Pravidlá, Zaujímavosti,

Namiesto na cestu sa pozerajú dole. Odborníci: bude to len horšie

1.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: https://www.youtube.com/@mcivcik). Americkí odborníci bijú na poplach, že sa čoraz rýchlejšie stávame otrokmi svojich smartfónov. Mobilné zariadenia nás dnes sprevádzajú vo voľnom čase, v práci aj...

1.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: https://www.youtube.com/@mcivcik).

Americkí odborníci bijú na poplach, že sa čoraz rýchlejšie stávame otrokmi svojich smartfónov. Mobilné zariadenia nás dnes sprevádzajú vo voľnom čase, v práci aj pri každodenných činnostiach. Bohužiaľ, aj vodiči čoraz častejšie siahajú po svojich mobilných telefónoch počas jazdy.

Vodiči čoraz častejšie siahajú po svojich mobilných telefónoch počas jazdy.
Foto: https://www.youtube.com/@mcivcik

Používanie telefónu počas jazdy je jedným z hlavných faktorov, ktoré vedú k nebezpečným situáciám na cestách. Žiaľ, zdá sa, že mnohí vodiči ho stále podceňujú. Okrem iného to naznačuje aj nedávna štúdia, ktorú uskutočnili analytici zo spoločnosti Cambridge Mobile Telematics.

Cambridge Mobile Telematics je americký poskytovateľ telekomunikačných služieb, ktorý už roky spolupracuje s poisťovňami. Okrem iného sprístupňuje aplikácie, ktoré umožňujú sledovať správanie vodičov pri jazde. Práve na ich základe odborníci spoločnosti uverejnili správu o rozptýlenej jazde.

Vodiči častejšie siahajú po smartfónoch počas jazdy

Podľa predložených informácií – už v rokoch 2020 až 2022 sa počet vodičov, ktorých počas jazdy rozptyľuje používanie telefónu, zvýšil o viac ako 20 %. V rovnakom období sa dramaticky zvýšil počet nehôd spôsobených ľuďmi, ktorí počas jazdy používajú smartfóny. Okrem toho sa v štúdii zistilo, že americkí vodiči počas hodinovej jazdy strávia viac ako 2 minúty pozeraním na obrazovku telefónu. Osobitným problémom je tzv. fenomén „scrollovania“, t. j. bezmyšlienkovitého prechádzania informácií zobrazených na zariadení.

Osobitným problémom je tzv. fenomén „scrollovania“.
Foto: https://www.youtube.com/@mcivcik

Americkí vodiči trávia oveľa viac času používaním telefónov počas jazdy a robia to počas väčšieho počtu ciest. V roku 2022 používali vidiči telefóny počas takmer 58 % svojich ciest, čo je nárast o 8 % oproti 54 % v roku 2020. Takmer polovica z nich používa telefóny pri rýchlostiach nad 80 km/h.

Hoci sa zverejnené údaje týkajú minulého obdobia, odborníci sa zhodujú, že trend je jasný. Spoločnosť Cambridge Mobile Telematics už oznámila, že sa čoskoro pokúsi pripraviť podobný prehľad o roku 2023. Výskumníci však nepochybujú o tom, že situácia sa bude len zhoršovať.

Telefonovanie počas jazdy. Aké sú tresty na Slovensku?

Používanie telefónov počas jazdy je problém, ktorý sa netýka len občanov USA. Aj na Slovensku nie je zriedkavosťou vidieť vodičov, ktorí počas jazdy držia mobilný telefón v ruke alebo pri uchu.

Je potrebné pripomenúť, že telefonovanie za volantom je zakázané a v blokovom konaní priamo na mieste je možné dostať pokutu až 150 eur, V správnom konaní, ak vodič odmietne zaplatiť na mieste, hrozí pokuta do 300 eur.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Za rýchlosť +30 km/h v zastavaných oblastiach prídete o vodičský preukaz. Úradníci EÚ sú za

Vodič používa telefón v držiaku. Pokuta? ….legálne?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Toyota s novým rekordom v Európe. Corolla zosadená z trónu

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Toyota má za sebou mimoriadne úspešný polrok na starom kontinente. Síce nepreskočila na pozíciu lídra, ale udržala si druhé…

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@koenigsegg). Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol,…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@fox9). Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z…

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov