Tipy, Zaujímavosti,

Všetko o motorovej brzde. Kedy a ako by ste ju mali používať?

7.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Motortion Films). Kto chce vedieť všetko o motorovej brzde, mal by si najprv vyskúšať, ako vozidlo pri jej používaní reaguje na rôznych povrchoch vozovky. Mnohí...

7.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Motortion Films).

Kto chce vedieť všetko o motorovej brzde, mal by si najprv vyskúšať, ako vozidlo pri jej používaní reaguje na rôznych povrchoch vozovky.

Všetko o motorovej brzde. Kedy a ako by ste ju mali používať?
Foto: shutterstock.com/Motortion Films

Mnohí sa domnievajú, že auto má len dva druhy bŕzd, nožnú a ručnú. V skutočnosti majú vozidlá aj doplnkový systém znižovania rýchlosti.

Motorová brzda je najlepší spôsob, ako zastaviť vozidlo, keď je cesta klzká. V zásade sa vozidlo úplne nezastaví, ale jeho rýchlosť sa bezpečne zníži na úroveň, pri ktorej je možné zošliapnuť brzdový pedál.

Čo je to motorová brzda?

Na spomalenie a zastavenie vozidla existujú tri typy bŕzd:

  • nožná brzda
  • ručná brzda
  • motorová brzda.

Motorová brzda, ako sa nazýva, využíva na zníženie rýchlosti motor, nie mechanický systém. Tento typ brzdenia sa dosahuje postupným preraďovaním z vyššieho na nižší prevodový stupeň.

To znamená, že motor už neprodukuje pohybovú energiu, ale spotrebuje pohybovú energiu vozidla znížením jeho rýchlosti.

Z technického hľadiska sa pri použití tohto typu brzdy uzavrie škrtiaca klapka a čiastočne sa zastaví prúdenie vzduchu do sacieho potrubia. Čím vyššie sú otáčky, tým väčší je tento účinok.

Tento účinok sa rýchlejšie prejaví v benzínových ako v naftových vozidlách. Rýchlosť sa totiž znižuje jednoduchým uvoľnením plynového pedála.

V podstate „prirodzené“ zníženie otáčok motora vedie k zníženiu rýchlosti kolies.

Ako používať motorovú brzdu?

Tento typ brzdenia sa odporúča na povrchoch s nízkou priľnavosťou, pretože zabraňuje zablokovaniu kolies. Zároveň by ste mali rýchlosť znižovať postupne, t. j. vyhýbať sa agresívnemu znižovaniu rýchlosti.

To znamená, že napríklad z piateho prevodového stupňa pri rýchlosti 100 km/h môžete podradiť na štvrtý prevodový stupeň. Nie však na 3. prevodový stupeň, pretože by ste riskovali zničenie prevodovky. A keď klesnete napríklad na 60 km/h, môžete zaradiť 3. prevodový stupeň. A tak ďalej, až kým rýchlosť neklesne takmer na nulu.

Motorová brzda je najlepší spôsob, ako zastaviť vozidlo, keď je cesta klzká.
Foto: youtube.com/@worlddriving

Napríklad na zasneženej ceste je nevyhnutné použiť motorovú brzdu. Pretože použitie ručnej alebo nožnej brzdy môže spôsobiť zablokovanie kolies, takže vozidlo dostane šmyk. Motorová brzda však pomáha znížiť rýchlosť na takú úroveň, aby bolo možné vozidlo bezpečne zastaviť. Používanie motorovej brzdy tiež znižuje spotrebu paliva.

Motorová brzda je automaticky „nastavená“

„Motorová brzda je automaticky „nastavená“. V podstate v okamihu, keď dáte nohu z plynu, motor spomalí. Rýchlosť kolies sa teda zníži. Takže keď idete napríklad do kopca alebo z kopca, máte zaradený 2. alebo 3. prevodový stupeň a chcete znížiť rýchlosť, stačí zdvihnúť nohu z plynového pedála. Ak stúpate, vozidlo veľmi rýchlo spomalí. Ak idete z kopca, môžete tiež použiť nožnú brzdu, ale oveľa menej,“

– povedal mechanik.

Motorová brzda sa teda aktivuje automaticky, keď stiahnete nohu z plynového pedála. A ak zaradíte ďalší nižší prevodový stupeň, zníženie rýchlosti bude oveľa výraznejšie.

Môžete použiť motorovú brzdu, ak máte automatickú prevodovku?

Ak vlastníte vozidlo s automatickou prevodovkou, môžete použiť brzdenie motorom. Brzdná sila motora však bude oveľa menšia. Brzdenie motorom v automobiloch s automatickou prevodovkou sa vykonáva automaticky, keď dáte nohu z plynu.

Alebo, ak má vozidlo poloautomatický systém radenia prevodových stupňov, potom stačí pri poklese rýchlosti postupne podradiť.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Dilema vodičov. Zatiahnuť ručnú brzdu alebo nechať auto so zaradeným rýchlostným stupňom?

Extra pedál v aute. Na čo sa používa?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Mazda oznámila, že nová generácia CX-5 bude využívať hybridné motory vyvinuté vo vlastnej réžii

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AUTOMAGZofficial). Mazda potvrdzuje, že uvedie na trh novú generáciu SUV CX-5. Japonci tvrdia, že nový model bude využívať hybridné motory…

Cyklista v Prahe zbil matku finalistky Miss. Žena zraneniam podľahla. Muž má dostať podmienku

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: instagram.com/vanessacervova). Finalistka Miss Českej republiky Vanesa Červová zdieľala na Instagrame príspevok, v ktorom opísala tragický príbeh smrti svojej matky. Tá…

Tisíce protestujúcich pred továrňou Tesla. Požadujú jedno

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@afpde). Ďalší protest sa konal pred nemeckou továrňou Tesla a zúčastnili sa ho tisíce ľudí. Rovnako ako predtým demonštranti požadovali,…

Vezmite si do auta uterák. Tento trik by mal poznať každý vodič. Otravný problém zmizne

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív). Uterák na palubnej doske je jeden z trikov, ktorý už mnohí vodiči v južnej Európe používajú. Tento patent…

Ako sa zbaviť chrobákov a mušiek prilepených na čelnom skle a kapote. Existuje dokonalá metóda?

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Brester Irina). Na jar a v lete robia mušky, čmeliaky a iné "mušky" vodičom a motocyklistom problémy. Tu sa dozviete,…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov