...

10.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@toyotauk).

Toyota Yaris je jedným z najobľúbenejších japonských vozidiel v Európe a nepochybne autom, ktoré v segmente B, kde dominujú nemecké a francúzske značky, vyvolalo veľký rozruch. Prinášame vám 25 zaujímavých faktov o tomto modeli pri príležitosti jeho 25. výročia.

25 rokov modelu Toyota Yaris.
Foto: youtube.com/@toyotauk

Toyota pripomína, že výroba modelu Toyota Yaris sa začala pred 25 rokmi. Ide o nástupcu modelu Starlet, ktorý sa podobne ako mnohé japonské automobily na európskom trhu príliš nepresadil. Naopak, Yaris zaznamenal neuveriteľný úspech a stal sa jedným z najdôležitejších modelov segmentu B.

  • Toyota Yaris mala málo známy predprodukčný koncept s názvom Toyota Funtime, ktorý bol predstavený na autosalóne vo Frankfurte v roku 1997.
  • Toyota Yaris bola predstavená v roku 1998 na parížskom autosalóne. Výroba sa však začala až v januári 1999.
  • Na jeseň 1999 bol zákazníkom ponúknutý model Yaris Verso, ktorý bol technicky Yarisom (aj štylisticky), ale mal na pomery segmentu B obrovskú karosériu s veľmi priestranným interiérom a veľkým batožinovým priestorom.
  • Spočiatku sa Toyota Yaris v Japonsku predávala pod názvom Toyota Vitz. Samotný názov Yaris nič neznamená.
  • Toyota Yaris sa vyrábala v Japonsku, v Európe a v Spojených štátoch.
  • V roku 2000 sa Toyota Yaris stala Európskym autom roka, historicky druhým japonským modelom, ktorý získal tento titul.
  • Rok predtým získal ocenenie Medzinárodný motor roka motor 1,0 l VVT-i, ktorý si zákazníci obľúbili pre jeho veľmi dobrú dynamiku a nízku spotrebu paliva.

Yaris TS

  • Model Yaris TS s prirodzene nasávaným motorom 1,5 l VVT-i s výkonom 105 k sa stal obľúbeným malým hot-hatchom britskej verejnosti, ktorá ho ocenila za najlepší výkon vo svojej triede.
  • Toyota Yaris Verso sa tiež dodávala s motorom 1,5, ale s výkonom 106 k.
  • Vo Švajčiarsku bola vydaná limitovaná špeciálna edícia modelu Yaris TS s turbodúchadlom, ktorá zvýšila výkon na 150 k a vozidlo bolo premenované na Yaris TS Turbo. Odvtedy Toyota Team Europe ponúkal zákazníkom modelu Yaris TS súpravu preplňovania, ktorá zvyšovala výkon na 140 k.
  • Pre varianty 1,5 a 1,4 D-4D sa ponúkalo iné zadné zavesenie ako pre vozidlá s motormi 1,0 a 1,3, ktoré mali torzný nosník. Výkonnejšie varianty dostali zadnú nezávislú nápravu.
  • Toyota Yaris prvej generácie bola v testoch Euro NCAP najbezpečnejším vozidlom vo svojej triede.
  • V roku 2005 debutovala druhá generácia modelu Yaris, ktorá tiež dosiahla najvyššie skóre v testoch Euro NCAP vo svojej triede a poskytovala maximálnu ochranu vodiča a spolujazdca. V kabíne je rozmiestnených až deväť airbagov – vrátane prvého kolenného airbagu vodiča v segmente.
  • V januári 2007 bol do štandardnej ponuky motorov pridaný motor 1.8 Dual VVT-i pre model TS (alebo SR 1.8), tentoraz však s výkonom 133 k.

Toyota vo Švajčiarsku

  • Toyota vo Švajčiarsku opäť ponúkala výkonnejší variant modelu Yaris TS s názvom Bemani. Motor vybavený kompresorom dosahoval maximálny výkon 215 k.
  • Toyota Yaris II bola chválená za veľmi priestranný interiér porovnateľný so segmentom C. Mal tiež dostatok odkladacích priestorov – len na palubnej doske sa nachádzali odkladacie priestory s celkovým objemom 18,3 litra.
  • Výroba tretej generácie modelu Yaris sa začala v roku 2010 a európsku premiéru mal v roku 2011. Skutočná revolúcia však prišla až o rok neskôr, keď sa v roku 2012
  • Toyota Yaris stala prvým sériovo vyrábaným hybridným automobilom segmentu B. Hybrid vyvinul výkon 100 k, čo je podobný výkon ako 105 k v prvej generácii modelu Yaris TS.
  • Toyota Yaris GRMN (Gazoo Racing Meister of Nürburgring) 2017 bola predstavená s 1,8-litrovým kompresorom preplňovaným motorom z vozidla Lotus Elise. Zaujímavé je, že to nebol najvýkonnejší Yaris, ktorý Toyota ponúkala, pretože TS vo verzii Bemani mal o 3 k vyšší výkon. Naopak, ide o najšportovejší doteraz ponúkaný Yaris a prototyp celej modelovej rady Toyota GR. Vozidlo bolo vyvinuté pre homologizáciu, ktorú musela Toyota získať pred debutom v majstrovstvách sveta v rallye. Vzhľadom na obmedzenú výrobu modelu Toyota Yaris GRMN (400 kusov pre Európu) sa hodnota vozidla okamžite zvýšila. Dnes je to biely havran, ktorého sa oplatí schovať pod deku. Kúpiť si takéto auto je dnes veľmi ťažké.
História modelu Toyota Yaris.

Rok 2020

  • Od roku 2020 vyrába Toyota štvrtú generáciu modelu Yaris s úplne novým hybridným pohonom založeným na trojvalcovom motore 1,5 s priamym vstrekovaním paliva. V roku 2023 prešla táto pohonná jednotka modernizáciou, vďaka ktorej získala výkon 130 k, čo je len o 3 k menej ako v prípade druhej generácie modelu Yaris TS.
  • Benzínové motory, elektromotory a hybridné prevodovky pre súčasnú generáciu modelu Yaris sa vyrábajú v Poľsku, v závode Toyota Motor Manufacturing Poland v Dolnom Sliezsku.
  • V septembri 2020 sa začala výroba Toyoty GR Yaris, športového vozidla s pohonom všetkých štyroch kolies a preplňovaným motorom 1,6 s výkonom 261 k (280 k po facelifte). Ide o najvýkonnejší sériovo vyrábaný Yaris vôbec. V praxi je však podvozok z veľkej časti odvodený od Toyoty Corolla, len niekoľko komponentov má GR Yaris spoločných so štandardným modelom. Nejde teda o športovú verziu modelu Yaris, ale o samostatný model.
  • Viac ako GR Yaris zdieľa s modelom Yaris model Yaris Cross, ktorý sa bude vyrábať od roku 2020. Je to crossover segmentu B, ktorý má rovnaké motory, podvozok, komponenty interiéru ako štandardný Yaris.
  • Toyota Yaris Sedan vyrábaná v rokoch 2015 až 2020 je vlastne upravená Mazda 2. Ponúka sa na ázijských, severoamerických a juhoamerických trhoch. V Európe sa sedan nikdy neponúkal.
  • Od roku 2022 bude Mazda v Európe ponúkať model Mazda 2, čo je vlastne Toyota Yaris s hybridným pohonom.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Toyota s dvoma úplne novými modelmi. V ponuke nie je nič podobné

Toyota Corolla Cross má zaujímavejšiu alternatívu. Je to skvelý plán B s väčšími schopnosťami za podobnú cenu


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nálepky na autách kedysi vyvolávali emócie. Nezmizli len ryby. Prečo?

20.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Dreambabytv). Slovenský vodiči si zvykli zdobiť svoje autá. Teraz na autách zostali len nálepky. Čo sa stalo? Nálepky na autách…

Farebné bodky a pruhy na pneumatikách sú dôležitou informáciou. Viete, čo znamenajú?

20.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@lemon_films). Pri kúpe nových pneumatík mnohí ľudia venujú pozornosť farebným pruhom na povrchu pneumatiky. Zaujíma ich, čo znamenajú a či…

Z noci sa zrazu stal deň. Nezvyčajný jav zachytený v Portugalsku

20.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: twitter.com/MeteoTrasMontPT). Obyvateľov Portugalska v noci vyľakal nezvyčajný jav. Na oblohe bolo vidieť nezvyčajne jasný pruh a o chvíľu neskôr sa…

Tragické správy z Maďarska. Motorový čln narazil do výletnej lode

20.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Telexponthu). Služby v Budapešti stále pátrajú po piatich nezvestných osobách, ktoré sa v sobotu zrazili na Dunaji s výletnou loďou.…

Iránsky prezident a šéf diplomacie sú mŕtvi. Zahynuli pri havárii vrtuľníka

20.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/photosince). Prezident Ebrahim Raisi a šéf iránskej diplomacie Hosejn Amir Abdollahijan zahynuli pri havárii vrtuľníka. Informáciu agentúre Reuters poskytol predstaviteľ…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov