Tipy, Zaujímavosti,

Tieto autá odolávajú korózii ako žiadne iné. Pozrite si TOP 6 modelov automobilov odolných voči korózii

22.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Mad4Motors_). Výber auta nie je najjednoduchší. Najmä v čase, keď sa autá opotrebúvajú oveľa rýchlejšie ako pred niekoľkými desaťročiami. Aké auto by ste si mali...

22.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Mad4Motors_).

Výber auta nie je najjednoduchší. Najmä v čase, keď sa autá opotrebúvajú oveľa rýchlejšie ako pred niekoľkými desaťročiami. Aké auto by ste si mali vybrať, aby ho príliš rýchlo nezožrala hrdza? Ktoré autá sú najmenej náchylné na koróziu? Preverili sme to!

Aké auto by ste si mali vybrať, aby ho príliš rýchlo nezožrala hrdza?
Foto: youtube.com/@Mad4Motors_

Odkiaľ sa berie hrdza na karosérii?

Hrdza je fenomén, ktorý sa nikomu nepáči. Každý vie, ako vyzerá, ale nie každý si uvedomuje, odkiaľ vlastne pochádza. Pritom dôvody vzniku hrdze sú celkom triviálne.

Faktory vzniku hrdze na karosérii

  • Vlhkosť. Vlhkosť je jedným z hlavných faktorov spôsobujúcich koróziu kovov. Keď sa vlhkosť dostane na kovový povrch, môže reagovať s kovovými časticami a spôsobiť vznik hrdze.
  • Kyslík. Kyslík zo vzduchu je druhým hlavným faktorom. Reakcia medzi kyslíkom a kovmi je oxidačný proces, ktorý vedie k rozkladu kovu na oxidy, ktoré tvoria charakteristické červené usadeniny.
  • Soľ. Ku korózii prispieva aj soľ používaná na zimnú údržbu ciest a morská soľ, ktorá sa dostáva na karosériu pri jazde po slaných cestách. Soli obsahujú chloridové ióny, ktoré sú obzvlášť agresívne voči kovu.
  • Mikropoškodenie. Mikropoškodenia na povrchu laku vozidla, ako sú škrabance, odreniny a poškodenia od kameňov, môžu umožniť prístup vlhkosti, soliam a kyslíku ku kovu pod lakom, čím sa urýchľuje proces korózie.
  • Nedostatočná údržba. Nedostatočná pravidelná údržba a ochrana kovových povrchov, ako napríklad nanášanie antikoróznych náterov alebo časté umývanie a voskovanie vozidla, môže výrazne zvýšiť riziko vzniku hrdze.

Ktoré modely automobilov sú najmenej náchylné na koróziu?

  • Ford Mondeo
  • Suzuki Vitara
  • Audi A3 8L
  • Volvo V40
  • BMW radu 3
  • Mercedes S
Na Forde Mondeo sa používa pozinkovaný plech, ktorý je potiahnutý tenkou vrstvou zinku.
Foto: youtube.com/@muldix

Použitie pozinkovaného plechu. V mnohých moderných vozidlách vrátane Fordu Mondeo sa používa pozinkovaný plech, ktorý je potiahnutý tenkou vrstvou zinku. Zinok je oveľa odolnejší voči korózii ako čistá oceľ, čo chráni karosériu pred hrdzou.

Protikorózne technológie. Výrobca automobilov môže počas výrobného procesu používať rôzne antikorózne technológie, napríklad nanášať na kovové komponenty špeciálne nátery alebo keramické povlaky, ktoré zabraňujú korózii.

Ochranné nátery. Laky používané na karosérie sú často dokonalejšie ako kedykoľvek predtým. Moderné laky majú ochranné vlastnosti a sú odolné voči poveternostným vplyvom a UV žiareniu.

Elektroforéza. Niektoré časti automobilu, ako napríklad rámy a podvozky, možno podrobiť procesu elektroforézy, ktorý poskytuje rovnomernú a trvalú ochranu proti korózii.

Testovanie a kontrola kvality. Výrobca vozidla vykonáva prísne testy kvality, aby zabezpečil, že karoséria je odolná a odolná voči korózii.

Hoci sú moderné vozidlá navrhnuté tak, aby sa minimalizovalo riziko korózie, pravidelná údržba, ako je umývanie, voskovanie a údržba, je stále dôležitá na udržanie karosérie vo výbornom stave.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Umývate svoje auto v bezdotykovej autoumyvárni? Nerobte túto chybu

Rozrežte surový zemiak na polovicu a odneste ho do auta. Neskôr sa poďakujete


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Hydrokinetická spojka – čo to je, ako funguje a ako zistíte, že je pokazená?

7.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Lesics). V automobiloch sa používajú rôzne typy spojok. Jej výber je prispôsobený konštrukcii motora a konštrukcii prevodovky. Automatické prevodovky sú…

Aké slnečné okuliare si vybrať do auta a ako ich používať?

7.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@NewsGuy360). Nie je žiadnym tajomstvom, že odborníci odporúčajú chrániť oči pred slnečným žiarením. Slnečné okuliare chránia pred vážnymi očnými ochoreniami…

Dovolenkový let sa zmenil na nočnú moru. Hromadné zvracanie na palube. Na letisku čakalo 15 sanitiek

7.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@airbus). Štandardný dovolenkový let sa zmenil na nočnú moru, keď sa u desiatok cestujúcich súčasne objavila nevoľnosť. Niektoré médiá uvádzajú,…

Tu sa nachádza najdlhšia krajina na svete.

7.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PeriwinkleKids). Ktorá krajina je najdlhšia? Stačí letmý pohľad na mapu a zameriame sa na Južnú Ameriku. Vlastne je to správny…

Audi so slabým výsledkom za prvý štvrťrok. Môže za to záhadný komponent motora?

7.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: pexels.com/Torsten Dettlaff ). Začiatok roka 2024 nie je pre Audi najšťastnejší. Výrobca v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2023 výrazne…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov