Tipy, Zaujímavosti,

Celoročné pneumatiky – rozumná úspora alebo pasca? Každý sa nad tým musí zamyslieť

2.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@lemon_films). Celoročné pneumatiky majú celú skupinu oddaných priaznivcov, ale aj rovnako veľkú skupinu odporcov. Ako zvyčajne, pravda je niekde uprostred. Celoročné pneumatiky nie sú dokonalým...

2.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@lemon_films).

Celoročné pneumatiky majú celú skupinu oddaných priaznivcov, ale aj rovnako veľkú skupinu odporcov. Ako zvyčajne, pravda je niekde uprostred. Celoročné pneumatiky nie sú dokonalým riešením.

Pneu
Celoročné pneumatiky majú celú skupinu oddaných priaznivcov, ale aj rovnako veľkú skupinu odporcov.
Foto: youtube.com/@lemon_films

Tohtoročné sviatky nás míňajú vo výnimočne letnom počasí. Teplomery po celom Slovensku ukazujú aj viac ako 20 stupňov. Koniec kalendárnej zimy a prvé skutočne slnečné dni sa vždy premietajú do jednej veci. Vodiči zvažujú, či je čas vymeniť zimné pneumatiky za letné. A ak je čas, či na svoje auto namontovať letné pneumatiky, alebo urobiť kompromis a zvoliť celoročné pneumatiky.

Prechod na letné pneumatiky. Už sa to deje?

Na marec a apríl máme svoje ľudové príslovia, ktoré zdôrazňujú, aké premenlivé a nepredvídateľné môže byť počasie. Preto treba pri výmene pneumatík pri prvej vlne teplejšieho počasia dbať na veľkú opatrnosť. Veľmi dobre vieme, aké je to na Slovensku. Po slnečných a teplých dňoch môžu teploty aj v noci klesnúť pod nulu. Budú aj jednoducho chladné, typicky zimné dni. A to nielen ráno.

Preto je vhodné sledovať predpovede počasia a rozhodovať sa na ich základe. Apríl je zvyčajne oveľa bezpečnejší ako oveľa zradnejší marec, ale stále sa dajú očakávať prekvapenia. Letné pneumatiky pri teplotách pod sedem stupňov Celzia neposkytujú dostatočnú priľnavosť ani na suchej vozovke – zmes behúňa tvrdne, čo zhoršuje priľnavosť najmä na mokrej a klzkej vozovke. Brzdná dráha sa predlžuje a schopnosť prenášať hnací moment na povrch vozovky sa výrazne znižuje.

Nezabúdajte tiež, že niekoľko jázd ani pri teplotách, aké boli počas týchto sviatkov, nezničí vaše zimné pneumatiky. Na to potrebujete pravidelnejšie trasy. Ak sa teda vo vašej oblasti stále predpovedajú mrazy, možno sa oplatí ešte chvíľu počkať.

Celoročné pneumatiky – pre koho sú určené?

Ako každé kompromisné riešenie, ani celoročné pneumatiky nemôžu byť rovnako dobré ako zimné pneumatiky v zime a letné pneumatiky v lete. Je samozrejmé, že v prípade celoročných pneumatík musíte počítať s kompromismi a horším výkonom v extrémnych podmienkach. To platí na oboch koncoch stupnice. Nie sú však vhodné na použitie v extrémnych zimných podmienkach. Brzdná dráha takýchto pneumatík je dlhšia, čo vytvára riziko nehody. Na druhej strane sú tiež menej účinné v teplom a suchom počasí ako letné pneumatiky.

Ak nejazdíte často po rýchlostných cestách alebo náročnejších úsekoch, kde je dobrá priľnavosť kľúčová, sú celoročné pneumatiky úplne postačujúce.
Foto: shutterstock.com/gopixa

Je dôležité mať to vždy na pamäti. Niektoré štatistiky ukazujú, že takmer 25 % Slovákov sa už rozhodlo pre celoročné pneumatiky. Tie sa neodporúčajú ľuďom, ktorí napríklad pravidelne jazdia dlhé vzdialenosti po rýchlostných cestách. Sezónne pneumatiky na nich budú fungovať lepšie a poskytnú lepšiu priľnavosť v extrémnych podmienkach. Celoročné pneumatiky majú horšie vlastnosti pri dynamických zmenách smeru jazdy a odolávajú oderu behúňa. Menej priaznivé výsledky dosahujú aj v testoch brzdenia.

Teraz je to menej dôležité, ale celoročné pneumatiky tiež nefungujú tak dobre, keď vás na ceste naozaj zastihne poriadna snehová búrka alebo musíte jazdiť v náročných podmienkach. Sú vhodné na zablatené a zasnežené cesty, ale nie tak dobre ako klasické zimné pneumatiky.

Celoročné pneumatiky, voľba pre vodičov, ktorí sa len občas ocitnú v extrémnych podmienkach

Okrem severu a stredu sú snehové búrky na Slovensku veľmi zriedkavé, takže celoročné pneumatiky si s nimi neporadia. V mestách sú cesty rýchlo očistené od snehu a pri výnimočne nepriaznivom počasí môžete jednoducho odložiť auto na jeden deň. Rovnako, ak nejazdíte často po rýchlostných cestách alebo náročnejších úsekoch, kde je dobrá priľnavosť kľúčová, sú celoročné pneumatiky úplne postačujúce. Štúdie ukazujú, že v priemere denne najazdíme približne 30 km. Pre takýchto vodičov by mali byť celoročné pneumatiky dobrou voľbou a výraznou úsporou počas niekoľkých rokov. Ak je však vaše auto náročnejšie a jazdíte veľa, nie sú slušivé sezónne pneumatiky kľúčom k bezpečnosti.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Najlepšie letné pneumatiky 2024: Test, rebríček a rady odborníkov

Prečo by ste v lete nemali používať zimné pneumatiky? Odpovedáme


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Celoročné pneumatiky: Koľko kilometrov s nimi môžete najazdiť? Aký je ich hlavný problém

15.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Stocksnapper). O týchto celoročných pneumatikách a ich bezpečnosti sa veľa diskutuje. Tu sa dozviete, koľko kilometrov na nich môžete najazdiť…

Na Floride sa bude čoskoro lietať elektrickým lietadlom eVTOL

15.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@EHANG). Spoločnosť UrbanLink so sídlom na južnej Floride plánuje revolúciu v miestnej doprave tým, že bude ponúkať osobné lety s…

Nikdy sa takto počas kontroly nesprávajte. Situáciu len zhoršíte

15.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Stefan_Sutka). Pre väčšinu vodičov je cestná kontrola spojená s väčším či menším stresom a často aj s pokutou. Nesprávne a…

Odpruženie vozidla: konštrukcia. Aké sú systémy odpruženia v osobných automobiloch?

15.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@pixel-engineering). Odpruženie vozidla má významný vplyv na bezpečnosť jazdy a pohodlie vodiča a cestujúcich, preto musí spoľahlivo fungovať za všetkých…

Ak vodič urobí nezákonný predbiehací manéver, ste povinní ho pustiť pred seba?

14.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@boris4ka). Pri predbiehaní je predbiehaný vodič povinný nezrýchľovať. Ale ak vás vodič predbieha nezákonne, ste stále povinný nechať ho predbehnúť?…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov