Tipy, Zaujímavosti,

Pri akej rýchlosti sa aktivujú airbagy? Chránia vás, ak nie ste pripútaný bezpečnostným pásom?

25.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto:). Airbagy sú jedným z najdôležitejších bezpečnostných systémov v aute a vo väčšine krajín sú už povinné. Chránia vás však, ak nie ste pripútaný bezpečnostným pásom?...

25.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto:).

Airbagy sú jedným z najdôležitejších bezpečnostných systémov v aute a vo väčšine krajín sú už povinné. Chránia vás však, ak nie ste pripútaný bezpečnostným pásom? A čo je veľmi dôležité, pri akej rýchlosti sa airbagy aktivujú?

Airbagy sú jedným z najdôležitejších bezpečnostných systémov v aute a vo väčšine krajín sú už povinné.
Foto: shutterstock.com/Attapon Thana

Niektorí vodiči si myslia, že airbagy sa aktivujú len vtedy, ak idú dostatočne rýchlo. A ak nie sú pripútaní bezpečnostným pásom, tieto airbagy sa neaktivujú.

V skutočnosti je systém nasadzovania a vypínania airbagov oveľa zložitejší. A jeho fungovanie nie je spojené s používaním bezpečnostných pásov. Ale jeho účinnosť áno!

Aktivuje sa airbag, ak nie ste pripútaný bezpečnostným pásom?

Bez ohľadu na to, či sú vodič alebo spolujazdci pripútaní bezpečnostnými pásmi, airbag sa v prípade nárazu aktivuje. Vo všeobecnosti je rýchlosť jeho nafúknutia 300 km/h.

A táto rýchlosť sa sčítava s rýchlosťou vozidla v okamihu nárazu. Takže napríklad pri čelnom náraze do stĺpa pri rýchlosti 80 km/h bude rýchlosť, pri ktorej čelne narazíte do airbagu bez bezpečnostného pásu, približne 380 km/h.

V takom prípade by airbag mohol spôsobiť viac škody ako úžitku.

Preto všetci odborníci odporúčajú používať bezpečnostný pás. Najmä preto, že zákon vyžaduje, aby ich mal zapnuté vodič aj spolujazdec.

Typy airbagov do auta

Najbežnejšie typy airbagov sú:

  • čelné;
  • bočné;
  • záclonové;
  • kolenné;
  • zadné okná;
  • centrálne;
  • pre bezpečnostné pásy.

Existujú dva typy predných airbagov, jeden pre vodiča namontovaný vo volante a jeden pre spolujazdca na pravej strane namontovaný v prednom paneli.

Bočné a záclonové airbagy sú určené na ochranu cestujúcich a vodiča v prípade bočného nárazu alebo pri nebezpečenstve prevrátenia vozidla.

Kolenné airbagy sú namontované v prednej časti vozidla, jeden pre vodiča a jeden pre pravého spolujazdca.

Podobne ako záclonový airbag, aj zadný okenný airbag je určený pre cestujúcich na zadných sedadlách vozidla. Systém aktivácie je podobný ako pri záclonovom airbagu.

Stredový airbag je určený na zabránenie prípadnej zrážke medzi cestujúcimi na zadných sedadlách. V prípade bočného nárazu sa tento airbag aktivuje medzi dvoma cestujúcimi.

Na ochranu hrudníka sú niektoré vozidlá vybavené aj airbagom v bezpečnostnom páse.
Foto: shutterstock.com/thieury

Na ochranu hrudníka sú niektoré vozidlá vybavené aj airbagom v bezpečnostnom páse.

Pri akej rýchlosti sa aktivujú airbagy

Systém vystreľovania airbagov je zložitý, ale aj pomerne citlivý.

V priebehu rokov sa vyskytli prípady, keď sa aktivovali, keď vozidlo narazilo na výmoľ. A boli aj prípady, keď sa jednoducho vôbec neaktivovali.

Preto je veľmi dôležité, ako sú tieto airbagy namontované a ako dobre fungujú ich aktivačné senzory.

Tieto ochranné systémy sa teda nemusia nevyhnutne spúšťať na základe rýchlosti jazdy, ale na základe sily nárazu. Môžu sa totiž aktivovať aj vtedy, keď vozidlo stojí, ale narazí do neho iné vozidlo.

Chráni vás airbag, ak nemáte zapnutý bezpečnostný pás?

Všetci odborníci dospeli k záveru, že nestačí mať len bezpečnostný systém. A testy ukázali, že cestujúci v aute môžu utrpieť veľmi vážne zranenia, ak nemajú zapnutý bezpečnostný pás. A to aj v prípade, že je vozidlo vybavené najnovšími airbagmi.

Airbag je navrhnutý tak, aby poskytoval ochranu spolu s bezpečnostným pásom.

Airbag totiž chráni hlavu a hrudník a bezpečnostný pás chráni trup.

Bez bezpečnostného pásu je teda cestujúci chránený len spolovice.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Sú bezpečnostné pásy povinné? Nie pre všetkých. Existuje veľa výnimiek

Plastový nit na bezpečnostnom páse. Vedeli ste, že má špecifickú funkciu pre vodiča?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Postaví sa najväčšie letisko na svete. Až 260 miliónov cestujúcich

4.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: twitter.com/HHShkMohd). V Dubaji sa bude nachádzať najväčšie letisko na svete. Dubajský emir oznámil tento projekt a zároveň poskytol niekoľko informácií…

Zavedie Srbsko lietajúce taxíky? „Kto sa chce smiať, nech sa smeje.“

4.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SouthChinaMorningPost). Srbsko plánuje zaviesť na svojom území lietajúce taxíky a v tejto súvislosti spolupracuje s piatimi spoločnosťami, oznámil prezident krajiny…

„Apokalyptické scény“ v Chorvátsku. „Zem biela od ľadu“, „auto plávajúce vo vode“.

4.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: twitter.com/jutarnjihr). Silný dážď zaplavil pivnice a ochromil dopravu v Chorvátsku. Na jednej z ulíc uviazol vodič, ktorého auto bolo takmer…

Koľko zarobí výrobca na predaji auta? Sumy sú šokujúce

4.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CarsAroundTV). Podľa najnovších odborných analýz zarábajú niektorí výrobcovia automobilov na svojich výrobkoch úctyhodné sumy. Rekordéri dokážu z jedného kusu "vyžmýkať"…

Dieselový motor: Ako často kontrolovať olej. Veľmi dôležitý detail

4.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@chrisfix). Aby naftový motor vášho vozidla fungoval bez problémov, je nevyhnutné zabezpečiť jeho časté mazanie. Ako často sa kontroluje olej…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov