Elektro, Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Takto bude vyzerať nová „šestka“? Číňania predstavili Mazdu EZ-6. V jednom ohľade zaujme

29.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@evdrivex1091). Súčasná inkarnácia Mazdy 6 je na trhu od roku 2012. Teraz sa ukázalo nové vydanie tohto vozidla, aj keď zatiaľ len v podobe čínskeho...

29.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@evdrivex1091).

Súčasná inkarnácia Mazdy 6 je na trhu od roku 2012. Teraz sa ukázalo nové vydanie tohto vozidla, aj keď zatiaľ len v podobe čínskeho EZ-6. Japonci v Európe si však už vyhradili názov 6e.

Takto bude vyzerať nová „šestka“.
Foto: youtube.com/@evdrivex1091

Osud Mazdy 6 je zatiaľ neistý. Japonské médiá informovali, že nástupca tohto vozidla bude založený na rovnakej platforme ako CX-60 alebo väčší CX-80; na rozdiel od nich to však nebude SUV, ale limuzína v štýle kupé.

Neskôr sa objavili informácie, že Mazda 6, ktorej súčasná inkarnácia sa čoskoro prestane vyrábať, nedostane nástupcu. Priestor po tomto vozidle mali údajne vyplniť terénne modely.

Teraz prichádza „osviežujúci vánok“ z Číny, kde sa na autosalóne Auto China 2024 v Pekingu predstavila úplne nová Mazda EZ-6. Nový automobil vznikol vďaka spoločnému podniku tohto japonského výrobcu a miestneho Changanu.

Mazda EZ-6

Vzhľad Mazdy EZ-6 je nezameniteľne podobný odchádzajúcemu modelu. Aj ona má dlhú prednú časť s obrovskou maskou chladiča, ktorá je teraz osvetlená. Okrem toho pútajú pozornosť výsuvné kľučky dverí, veľké hladké plochy a krátke veko batožinového priestoru s výsuvným spojlerom.

To naznačuje, že tento japonský automobil už nie je klasický sedan, ale liftback, pri ktorom sa zadné dvere dvíhajú spolu s čelným sklom. Bez ohľadu na to je EZ-6 výrazný automobil. Na dĺžku meria 492,1 cm, na šírku 189 cm a na výšku 148,5 cm.

Mazda EZ-6: elektrický alebo hybridný automobil s obrovským dojazdom.

Pokiaľ ide o dizajn, nová Mazda čerpá z čínskeho partnera. Vozidlo stojí na platforme Changan EPA1, ktorá je určená pre čisto elektrické vozidlá, ako aj pre vozidlá využívajúce spaľovací motor ako generátor energie.

Mazda EZ-6: elektrický alebo hybridný automobil s obrovským dojazdom

Informácie o tom, čo bude pod kapotou Mazdy EZ-6, zatiaľ nie sú k dispozícii. V tejto chvíli však stojí za zmienku, že dvojica Deepal SL03, ktorá využíva rovnakú architektúru, sa v čisto elektrickom variante dodáva s trakčnou batériou s dvoma rôznymi kapacitami na výber.

Menšia má 58,9 kWh, zatiaľ čo väčšia 66,8 kWh. Podľa čínskeho cyklu CLTC, ktorý je optimistickejší ako náš WLTP, postačujú na prekonanie vzdialenosti 530, resp. 610 km. O uvedenie SL03 do pohybu sa zasa stará elektromotor na zadnej náprave.

V slabšom variante dosahuje výkon 218 k (320 Nm) a zabezpečuje zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 6,9 sekundy. Vo výkonnejšom variante má vodič k dispozícii už 258 koní (tiež 320 Nm), ktoré umožňujú dosiahnuť maximálnu rýchlosť 100 km/h za 6,2 s.

To však nie je všetko. Hybridný variant Deepal S03 má 1,5-litrovú pohonnú jednotku na nabíjanie trakčnej batérie s jednou z dvoch kapacít. Menšia má 19 kWh a väčšia 28,5 kWh. Tá „živí“ elektromotor s výkonom 238, resp. 218 koní, ktorý uvádza do pohybu kolesá zadnej nápravy.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Lucid Air Sapphire je najrýchlejší sériový sedan na svete.

Nové auto, staré ceny. Renault Captur vo svojej najnovšej podobe zavítal do showroomov


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Celoročné pneumatiky: Koľko kilometrov s nimi môžete najazdiť? Aký je ich hlavný problém

15.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Stocksnapper). O týchto celoročných pneumatikách a ich bezpečnosti sa veľa diskutuje. Tu sa dozviete, koľko kilometrov na nich môžete najazdiť…

Na Floride sa bude čoskoro lietať elektrickým lietadlom eVTOL

15.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@EHANG). Spoločnosť UrbanLink so sídlom na južnej Floride plánuje revolúciu v miestnej doprave tým, že bude ponúkať osobné lety s…

Nikdy sa takto počas kontroly nesprávajte. Situáciu len zhoršíte

15.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Stefan_Sutka). Pre väčšinu vodičov je cestná kontrola spojená s väčším či menším stresom a často aj s pokutou. Nesprávne a…

Odpruženie vozidla: konštrukcia. Aké sú systémy odpruženia v osobných automobiloch?

15.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@pixel-engineering). Odpruženie vozidla má významný vplyv na bezpečnosť jazdy a pohodlie vodiča a cestujúcich, preto musí spoľahlivo fungovať za všetkých…

Ak vodič urobí nezákonný predbiehací manéver, ste povinní ho pustiť pred seba?

14.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@boris4ka). Pri predbiehaní je predbiehaný vodič povinný nezrýchľovať. Ale ak vás vodič predbieha nezákonne, ste stále povinný nechať ho predbehnúť?…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov