Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Náhla povodeň po lejaku – záchrana auta môže skôr uškodiť ako pomôcť!

24.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@bengregers). Chcete ochrániť svoje vozidlo pred zaplavením? Zvážte, či sa to oplatí. Ak sa vám pri výjazde zo zaplavenej ulice dostane do motora voda, len...

24.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@bengregers).

Chcete ochrániť svoje vozidlo pred zaplavením? Zvážte, či sa to oplatí. Ak sa vám pri výjazde zo zaplavenej ulice dostane do motora voda, len to zhoršíte.

Náhla povodeň po lejaku – záchrana auta môže skôr uškodiť ako pomôcť!
Foto: youtube.com/@bengregers

Intenzívny dážď môže premeniť ulice na veľké jazero a hrozí, že vám zaplaví auto. Najmä v lete sa niekedy vyskytujú takéto prudké poveternostné javy. Mnohí vodiči sa v takýchto situáciách snažia pred vodou uniknúť. Záchrana auta však nie je vždy úspešná. Niekedy to má dokonca opačný účinok.

Záchrana auta pred zaplavením – nezabudnite na motor

Keď voda náhle stúpne, je dobré vyhnúť sa všetkým priehlbinám v oblasti. Čo ak sa ocitnete v pasci? Samozrejme, ak existuje možnosť, t. j. voda nie je príliš hlboká, môžete sa pokúsiť odísť na vyššie položené miesto. Je však potrebné si uvedomiť, že riskujete.

Ak napríklad motor nasaje vodu alebo ak vrazíte do miesta, kde je hladina vody ešte vyššia, motor sa pokazí. Záchrana vozidla sa bohužiaľ skončí jeho nepojazdnosťou. Nielenže bude zaplavené, ale motor bude potrebovať aj generálnu opravu.

Záchrana poisteného vozidla pred povodňami nie je vždy vhodná

Majitelia vozidiel, ktorí si zakúpili klimatizáciu, by si mali uvedomiť, že väčšina spoločností neplatí za škody súvisiace s nasávaním vody cez motor. To znamená, že ak voda zaplaví zaparkované vozidlo, dostanete príslušnú náhradu škody. Na druhej strane, ak bolo vozidlo v pohybe, spoločnosť vám odmietne preplatiť opravu motora.

Záchrana auta nie je vždy úspešná, niekedy to má dokonca opačný účinok.
Foto: youtube.com/@bengregers

Môže tiež odmietnuť aktivovať poistnú zmluvu. Samozrejme, kým ešte existuje možnosť, je nevyhnutné odstrániť vozidlo z postihnutej oblasti skôr, ako voda stúpne na nebezpečnú úroveň. Tu je však potrebný zdravý rozum.

Náhrada škody za zaplavené vozidlo

Majitelia áut, ktorí nemajú klimatizáciu, sa môžu pokúsiť získať odškodnenie od správcu cesty alebo parkoviska, ak sa preukáže, že k zaplaveniu došlo ich vinou, napr. v dôsledku upchatej kanalizácie. V prípade škôd spôsobených na súkromnom pozemku môže majiteľ vozidla predložiť žiadosť o náhradu škody vlastníkovi pozemku. Šanca na úspech je však malá, pretože sa musí preukázať, že vlastník pozemku je vinný za udalosť, napr. nezabezpečil riadne odvedenie dažďovej vody.

Je však potrebné mať na pamäti, že aj v tomto prípade, ak spôsobíte zaplavenie motora, môže sa to považovať za podiel na vzniku škody. Aj keď za odstránenie škody zodpovedá vlastník pozemku, bude oslobodený od časti nákladov spojených s poškodením motora.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Známy výrobca pneumatík na skúške. Séria smrteľných nehôd

Ako viete, že je vaše auto sledované pomocou GPS? Aplikácia, ktorá rozpozná akékoľvek zariadenie


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Spoločnosť Porsche prehodnocuje svoje plány. Jeho modely so spaľovacím motorom budú „žiť“ dlhšie

27.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ORGCars). Porsche je ďalšou značkou, ktorá spomaľuje svoje plány na prechod na elektromobily. Podľa nemeckých novín Automobilwoche a Suddeutsche Zeitung…

Ferrari verí, že syntetické palivá budú riešením pre superautá budúcnosti

27.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: pexels.com/Denys Gromov). Generálny riaditeľ Ferrari tvrdí, že budúce tepelné superautá by mohli byť zachránené syntetickými palivami. Prvým vozidlom, ktoré by…

Šéf Renaultu sa domnieva, že úplný prechod na elektromobily ešte nie je možný

27.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ThunderGears). Generálny riaditeľ spoločnosti Renault Luca de Meo sa domnieva, že úplný prechod na elektromobily do roku 2035 nie je…

Toto vozidlo má motor z vozidla F1. Potrebuje špeciálnu starostlivosť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Mercedes-AMG). Mercedes-AMG One je najrýchlejšie sériové vozidlo na Nürburgringu. Je poháňané motorom priamo z vozidla F1, čo so sebou prináša…

Palivový gigant investuje do výroby spaľovacích motorov. Vynaloží viac ako 7,4 miliárd eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CNNBusiness). Saudi Aramco, jedna z najväčších svetových ropných spoločností, investuje do vývoja spaľovacích motorov. Petrochemický gigant kúpil 10-percentný podiel v…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov