Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Policajné akcie v celej Európe. Bude to hon na vodičov

12.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: facebook.com/KRPZPO). Policajné zložky v celej Európe sa pripravujú na koordinovanú akciu zameranú na vodičov. Od pondelka 15. apríla 2024 budú policajti z 29 krajín Európskej...

12.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: facebook.com/KRPZPO).

Policajné zložky v celej Európe sa pripravujú na koordinovanú akciu zameranú na vodičov. Od pondelka 15. apríla 2024 budú policajti z 29 krajín Európskej únie vykonávať zvýšené merania rýchlosti a cestné kontroly v oblastiach, kde dochádza k najčastejším dopravným nehodám.

Od 15. do 21. apríla sa na cestách Európskej únie uskutočnia kontrolné akcie koordinované Európskou organizáciou pre cestnú dopravu ROADPOL.
Foto: facebook.com/KRPZPO

Tým, ktorí plánujú v blízkej budúcnosti cestovať po Európe, odporúčame, aby ubrali nohu z plynu. Od 15. do 21. apríla sa na cestách Európskej únie uskutočnia kontrolné akcie koordinované Európskou organizáciou pre cestnú dopravu ROADPOL. Cieľom akcie je znížiť počet obetí dopravných nehôd. Čo to znamená pre vodičov?

Masívne policajné kontroly v celej Európe.

Očakávajte predovšetkým častejšie a prísnejšie cestné kontroly, počas ktorých budú európski policajti merať rýchlosť. Očakáva sa, že policajti budú nasadení najmä na rizikových dopravných miestach vrátane priechodov pre chodcov. Okrem toho budú policajti kontrolovať triezvosť vodičov, vodičské preukazy a technický stav vozidiel.

Vyvrcholením policajnej akcie má byť piatok 19. apríla 2024. V tento deň sa od skorých ranných hodín začne takzvaný „maratón merania rýchlosti“, t. j. ofenzíva policajných radarov. Do aktivít plánovaných na tento deň sa zapoja aj neoznačené policajné autá vybavené meracími zariadeniami.

Akcie organizované Európskou organizáciou pre cestnú dopravu (ERO) vyvolávajú takmer každý rok značné kontroverzie.

ROADPOL pripomína, že počas minuloročného „maratónu merania rýchlosti“ sa európskym policajtom podarilo zastaviť viac ako 150 000 vodičov, ktorí prekročili rýchlosť. Niektorí z nich sa mohli pochváliť skutočne neslávnymi rekordmi – napríklad jeden obyvateľ Bavorska išiel rýchlosťou 180 km/h pri limite 60 km/h.

Maratóny kontroly rýchlosti sú kontroverzné

Akcie organizované Európskou organizáciou pre cestnú dopravu (ERO) vyvolávajú takmer každý rok značné kontroverzie. Mnohí odporcovia koordinovaných policajných akcií zdôrazňujú, že náklady a úsilie spojené s ich organizáciou sú neprimerané výsledku. Odborníci na bezpečnosť cestnej premávky a analytici však zároveň zdôrazňujú, že takéto akcie majú najmä osvetovú úlohu a že ich celoeurópsky dosah prispieva k šíreniu zásad bezpečnej jazdy.
Ako uvádza nemecký motoristický zväz ADAC:

Bezpečnosť cestnej premávky úzko súvisí s dodržiavaním platných predpisov vodičmi vrátane rýchlostných limitov. Každý účastník cestnej premávky by mal neustále spochybňovať svoje správanie a v prípade potreby ho meniť. Bezpečná rýchlosť je taká, ktorá je prispôsobená intenzite premávky, poveternostným podmienkam, stavu vozovky a vašim vlastným schopnostiam.

Na tohtoročných policajných operáciách organizovaných ROADPOL-om sa zúčastní celkovo 29 krajín Európskej únie vrátane Slovenska. Niektoré krajiny oznamujú umiestnenie rýchlostných radarov vopred, iné ich držia v tajnosti. Ďalší ročník „maratónu merania rýchlosti“ sa uskutoční počas prázdnin.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Ako spoznáte neoznačené policajné auto? Tento detail je rozhodujúci

Polícia SR – Štatistika. Slovenské cesty za rok 2023


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

Audi vsádza na plug-in hybridy. Pred elektromobilitou však nevidí cestu späť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Audi stále plánuje prejsť na čisto elektrické vozidlá od roku 2033. Predstavitelia nemeckej značky však pripúšťajú, že spaľovací motor…

MG sa približuje k továrni v Európe. Ide o tri lokality

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@debsvault7172). Čínsky konglomerát SAIC, ktorý vlastní okrem iného aj MG, sa snaží postaviť svoju prvú európsku továreň. Zatiaľ sa ako…

Najspoľahlivejšie motory: „Pravdepodobne sa nikdy nepokazia“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carhelpcorner). Zdá sa, že éra automobilov, ktoré boli navrhnuté tak, aby vydržali celý život, je už dávno preč. To však…

TOP 3 najlacnejšie nové SUV s automatickou prevodovkou. Cenovo dostupné, ľahko ovládateľné autá

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PowerTorqueYT). Na trhu v súčasnosti dominujú vozidlá SUV a zákazníci neustále hľadajú tie najlepšie ponuky. Vybrali sme pre vás tri…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov