Pravidlá, Tipy,

Vodič používa telefón v držiaku. Pokuta? ….legálne?

16.2.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: pexels.com/D’Vaughn Bell). Je používanie telefónu v držiaku počas jazdy legálne? Toto je kľúčová otázka, ktorú si vodiči často kladú. Odpoveď hľadajme medzi dopravnými predpismi. Používanie...

16.2.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: pexels.com/D’Vaughn Bell).

Je používanie telefónu v držiaku počas jazdy legálne? Toto je kľúčová otázka, ktorú si vodiči často kladú. Odpoveď hľadajme medzi dopravnými predpismi.

Je používanie telefónu v držiaku počas jazdy legálne? Toto je kľúčová otázka, ktorú si vodiči často kladú.
Foto: pexels.com/Pixabay

Používanie telefónu počas jazdy predstavuje skutočné nebezpečenstvo. Odvádza pozornosť vodiča od dopravnej situácie. Zužuje zorné pole vodiča, predlžuje reakčný čas a zaberá jednu ruku. Zákon preto zaviedol zákaz používania telefónu. Na čo presne sa však vzťahuje?

Používanie telefónu počas jazdy. Kedy môžete a kedy nie?

Existuje len jeden spôsob, ako tento problém vyriešiť. Je potrebné odkázať na predpisy, konkrétne na

Zákon o cestnej premávke:

  • § 8 ods. 1: Vodič počas vedenia vozidla nesmie používať telefónny prístroj alebo iné telekomunikačné zariadenie, ak to nevyhnutne nevyžaduje dopravná situácia a ak pritom nedrží telefónny prístroj alebo iné telekomunikačné zariadenie v ruke.

Pokuta za používanie telefónu za volantom:

  • Bloková pokuta: 60 €
  • Pokuta v správnom konaní: do 300 €

A pri čítaní uvedenej definície si treba všimnúť najmä dve veci.

Po prvé, je mimoriadne dôležité, že ustanovenie hovorí o vodičovi vozidla. To teda znamená nielen osobu, ktorá riadi osobné auto, ale aj motocykel, autobus, nákladné auto alebo dokonca bicykel.

Je používanie telefónu v držiaku počas jazdy legálne?

Po druhé, kľúčová je povaha zákazu. Zakázané nie je samotné používanie telefónu, ale držanie slúchadla alebo mikrofónu v ruke. Zákaz sa teda nevzťahuje na situáciu, keď je telefón v držiaku a vodič sa len dotýka obrazovky prstami, aby napríklad zadal adresu do navigačného systému. Takýto scenár je zákonom povolený a vodičovi zaň nehrozí pokuta ani trestné body. Rovnako je povolené používať telefón napríklad prostredníctvom multimediálneho systému, ak sú zariadenie a vozidlo spárované prostredníctvom CarPlay alebo Android Auto.

Už vieme, ako môžete legálne používať telefón počas jazdy. Kľúčový je však ešte jeden pojem. Čo vlastne znamená výrok „počas jazdy“? Nejde len o prípad, keď je vozidlo v pohybe. Ide o prípad, keď je jeho motor v chode. Počas jazdy teda znamená aj čakanie na zmenu signálu pred semaforom alebo železničným priecestím, ale aj zastavenie v premávke. V tomto prípade vodič tiež nesmie vziať do ruky telefón. Vtedy mu tiež hrozí pokuta.

Výnimky:

  • Používanie handsfree sady: Používanie handsfree sady, ktorá umožňuje telefonovanie bez nutnosti držať telefón v ruke, je legálne.
  • Používanie navigácie: Používanie navigácie v telefóne je legálne, ak je telefón umiestnený v držiaku a nebráni vodičovi vo výhľade.
Používanie handsfree sady: Používanie handsfree sady, ktorá umožňuje telefonovanie bez nutnosti držať telefón v ruke, je legálne.
Foto: pexels.com/D’Vaughn Bell

Dôležité:

  • Aj keď je telefón umiestnený v držiaku, vodič by sa mal plne sústrediť na vedenie vozidla a telefonovanie by nemalo ovplyvňovať jeho pozornosť.
  • V niektorých prípadoch môže byť používanie telefónu za volantom aj s handsfree sadou nebezpečné, napríklad v hustej premávke alebo na zlom úseku cesty.

Preto je dôležité, aby vodiči zvážili všetky riziká a používali telefón za volantom len v nevyhnutných prípadoch.

Tu je niekoľko tipov, ako používať telefón za volantom bezpečne:

  • Používajte handsfree sadu, aby ste nemuseli držať telefón v ruke.
  • Pred telefonovaním zastavte na bezpečnom mieste.
  • Ak potrebujete počas jazdy telefonovať, buďte maximálne sústredení a dbajte na bezpečnosť seba aj ostatných účastníkov cestnej premávky.

Ako policajti kontrolujú používanie telefónu počas jazdy?

Je nevyhnutné mať na pamäti vyššie uvedený právny základ a jeho praktické uplatňovanie. Najmä preto, že v súčasnosti majú policajti skutočne dômyselné spôsoby, ako kontrolovať, či vodiči používajú telefón počas jazdy alebo nie. Situáciu kontrolujú napríklad pomocou dronov, ktoré lietajú nad križovatkou. Pomocou tejto metódy sú policajti schopní udeliť viac ako tucet pokút za hodinu.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Mapy Google experimentujú s umelou inteligenciou. Čas na prvé testy

Ako povolím 3D zobrazenie v Mapách Google? Pokyny krok za krokom


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@koenigsegg). Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol,…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@fox9). Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z…

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

BYD láka na nový minivan. Verzia Lux Superior za niečo vyše 24 000 eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@motoringx:). Medzinárodný autosalón v Indonézii je dobrou príležitosťou predstaviť svoju ponuku širšiemu publiku. Čínska spoločnosť BYD sa veľmi intenzívne zapája…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov