Zaujímavosti,

Oznamovateľ v prípade spoločnosti Boeing je mŕtvy. Mal poskytnúť ďalšie svedectvo

14.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TODAY). Zomrel John Barnett, ktorý sa dlhé roky snažil vyvodiť zodpovednosť voči spoločnosti Boeing tým, že odhaľoval nezrovnalosti v spoločnosti. Zomrel medzi výpoveďami v prípade...

14.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TODAY).

Zomrel John Barnett, ktorý sa dlhé roky snažil vyvodiť zodpovednosť voči spoločnosti Boeing tým, že odhaľoval nezrovnalosti v spoločnosti. Zomrel medzi výpoveďami v prípade výrobcu lietadiel.

Robotníci pod tlakom zámerne montovali do lietadiel nekvalitné diely tvrdil John Barnett.
Foto: youtube.com/@TODAY

John Barnett, ktorý pracoval pre spoločnosť Boeing 32 rokov až do svojho odchodu do dôchodku v roku 2017, zomrel. Niekoľko dní pred svojou smrťou vypovedal v konaní proti svojmu bývalému zamestnávateľovi. Koroner okresu Charleston potvrdil BBC mužovo úmrtie v pondelok 11. marca. Stalo sa tak v meste Charleston, kam pricestoval, aby vypovedal v prípade spoločnosti Boeing. Ďalšie pojednávanie bolo naplánované na minulú sobotu. Keď sa naň muž nedostavil, hotel bol prehľadaný. Johna Barnetta našli mŕtveho v jeho aute na hotelovom parkovisku. Jeho právnik označil jeho smrť za „tragédiu“.

Oznamovateľ v prípade spoločnosti Boeing je mŕtvy. Bol v procese poskytovania dôkazov

John Barnett mal 62 rokov. Pred siedmimi rokmi odišiel do dôchodku zo zdravotných dôvodov. Posledných sedem rokov pracoval v závode v North Charlestone ako manažér kvality pri výrobe lietadla Boeing 787 Dreamliner. Bol to on, kto v roku 2019 informoval verejnosť, že robotníci pod tlakom zámerne montovali do lietadiel nekvalitné diely. Barnett tiež uviedol, že odhalil závažný problém s kyslíkovými systémami, vďaka ktorému mohla v prípade nehody zlyhať až jedna zo štyroch kyslíkových masiek.

Obával sa tiež, že tlak na výrobu nového modelu lietadla ovplyvňuje bezpečnosť stroja, čo spoločnosť poprela. BBC uviedla, že pracovníci továrne Boeingu nedodržiavali postupy sledovania súčiastok, v dôsledku čoho sa chybné súčiastky strácali. Podľa Barnetta sa v niektorých prípadoch diely, ktoré nespĺňali normy, vybrali z koša a namontovali do lietadiel, aby sa zabránilo oneskoreniu výroby.

Ten muž mal všetky tieto veci nahlásiť vedeniu, ale nikto s tým nikdy nič neurobil. Boeing, samozrejme, všetky Barnettove správy popiera. Vyšetrovanie amerického Federálneho leteckého úradu (FAA) z roku 2017 potvrdilo niektoré z obvinení tohto muža. Odhalilo, že sa stratilo najmenej 53 chybných dielov.

Barnett po odchode zo spoločnosti začal dlhú kampaň proti Boeingu. Obvinil spoločnosť, že podkopala jeho znalosti a zručnosti a zmarila jeho kariéru kvôli nezrovnalostiam, ktoré odhalil.

Zomrel John Barnett, ktorý sa dlhé roky snažil vyvodiť zodpovednosť voči spoločnosti Boeing.
Foto: youtube.com/@TODAY

Problémy spoločnosti Boeing pretrvávajú. Ďalšie zlyhanie lietadla

Smrť Johna Barnetta prichádza v čase, keď sa úrady a verejnosť intenzívne zaoberajú spoločnosťou Boeing. V posledných mesiacoch sa objavili správy o ďalších poruchách lietadiel, na čele s januárovou, keď sa na novom Boeingu 737 MAX krátko po štarte odtrhla zátka vložená na miesto dverí. V predbežnej správe amerického Národného úradu pre bezpečnosť dopravy sa zistilo, že štyri kľúčové skrutky, ktoré mali dvere bezpečne držať na mieste, neboli nainštalované. Minulý týždeň FAA uviedol, že šesťtýždňový audit zistil „množstvo prípadov, v ktorých spoločnosť údajne nedodržala požiadavky na kontrolu kvality výroby“.

V pondelok došlo k ďalšiemu incidentu s lietadlom Boeing. Najmenej 50 ľudí utrpelo zranenia, keď lietadlo počas letu zo Sydney do Aucklandu na Novom Zélande náhle stratilo výšku. Jedna osoba je vo vážnom stave. Lietadlo Boeing 787 spoločnosti LATAM Airlines však pristálo na Novom Zélande podľa plánu.

„Počas letu LA800 na trase Sydney – Oakland došlo k technickému incidentu, ktorý mal za následok silný pád.“ – uviedol dopravca vo svojej správe. Cestujúci počas letu uviedli, že ich to vyhodilo zo sedadiel, udreli si hlavy o strop a dokonca sa im prerazili plastové panely.

Podľa odborníkov nie je možné bezprostredne určiť príčinu náhlej zmeny trajektórie letu. Zdôrazňujú, že väčšina leteckých nehôd je spôsobená kombináciou faktorov, ktoré sa musia dôkladne vyšetriť. Spoločnosť Boeing odkázala, že pracuje na zhromažďovaní ďalších informácií a poskytne leteckej spoločnosti všetku podporu.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Kto lieta v sivom Boeingu 737 z „Oblasti 51“? Záhada je odhalená

Škoda Superb s motorom z Audi RS3 s výkonom 720 koní. Je absurdne rýchly


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Opel bude od roku 2025 v Európe predávať len elektromobily

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). Opel potvrdzuje, že od roku 2025 bude predávať len elektromobily. Správu priniesla samotná šéfka Opelu Florina Huettlová. Opel bude…

Alfa Romeo predstavila špeciálnu edíciu SuperSport pre Giulia a Stelvio Quadrifoglio

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Alfa Romeo predstavila limitovanú edíciu svojich výkonných modelov Giulia a Stelvio Quadrifoglio. Limitovaná edícia s názvom SuperSport vzdáva hold…

Kia predstavila aktualizovaný elektrický model EV6. Kapacita batérie sa zvýšila

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MotorgraphWorld). V Južnej Kórei sa oficiálne predstavil facelift elektrického modelu Kia EV6. Aktualizácia prináša ešte odvážnejší dizajn a batériu s…

Mazda oznámila, že nová generácia CX-5 bude využívať hybridné motory vyvinuté vo vlastnej réžii

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AUTOMAGZofficial). Mazda potvrdzuje, že uvedie na trh novú generáciu SUV CX-5. Japonci tvrdia, že nový model bude využívať hybridné motory…

Cyklista v Prahe zbil matku finalistky Miss. Žena zraneniam podľahla. Muž má dostať podmienku

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: instagram.com/vanessacervova). Finalistka Miss Českej republiky Vanesa Červová zdieľala na Instagrame príspevok, v ktorom opísala tragický príbeh smrti svojej matky. Tá…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov