Tipy,

Žlté svetlá v aute. Čo znamenajú?

11.2.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AmericasDriversEd). V novších automobiloch môže byť množstvo výstražných svetiel ohromujúce a niet divu, že často nevieme, čo presne znamenajú jednotlivé, často veľmi podobné signály, ktoré...

11.2.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AmericasDriversEd).

V novších automobiloch môže byť množstvo výstražných svetiel ohromujúce a niet divu, že často nevieme, čo presne znamenajú jednotlivé, často veľmi podobné signály, ktoré sa zobrazujú pred očami vodiča. Ich vzhľad navyše nie je štandardizovaný, jednotlivé svetlá sa môžu od modelu k modelu mierne líšiť. S pomocou nasledujúceho článku by ste však mali byť schopní určiť zdroj problému. Čo znamenajú žlté výstražné svetlá? Čo máte robiť, ak sa počas jazdy rozsvieti jedna z týchto kontroliek?

V novších automobiloch môže byť množstvo výstražných svetiel ohromujúce
Foto: youtube.com/@AmericasDriversEd

Žlté svetlá v aute sa niekedy nazývajú aj informačné a výstražné svetlá. Samotná farba (žltá alebo oranžová) nám hovorí o tom, čo sa v aute deje – niečo nefunguje tak, ako má, alebo v aute dochádzajú kvapaliny. Situácia nie je taká nebezpečná ako pri červených (výstražných) svetlách, preto nemusíme auto hneď odstaviť na najbližšom možnom mieste, ale rozhodne by sme ich nemali ignorovať.

  • Čo znamenajú rôzne žlté svetlá automobilu?

Žltá kontrolka ABS. Aká je najčastejšia príčina?

Žltá kontrolka s tromi písmenami „ABS“ v kruhu znamená poruchu brzdového systému, presnejšie protiblokovacieho systému. Najčastejšou príčinou rozsvietenia tejto kontrolky je porucha snímača rýchlosti kolies, ktorého údaje sú nevyhnutné pre správne fungovanie systému ABS. V tejto situácii sa odporúča čo najskôr navštíviť servis, aby sa porucha odstránila.

„ABS“ v kruhu znamená poruchu brzdového systému
Foto: Súkromný archív

ABS nie je povinný systém, takže môžete jazdiť aj bez neho, ale akákoľvek porucha brzdového systému by mala vyvolať obavy a okamžite sa prejaviť v tom, že stiahnete nohu z plynového pedála.

Ide o signál, že snímače zistili silné opotrebenie alebo poškodenie brzdových doštičiek.
Foto: Súkromný archív

V súvislosti s brzdami stojí za zmienku aj ďalšia kontrolka – žltý kruh sprevádzaný oblúkmi nakreslenými v prerušovanej čiare vľavo a vpravo. Ide o signál, že snímače zistili silné opotrebenie alebo poškodenie brzdových doštičiek.

Žlté svetlo so špirálou. Čo to znamená?

V správne fungujúcom vozidle by sa táto kontrolka mala rozsvietiť len pri štarte. Kontrolka nám oznamuje, že žeraviace sviečky sa zahrievajú, čo umožňuje naštartovanie motora. Ak kontrolka nezhasne po otočení kľúča alebo sa rozsvieti počas jazdy, je to znamenie, že je problém so zapaľovacími sviečkami alebo modulom, ku ktorému sú pripojené. Za normálnych okolností to nepredstavuje veľké nebezpečenstvo, ale v chladnom počasí môžu nastať problémy so štartovaním (s veľkou poruchou aj pri kladných hodnotách teplomera).

Táto kontrolka mala rozsvietiť len pri štarte
Foto: Súkromný archív

Žltá kontrolka EPC. Zoznam možných príčin je dlhý

EPC sa dešifruje ako Electronic Power Control a znamená poruchu elektronického riadiaceho systému pohonnej jednotky. O konkrétnej príčine nás informuje až údaj z palubného počítača. Zoznam komponentov, ktoré môžu spôsobiť rozsvietenie tejto kontrolky, je veľmi dlhý a bez správneho softvéru bude správna diagnostika hraničiť s nemožnosťou. Medzi možné príčiny patrí snímač teploty chladiacej kvapaliny, systém vstrekovania, škrtiaca klapka, regulácia polohy kľukového hriadeľa alebo dokonca snímač svetla.

EPC sa dešifruje ako Electronic Power Control a znamená poruchu elektronického riadiaceho systému pohonnej jednotky.
Foto: Súkromný archív

Žlté svetlo so zvlnenou čiarou, ktorú pretínajú tri rovné čiary. Porucha hmlového svetla

V závislosti od toho, na ktorej strane „vlny“ je symbol svetlometu, ide o poruchu predných alebo zadných hmlových svetiel. Ako viete, nepatria medzi povinnú výbavu vozidla, ale za nepriaznivých podmienok môžu ovplyvniť komfort jazdy a predovšetkým bezpečnosť cestujúcich. Ak sa takáto kontrolka objaví na kabíne, je najlepšie zastaviť a skontrolovať, či tieto svetlá skutočne nesvietia. Príčinou bude zvyčajne prepálená žiarovka, ale porucha sa môže týkať aj elektroinštalácie alebo niektorého zo snímačov na trase elektrického zväzku.

Ide o poruchu predných alebo zadných hmlových svetiel
Foto: Súkromný archív

Žltý trojuholník s výkričníkom. Čo je ovládací prvok?

Pod takto nazvaným odsekom musíme popísať dva ovládacie prvky. Ak trojuholník nie je „vyplnený“ – žlté sú len okraje obrázka a výkričník viditeľný vo vnútri – ide o kontrolku systému ESP, t. j. elektronického stabilizačného programu. Pokiaľ sme túto funkciu sami nedeaktivovali, pravdepodobne máme do činenia s poruchou tohto systému.

Ide o najvšeobecnejšiu zo žltých kontroliek, signalizuje „závažný technický problém“ a odporúča čo najskôr navštíviť servis za účelom ďalšej diagnostiky.
Foto: Súkromný archív

Ďalším, veľmi podobným svetlom je žltý trojuholník s plnou výplňou, v ktorom sa objavujú len dve „voľné miesta“ usporiadané do symbolu výkričníka. Ide o najvšeobecnejšiu zo žltých kontroliek, signalizuje „závažný technický problém“ a odporúča čo najskôr navštíviť servis za účelom ďalšej diagnostiky.

Žlté svetlo s výdajným stojanom paliva. Každý dobre vie, čo to znamená

Žltá kontrolka „palivová rezerva“ znamená, že v nádrži už nie je veľa potrebnej kvapaliny a mali by sme sa začať obzerať po čerpacej stanici, kde by sme mohli nechať nejaké peniaze. V závislosti od modelu sa môže líšiť počet kilometrov, ktoré možno prejsť, a spotrebu paliva výrazne ovplyvňuje aj technika jazdy. Ak jazdíte „na výpary“ a obávate sa, že nemáte dostatok paliva, mali by ste (trochu proti intuícii) jazdiť čo najpomalšie.

Žltá kontrolka „palivová rezerva“ znamená, že v nádrži už nie je veľa potrebnej kvapaliny
Foto: Súkromný archív

Žltá kontrolka so symbolom motora. Kontrola motora

Bohužiaľ, tak ako takmer všetky žlté kontrolky v aute, ani kontrolka „check engine“ sa nedočkala štandardizovanej verzie. Na jednom modeli to môže byť obrys pripomínajúci motor, na inom obrys s nápisom „check“ a na treťom samotné slovo (napr. service engine soon). Tento signál spravidla signalizuje poruchu motora na elektrickej úrovni, menej často mechanickú poruchu (taká zvyčajne spúšťa červené svetlo).

Tento signál spravidla signalizuje poruchu motora na elektrickej úrovni
Foto: Súkromný archív

Príčinou tejto kontrolky môže byť nízke napätie počas štartovania v elektrickej sústave, vlhkosť v systéme, jednorazové nesprávne zapaľovanie alebo prepálený kontakt. Tie zvyčajne neumožňujú jazdu a kontrolka sa často rozsvieti v dôsledku chybných údajov, keď v skutočnosti všetko (okrem snímačov) funguje tak, ako má. Neoplatí sa však problém podceniť a ísť do servisu, aby sa vylúčili potenciálne nebezpečné poruchy pre vás alebo životnosť motora.

Žltá kontrolka „nedostatočne stlačený kruh s výkričníkom“. Čas navštíviť kompresorovú stanicu

„Výkričník v podkove“ je signál informujúci vodiča o nesprávnom tlaku v pneumatikách, zvyčajne príliš nízkom. Kontrolka by mala zhasnúť, keď sú kolesá nahustené na optimálne hodnoty. Ak táto kontrolka napriek návšteve kompresora stále svieti, snímače tlaku sú pravdepodobne chybné.

Je signál informujúci vodiča o nesprávnom tlaku v pneumatikách
Foto: Súkromný archív

Žltá kontrolka „výkričník v prevodovke“. Ktorý systém zlyhal?

Táto kontrolka, ktorú je ťažké opísať inak ako v nadpise, signalizuje problém s prevodovkou. V prípade tohto systému zvyčajne sami veľmi rýchlo vycítite, že niečo nie je v poriadku – prevodové stupne sa nechcú „zapnúť“ alebo vozidlo reaguje na zmenu prevodového stupňa neobvykle (ťažkosti pri zaraďovaní, skoky, trhnutia atď.). Podobne ako v prípade iných kontrolných systémov, problém môže spočívať v chybných snímačoch, ale skutočná porucha prevodovky predstavuje priame nebezpečenstvo pre jazdu a priamy spôsob úplného znefunkčnenia vozidla. V tejto situácii by sme návštevu servisu rozhodne nemali odkladať.

symbol airbagu za detskou sedačkou na prednom sedadle
Foto: Súkromný archív

Ako sme spomenuli na začiatku, kontrolky môžu v rôznych vozidlách vyzerať trochu inak. Mnohé novšie modely pridávajú do tejto farby aj rôzne iné signály, ako napríklad snehovú vločku označujúcu, že cesta je zľadovatená, alebo kvapku pod obrysom nádrže naznačujúcu, že do palivového filtra sa dostala voda, alebo symbol airbagu za detskou sedačkou na prednom sedadle, ktorý signalizuje, že na strane spolujazdca bol deaktivovaný.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Mapy Google experimentujú s umelou inteligenciou. Čas na prvé testy

Ako povolím 3D zobrazenie v Mapách Google? Pokyny krok za krokom


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Superautá. Kúpa ojazdeného auta sa môže stať nočnou morou!

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@VanInhalin). Ojazdené superautá môžu poskytnúť rovnako veľa vzrušenia ako nové, navyše sú podstatne lacnejšie. Bohužiaľ - okrem očakávanej dávky pozitívneho…

Nemecko má nového kráľa výroby automobilov. Uhádnete, o aký model ide?

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/josefkubes). Už dávno nie je známe, že značka Volkswagen kraľuje nemeckému trhu z hľadiska výroby aj predaja. Donedávna bolo tiež…

Málo dymia a nerozpadajú sa. Máme zoznam najlepších dieselov

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@differentcarreview-dcr). Hoci sa zdá, že naftové motory sa pomaly stávajú minulosťou, na trhu je stále veľa zaujímavých, rafinovaných a dokonca…

Budú elektromobily rovnako lacné ako spaľovacie autá? Nové modely Volkswagen o 40 % lacnejšie

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@electricviking). Spoločnosti Volkswagen a XPENG uzavreli rámcovú dohodu o spolupráci v oblasti platforiem a softvéru, ktorá predstavuje míľnik v ich…

„Lídri v oblasti spoľahlivosti“ sa vyznačujú kvalitou. Dobré meno sa v určitom momente končí

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BoschCarService). Otázka bezpečnosti je jedným z hlavných faktorov pri výbere nového vozidla. Pri kúpe vozidla v autosalóne teoreticky nemusíte nič…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov