Tipy, Zaujímavosti,

Zo stromov padajú na autá zvláštne a lepkavé veci. Môžu poškodiť lak?

12.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@mr07623445678). Krásne slnko a suchý asfalt. To sú hodnoty, ktoré vodiči na jar určite ocenia. Bohužiaľ, situácia je menej optimistická, pokiaľ ide o lepkavú hmotu,...

12.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@mr07623445678).

Krásne slnko a suchý asfalt. To sú hodnoty, ktoré vodiči na jar určite ocenia. Bohužiaľ, situácia je menej optimistická, pokiaľ ide o lepkavú hmotu, ktorá sa hojne leje na karosérie áut zaparkovaných pod stromom. Môže byť škodlivá pre lak?

Zo stromov padajú na autá zvláštne a lepkavé veci.
Foto: youtube.com/@mr07623445678

Na jar sú teploty skutočne príjemné. Okrem toho sa zlepšuje stav ciest a príroda ožíva. Pohľad na stromy s kvetmi a listami môže byť radosťou. Príjemné, ale len dovtedy, kým vodič nezaparkuje svoje auto pod jedným z nich….

Čím skôr odstránite lepkavé škvrny, tým lepšie

Na jar zo stromov kvapká lepkavá látka. Je viditeľná už pri zastavení vozidla na niekoľko minút. Má podobu malých bodiek, ktoré budú dobre viditeľné napr. na čelnom skle. Po celonočnom zastavení a veľkom odkvapkávaní môže byť karoséria vozidla plná lepkavých škvŕn. Škvrny, na ktoré sa prilepí nielen prach, ale aj jemné nečistoty. To vyzerá – mierne povedané – esteticky nepríjemne.

Na obnovenie lesku karosérie po státí pod stromom je nevyhnutné umývanie. Vodič by však mal vedieť, že zbaviť sa škvŕn nebude vôbec jednoduché. Po prvé, kvôli lepivej povahe látky. Po druhé kvôli nečistotám, ktoré na nej priľnuli. To však neznamená, že čistenie môže počkať. Je lepšie to nerobiť, pretože staré škvrny stvrdnú a začnú sa objavovať nové. Situácia môže byť taká vážna, že v extrémnych prípadoch dokonca spôsobí bodové zafarbenie laku.

Zlaté pravidlo je teda jedno. Čím rýchlejšie vodič opláchne lepkavú látku, tým ľahšia bude úloha“.

Lepkavé škvrny sa nedajú odstrániť „nasucho“!

Najlepším spôsobom, ako sa zbaviť lepkavých škvŕn, je samozrejme ručné umývanie. Nie každý si však môže umyť auto pred domom. A nie každý sa rozhodne pre drahú návštevu autoumyvárne. Čo teda s bezdotykovou autoumyvárňou? Aj tá si s týmto problémom dokáže poradiť. Je však potrebné zvoliť program, ktorý zahŕňa umývanie šampónom. To je jedna vec. Po druhé, pri umývaní alebo odstraňovaní škvŕn buďte šetrní a radšej sa vyhnite napríklad použitiu kefy. Kefa v kombinácii s čiastočkami piesku môže poškriabať lak.

Keď už je lak našampónovaný a opláchnutý, majiteľ vozidla by mal myslieť aj na voskovanie alebo program na lesk. Ochranná vrstva uľahčí umývanie po ďalšom zaparkovaní pod stromom. Lepkavé škvrny by sa v žiadnom prípade nemali odstraňovať nasucho alebo pomocou tekutiny a handričky. Môže to viesť k hlbokým škrabancom na laku!

Najlepším spôsobom, ako sa zbaviť lepkavých škvŕn, je samozrejme ručné umývanie.
Foto: youtube.com/@epicautomotivedetailing

Lepkavá látka je začiatok. Je tu aj peľ, saharský piesok a živica.

Na jar však pre vodičov nie je problémom len lepkavá tekutina stekajúca zo stromov. Je toho určite viac, čoho sa treba obávať. Môže sa stať nepríjemnou:

  • známy saharský prach.
  • peľ zo stromov.
  • živica kvapkajúca z konárov.

Saharský prach a peľ zo stromov možno niekedy účinne odstrániť jednoduchým opláchnutím karosérie vodou. Aj keď ani tu by sa nemalo používať chemické čistenie. Väčší problém sa týka živice. Tá rýchlo tvrdne a vytvára trvalé škvrny – podobne ako asfalt odlupujúci sa z čerstvo položenej cesty. Na odstránenie živice sú preto potrebné špecializované chemikálie. Na to sa používajú prípravky dostupné v predajniach.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Umývate svoje auto v bezdotykovej autoumyvárni? Nerobte túto chybu

Na šmuhy na oknách auta si už ani nespomínam. Umývací prostriedok si vyrábam doma a čistím len takto


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Cyklista v Prahe zbil matku finalistky Miss. Žena zraneniam podľahla. Muž má dostať podmienku

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: instagram.com/vanessacervova). Finalistka Miss Českej republiky Vanesa Červová zdieľala na Instagrame príspevok, v ktorom opísala tragický príbeh smrti svojej matky. Tá…

Tisíce protestujúcich pred továrňou Tesla. Požadujú jedno

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@afpde). Ďalší protest sa konal pred nemeckou továrňou Tesla a zúčastnili sa ho tisíce ľudí. Rovnako ako predtým demonštranti požadovali,…

Vezmite si do auta uterák. Tento trik by mal poznať každý vodič. Otravný problém zmizne

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív). Uterák na palubnej doske je jeden z trikov, ktorý už mnohí vodiči v južnej Európe používajú. Tento patent…

Ako sa zbaviť chrobákov a mušiek prilepených na čelnom skle a kapote. Existuje dokonalá metóda?

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Brester Irina). Na jar a v lete robia mušky, čmeliaky a iné "mušky" vodičom a motocyklistom problémy. Tu sa dozviete,…

Senzácia! Mazda CX-80 je až na 90 % na výber s turbodieselom.

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PowerTorqueYT). Mazda CX-80 sa práve dostala do EU cenníkov. Ešte pred tým, ako Japonci oznámili jej cenu, sa však až…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov