Elektro, Novinky,

Mazda MX-30 R-EV už na Slovensku. Poznáme cenu tohto neobvyklého hybridu

12.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SDADanCars). Prečo je toto vozidlo také jedinečné? A má šancu na úspech? Elektromobil so spaľovacím motorom, ktorý slúži ako generátor energie – to nie je...

12.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SDADanCars).

Prečo je toto vozidlo také jedinečné? A má šancu na úspech?

Mazda MX-30 R-EV už na Slovensku.
Foto: youtube.com/@SDADanCars

Elektromobil so spaľovacím motorom, ktorý slúži ako generátor energie – to nie je príliš inovatívny nápad. Predchádzajúce pokusy, napríklad od BMW, však nedokázali o tomto riešení presvedčiť široké spektrum zákazníkov, nehovoriac o iných výrobcoch. Mazda MX-30 R-EV predstavuje iný prístup k tejto téme. Je jedinečný tým, že použitý spaľovací motor je Wankelova jednotka. Podarí sa však týmto argumentom presvedčiť zákazníkov?

Mazda MX-30 R-EV

Mazda MX-30 je prvým elektromobilom tohto japonského výrobcu. V praxi je však verzia R-EV, ktorá bola predstavená pred rokom, v podstate plug-in hybridným vozidlom.

Na rozdiel od drvivej väčšiny konkurenčných plug-in hybridov je Mazda MX-30 R-EV sériový hybrid, t. j. taký, v ktorom spaľovacia jednotka nepoháňa priamo kolesá, ale slúži len ako generátor energie.

Elektromotor má výkon 170 koní a crossover dokáže v režime bez emisií prejsť až 85 km. Potom využíva energiu uloženú v trakčnej batérii s kapacitou 17,8 kWh.

Keď sa batéria vybije, vozidlo možno pripojiť k zdroju energie alebo použiť spaľovací motor na dobitie batérie. Výsledkom je, že s plnou palivovou nádržou (má objem 50 litrov) sa dojazd zvýši na 680 km.

Problém je v tom, že zákon takéto vozidlo považuje za bežné spaľovacie vozidlo. Z tohto dôvodu jeho vodič nemôže využívať výhody vyhradené pre majiteľov elektrických vozidiel. Cena Mazdy MX-30 R-EV sa začína od 37 000 eur.

Wankelov motor

A hoci je o privilégiá núdza, stále máme do činenia so skutočne nezvyčajným vozidlom. Zdrojom jeho jedinečnosti je, samozrejme, motor Wankel, jednotka s rotačným piestom, s ktorou je japonská značka spájaná už roky.

Doteraz však poháňal športové modely Mazdy – najnovšie model RX-8 z rokov 2003-2012. Wankelov motor sa však v Mazde prvýkrát objavil už v roku 1967. Vtedy poháňal model Cosmo Sport 110S.

Mazda model Cosmo Sport 110S.
Foto: youtube.com/@DeAgostiniUKOfficial

Najlegendárnejším vozidlom s Wankelovým motorom je Mazda RX-7 z rokov 1978-2002, ktorej popularita bola posilnená úlohou v kultovej filmovej sérii „Rýchlo a zbesilo“. Všetko nasvedčuje tomu, že Mazda MX-30 bude posledným vozidlom tohto výrobcu, ktoré bude vybavené takouto jednotkou.

Najlegendárnejším vozidlom s Wankelovým motorom je Mazda RX-7 z rokov 1978-2002.
Foto: youtube.com/@mgcharoudin

Iróniou zostáva, že tentoraz to určite nebude rýchle auto. Maximálna rýchlosť Mazdy MX-30 R-EV je 140 km/h….

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Nie náhlej elektrifikácii. Toyota pripravuje nové spaľovacie motory

Tento elektrikár stojí menej ako 9 000 eur. Je to výsledok cenovej vojny


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Toyota s novým rekordom v Európe. Corolla zosadená z trónu

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Toyota má za sebou mimoriadne úspešný polrok na starom kontinente. Síce nepreskočila na pozíciu lídra, ale udržala si druhé…

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@koenigsegg). Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol,…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@fox9). Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z…

BYD láka na nový minivan. Verzia Lux Superior za niečo vyše 24 000 eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@motoringx:). Medzinárodný autosalón v Indonézii je dobrou príležitosťou predstaviť svoju ponuku širšiemu publiku. Čínska spoločnosť BYD sa veľmi intenzívne zapája…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov