Elektro, Novinky, Suv/Crossover, Tipy, Zaujímavosti,

Renesancia spoločnosti Fiat. Taliani pripravujú dve úplne odlišné modelové rodiny

26.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AlphaSQUADofficial). Fiat plánuje oddeliť dve hlavné rodiny automobilov. Jedna bude inšpirovaná „päťstovkou“, zatiaľ čo druhá bude inšpirovaná modelom Panda. Nová generácia druhého menovaného modelu uzrie...

26.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AlphaSQUADofficial).

Fiat plánuje oddeliť dve hlavné rodiny automobilov. Jedna bude inšpirovaná „päťstovkou“, zatiaľ čo druhá bude inšpirovaná modelom Panda. Nová generácia druhého menovaného modelu uzrie svetlo sveta už toto leto.

Taliani pripravujú dve úplne odlišné modelové rodiny.
Foto: youtube.com/@AlphaSQUADofficial

Podľa šéfa dizajnu Fiatu Francoisa Leboina má talianska značka dve duše. Jednu vyjadruje pojem dolce vita (sladký život), ktorý stelesňuje „päťstovka“. Popri nej je to „praktickejší a funkčnejší prístup“. Práve ten definoval pôvodný model Panda, ktorý navrhol Giorgetto Giugiaro.

„Tieto dve duše našej značky zodpovedajú dvom rôznym typom zákazníkov. Sme veľmi radi, že ich máme, pretože obe sa dajú interpretovať mimoriadne originálnym spôsobom. Pre nás dizajnérov je to dokonca voda na mlyn,“

– hovorí Leboine v rozhovore pre britský Autocar.

Dodáva, že prijatie rôznych dizajnových jazykov pre obe rodiny vozidiel znamená, že Fiat nikdy nebude príliš nudný alebo príliš opakujúci sa“.

Fiat a jeho 5 konceptov

Fiat nedávno ukázal 5 rôznych konceptov inšpirovaných modelom Panda. Každý z nich obsahuje aj prvky špecifické pre továreň talianskej značky v turínskej štvrti Lingotto. Tá je známa najmä svojou testovacou dráhou, ktorá sa nachádza na streche. Odráža sa predovšetkým v oválnych prvkoch kabín týchto vozidiel.

Fiat nový koncept.

Okná závodu zasa poskytli inšpiráciu napríklad pre predné svetlomety. Leboine zdôrazňuje, že architektúra tejto budovy je prejavom prístupu k dizajnu, v ktorom forma automobilov sleduje ich funkciu.

Napriek tomu, že sa Fiat inšpiroval 100-ročnou budovou, vo svojich budúcich modeloch sa nebude orientovať na retro. „To, čo získavame z Lingotta, je večná modernosť. Nemyslím si, že na tom, čo sme urobili, je niečo retro. To mi celkom vyhovuje,“ zdôrazňuje Leboine.

„Minulosť využívame na rozprávanie príbehu, ale v skutočnosti sú produkty, ktoré vyrábame, rozhodne moderné, takže sa pozerajú do budúcnosti,“ dodáva dizajnér značky Fiat.

Bude Fiat Panda crossover?

Nový Fiat Panda sa predstaví presne 11. júla tohto roku. Teda v deň 125. výročia založenia talianskej značky. Vozidlo bude postavené na platforme Smart Car, na ktorej sú už postavené modely Citroen C3 a C3 Aircross a úplne nový Opel Frontera.

Očakáva sa, že budúca generácia modelu Panda bude predovšetkým škatuľová. Jej dizajn bude vychádzať z konceptu Centoventi 2019, očakávame však vyššie zavesenie kolies a menej zaoblených prvkov.

„Centoventi bol skvelým koncepčným vozidlom, ktoré demonštrovalo filozofiu Fiatu, teda jednoduchosť, cenovú dostupnosť a flexibilitu. Ponúkal množstvo inteligentných a dômyselných riešení, ktoré predstavujú našu silnú stránku,“

– hovorí Leboine.

Všetky nové Fiaty.

Zaujímavé je, že Centoventi sa pôvodne nemalo premeniť na sériový automobil. Keď sa Fiat stal súčasťou koncernu Stellantis, získal oveľa viac možností ako predtým. Konkrétne má teraz prístup k novým technológiám vrátane spomínanej platformy Smart Car a komponentov pre ňu určených.
Je to veľmi dôležité, aby talianska značka získala potrebnú flexibilitu, pokiaľ ide o vývoj nových modelov pre rôzne trhy. Okrem toho má architektúra Smart Car nedostupnú cenovku.

Fiat 500 nikdy nevyjde z módy.
Foto: youtube.com/@PanoramaMotor

„Päťsto“ večne nažive

Okrem modelového radu Panda plánujú Taliani vyvinúť aj „päťstovku“. Jej modely inšpirované klasickým Fiatom 500 z 50. rokov minulého storočia sú totiž medzi zákazníkmi veľmi obľúbené.

„Fiat 500 je úplne iný príbeh. Hovoríme so zákazníkmi, rozhodne zamilovanými do klímy tohto auta, ktoré nikdy nezomrie a vždy bude mať svojich verných fanúšikov,“

– hovorí Leboine.


„Nemyslím si, že Fiat 500 niekedy vyjde z módy,“ uzatvára Leboine. A to svedčí o tom, že budúcnosť tohto vozidla a modelov založených na jeho štylistickej koncepcii, ako je napríklad nová „šesťstovka“, sa bude vyvíjať aj naďalej.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Zákazníci chcú lacné autá. Fiat zvyšuje výrobu modelu Panda

Fiat skúma možnosť umiestnenia spaľovacieho motora do elektriky


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Za 30 minút omladne každé auto. Takto obchodníci zvýšia hodnotu áut

6.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@oreillyautoparts). Predajcovia automobilov sa už roky snažia nájsť spôsob, ako rýchlo, lacno a efektívne vylepšiť exteriér vozidla. Za 30 minút…

Toyota Corolla Cross má zaujímavejšiu alternatívu. Je to skvelý plán B s väčšími schopnosťami za podobnú cenu

6.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Toyota Corolla sa stala skutočným etalónom vo svojom segmente. Je jedným z najregistrovanejších modelov v Európe, čo dokazuje, že…

Čínsky gigant najíma nového dizajnéra. Budú modely MG také krásne ako kupé Audi A5?

6.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Čínsky gigant SAIC, ktorý vlastní značku MG Motor, najal nového dizajnéra. Ten je známy fanúšikom značiek Volkswagen, Audi, Bugatti…

Elektrický posilňovač riadenia: princípy fungovania, výhody a nevýhody

6.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutomotiveEngineeringschool). Vďaka posilňovaču riadenia je jazda po meste pohodlnejšia. Elektrická verzia má jednoduchšiu konštrukciu a nezvyšuje spotrebu paliva ako hydraulický…

Blíži sa facelift modelu Kia EV6. Čo môžeme očakávať?

5.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@namcar85). Kia predstaví aktualizáciu elektrického modelu EV6. Aké zmeny prinesie facelift, ktorý bude uvedený na trh v roku 2024? Kia…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov