Zaujímavosti,

Ako funguje toaleta v lietadle? Odpoveď vás prekvapí

19.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/06photo/Rizky Ade Jonathan). Lietadlá sú tu s nami už desaťročia a stále dokážu potešiť a prekvapiť. Niektoré riešenia, ktoré sa v lietadlách uplatňujú, sú často...

19.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/06photo/Rizky Ade Jonathan).

Lietadlá sú tu s nami už desaťročia a stále dokážu potešiť a prekvapiť. Niektoré riešenia, ktoré sa v lietadlách uplatňujú, sú často ukážkou inžinierskeho majstrovstva a vynaliezavosti. Sanitácia nie je iná. Vedeli ste, ako fungujú toalety v lietadlách?

Vedeli ste, ako fungujú toalety v lietadlách?
Foto: shutterstock.com/06photo/Rizky Ade Jonathan

Ako funguje lietadlo? Nie je to tajomstvo

Pravdepodobne každý z nás (alebo aspoň väčšina z nás) vie, ako funguje lietadlo. Tento mohutný stroj sa vznáša vo vzduchu, prekonáva tisíce kilometrov a na jeho palube sa nachádzajú stovky cestujúcich. Znie to epicky, ale veľa šialeného na tom nie je. Za celým procesom je veda a technika a výkonné motory a vstlak dokážu zdvihnúť obrovskú hmotnosť stroja do vzduchu. Jasné, to všetci vieme.

Zaujímavejšie to však začne byť, keď sa pozrieme dovnútra. Pred letom, počas neho a po ňom totiž prebieha množstvo procesov, ktoré nám nie sú úplne známe. Vezmime si napríklad manipuláciu s cestujúcimi, prípravu jedla alebo toalety. Ako povedal jeden z konzultantov v oblasti leteckého priemyslu, vo vzduchu je všetko dvakrát zložitejšie ako na zemi. Bol aj vývoj nebeských kúpeľní a toaliet náročný?

Ako funguje toaleta v lietadle? Je to zložité

Toaletu v lietadle môžeme porovnať s toaletou vo vlaku. Veď tu aj tam nájdete záchod, umývadlo a papier alebo mydlo, však? No tu sa podobnosti v podstate končia, pretože toaleta v lietadle musela byť prispôsobená špecifikám tohto druhu dopravy. Ale postupne.

Začnime tým, že v lietadle sa nepoužíva voda na splachovanie.
Foto: shutterstock.com/Rizky Ade Jonathan

Začnime tým, že v lietadle sa nepoužíva voda na splachovanie. Bolo by idiotské vziať na palubu ďalší náklad len preto, aby bolo možné spláchnuť obsah toalety. Žiadny dopravca si nemôže dovoliť takúto extravaganciu – je to ďalšia záťaž a náklady navyše. Ako teda prebieha splachovanie v lietadle?

Na pomoc nám prichádza tlak, ktorý sa používa pri splachovaní. Po stlačení tlačidla „spláchnuť“ sa otvorí ventil spájajúci toaletu s potrubím – to vedie do odpadovej nádrže. Toto potrubie je pod tlakom, ktorý po otvorení ventilu všetko nasaje dovnútra. Obsah sa nasaje a ventil sa uzavrie – toaleta zostane čistá. Tomu zase napomáha teflónová vrstva, ktorou je misa potiahnutá. Vďaka nej sa nič neprilepí na steny a nič nezostane na povrchu po nasatí obsahu.

Tlak počas letu sa vytvára sám a je výsledkom stúpania lietadla. Pred letom a po pristátí sa vyrovnáva s okolím, takže na prepláchnutie je potom potrebné čerpadlo. Počas letu ho účinne nahrádza tlakový rozdiel.

Pri diaľkových letoch môžu mať zásobník kapacitu až 1 800 litrov.

Modrý ľad – odpad z lietadiel?

Niektorí nadšenci konšpiračných teórií sa domnievajú, že odpadová voda z lietadiel sa zhadzuje z veľkých výšok, kde sa pod vplyvom teploty mení na modrý ľad a potom padá na zem. Je možné, že sa leteckí dopravcovia dopúšťajú takýchto praktík? Rozhodne nie a vypúšťanie odpadových vôd jednoznačne nie je pravda.

V skutočnosti sa odpadové nádrže lietadiel vyprázdňujú na letiskách. Faktom je, že niekedy môže stačiť niečo „zhodiť“ zhora. To sa však stáva len vtedy, keď dôjde k úniku v potrubí. A v skutočnosti sa to stávalo, pretože od 80. rokov minulého storočia platili predpisy zakazujúce vzlety v prípade netesnosti v akomkoľvek systéme stroja. Aj keď k nehodám stále môže dôjsť, ako zistil jeden Angličan. Jeho záhrada (a on sám) bola postriekaná odpadovými vodami z prelietajúceho lietadla.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Čierna séria pre Boeing. Závada sa prejavila až po pristátí

Oznamovateľ v prípade spoločnosti Boeing je mŕtvy. Mal poskytnúť ďalšie svedectvo


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Toyota s novým rekordom v Európe. Corolla zosadená z trónu

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Toyota má za sebou mimoriadne úspešný polrok na starom kontinente. Síce nepreskočila na pozíciu lídra, ale udržala si druhé…

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@koenigsegg). Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol,…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@fox9). Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z…

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov