Tipy, Zaujímavosti,

Nové autá sa masívne kazia? Servisné kampane

23.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BoschCarService). Európska komisia zverejnila najnovšiu správu o systéme včasného varovania EÚ pred nebezpečnými výrobkami „Safety Gate“. V dokumente sa uvádza, že minulý rok krajiny zapojené...

23.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BoschCarService).

Európska komisia zverejnila najnovšiu správu o systéme včasného varovania EÚ pred nebezpečnými výrobkami „Safety Gate“. V dokumente sa uvádza, že minulý rok krajiny zapojené do systému nahlásili viac ako 3 400 výstrah. To je o 1 300 viac ako v roku 2022. Až 12 % z nich tvorili varovania týkajúce sa „motorových vozidiel“.

Nové autá sa masívne kazia? Servisné kampane.
Foto: youtube.com/@BoschCarService

Z najnovšej správy Európskej komisie vyplýva, že 30 krajín zapojených do systému Safety Gate nahlásilo v minulom roku 3 412 upozornení na nebezpečné výrobky. To je o neuveriteľných 1 295 hlásení viac ako v roku 2022. V správe sa tiež uvádza, že ide o najvyšší počet oznámení od spustenia systému v roku 2003.

Strach nastúpiť do nového auta? „Je to komplikované“.

Najčastejšie hlásené kategórie nebezpečných výrobkov v Európskej únii v minulom roku boli:

  • kozmetika (32 percent),
  • hračky (13 percent),
  • motorové vozidlá (12 percent).

Teoreticky sa teda vodiči nemajú z čoho tešiť, ale treba pripomenúť, že ešte v roku 2022 tvorili široko definované „motorové vozidlá“ 16 % výstrah. Na druhej strane však treba pripomenúť, že v roku 2022 bolo všetkých výstrah až o 62 percent menej ako v roku 2023. Priaznivé je, že počet výstrah týkajúcich sa nebezpečných výrobkov na Slovensku v poslednom čase klesol.

Servisné kampane v roku 2023

V celej Európe vyhlásil Mercedes v minulom roku najvyšší počet servisných kampaní – neuveriteľných 41. Hneď za ním nasledovali: Peugeot (29 servisných kampaní) a Opel (25 servisných kampaní). Prvú päťku uzatvárajú: Pre porovnanie, Toyota oznámila na ročnej báze 17 opravárenských kampaní, Volkswagen 14, Renault 10 a napríklad Kia 9.
Medzi „víťazov“, t. j. relatívne obľúbené značky s najnižším počtom oznámených opravárenských akcií v minulom roku, patria napr: Dacia, Mazda alebo Suzuki (všetky oznámili po jednej servisnej kampani).

Stellantis v kategórii koncernov zažíva skutočný omyl. Vlani ohlásili 116 servisných kampaní, čo je viac ako dvojnásobok oproti druhému Volkswagenu (43 kampaní) a tretiemu BMW (23 kampaní).

Mercedes v minulom roku najvyšší počet servisných kampaní – neuveriteľných 41.
Foto: youtube.com/@BoschCarService

Strach z jazdy v nových autách? Je to otázka kontroly kvality

Chceli by sme upokojiť zákazníkov, ktorí v súčasnosti zvažujú kúpu nového vozidla. Relatívne vysoký podiel oznámení o nebezpečných výrobkoch týkajúcich sa motorových vozidiel je okrem iného spôsobený čoraz prísnejšími predpismi EÚ a paradoxne čoraz vyššími normami kontroly kvality.

Je tiež dôležité mať na pamäti, že nie všetky veľkolepé akcie spojené so zvolávaním nových vozidiel sa týkajú nových vozidiel. Viacerí výrobcovia sa napríklad ešte aj dnes snažia vymeniť chybné airbagy Takata a najstaršie vozidlá, ktorých sa servisná akcia týka, pochádzajú z roku 2009.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Auto u mechanika – kto nesie zodpovednosť

Predvádzací trik zlého mechanika. Takto sa podvádzajú vodiči. Nenechajte sa nachytať!


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Tragédia na diaľnici A1 odvrátená na poslednú chvíľu. Vodič nasnímaný, ako jazdí po nesprávnej strane cesty

3.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@B1TVChannel). Na diaľnici A1 sa v poslednej chvíli podarilo zabrániť tragédii, keď bol vodič nasnímaný, ako jazdí po nesprávnej strane…

Úspora paliva môže byť prehnaná. Mechanici si mädlia ruky

3.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BoschCarService). Je prirodzené, že chceme, aby naše autá spotrebovali čo najmenej paliva. Bohužiaľ, niektoré snahy sú spojené s rizikom a…

Starliner pripravený na let. NASA a Boeing vyšlú na ISS kapsulu s astronautmi

3.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: twitter.com/Commercial_Crew). Starliner je pilotovaná kapsula, ktorá dopraví astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Po rokoch práce je loď pripravená na prvý…

Jeden let musel byť zrušený kvôli výtržníkovi. Na vine bol 49-ročný muž

2.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SamChui). Jeden let musel byť zrušený kvôli výtržníkovi. 157 cestujúcim bolo odporučené, aby si našli iné letecké spojenie. Vinníkom bol…

Nová Cupra Leon VZ Sportstourer je absolútne jedinečná kombinácia

2.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). Cupra práve teraz predstavila doslova osviežený Leon. Jedna verzia tohto vozidla však stojí za osobitnú pozornosť. Má obrovský výkon…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov