Elektro, Pravidlá, Zaujímavosti,

Zákazy áut na LPG alebo elektromobilov – aké sú sankcie za ich ignorovanie?

25.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BlumeHasWon). Pred mnohými podzemnými parkoviskami nájdete značku, ktorá zakazuje používanie podzemného parkoviska autám na plynový pohon, ale aj elektromobilom. Poďme zistiť, čo to znamená v...

25.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BlumeHasWon).

Pred mnohými podzemnými parkoviskami nájdete značku, ktorá zakazuje používanie podzemného parkoviska autám na plynový pohon, ale aj elektromobilom. Poďme zistiť, čo to znamená v praxi.

Pred mnohými podzemnými parkoviskami nájdete značku „zákaz LPG alebo elektromobily“.
Foto: shutterstock.com/Ondrej_Novotny_92

Z bezpečnostných dôvodov správcovia garáží zakazujú používanie garáží pre autá na LPG alebo elektromobily. V prípade vozidiel na LPG môžu byť obmedzenia dané aj legislatívou. Mali by sme sa teda znepokojovať, keď uvidíme značku „Zákaz LPG“?

Zákaz LPG – takáto značka neexistuje

Značky zakazujúce používanie podzemných parkovísk pre autá na plynový pohon sú bežným javom. Ak pritom vodič ignoruje značku „zákaz vjazdu na LPG“, nehrozí mu žiadne nebezpečenstvo zo strany uniformovaných zložiek, ktoré mu pokutu nenapíšu. Dôvod je jednoduchý. V dopravných predpisoch nenájdete ustanovenie, ktoré by zakazovalo používanie garáže. Okrem toho je značka „Zákaz LPG“ neformálna, takže neexistuje žiadny dôvod na jej dodržiavanie, nieto ešte na jej vymáhanie v prípade nedodržania.

Správca pozemku sa však môže pokúsiť zákaz vymáhať na základe existujúceho právneho predpisu. Tu už teoreticky existujú určité možnosti. V praxi to však môže mať len malý význam. Správca pozemku nemá možnosť kontrolovať, s akým palivom jazdí konkrétne vozidlo. Samotná prítomnosť plynovej nádrže v aute nestačí na zákaz jazdy v podzemnom parkovisku.

Značka „Zákaz LPG“ je neformálna, takže neexistuje žiadny dôvod na jej dodržiavanie.
Foto: Súkromný archív

Zákaz LPG je dôsledkom stavebných požiadaviek

Prečo teda správcovia garáží tak tvrdo bojujú proti autám na plynový pohon? Dôvodom sú stavebné predpisy. Nariadenie o technických podmienkach, ktoré musia spĺňať stavby a ich umiestnenie, stanovuje podrobné požiadavky na vetranie podzemných garáží. Uzavreté garáže, ktorých podlaha je pod úrovňou terénu, musia mať mechanické vetranie riadené detektormi plynu. Tieto detektory monitorujú úroveň koncentrácie plynu propán-bután a aktivujú vetranie, ak sa zistí koncentrácia, ktorá predstavuje riziko požiaru.

V garážach, ktoré boli postavené pred nadobudnutím účinnosti týchto predpisov, rozhoduje o možnosti parkovania vozidiel na LPG vlastník alebo správca budovy. Bohužiaľ, je jednoduchšie zakázať vjazd vozidlám na LPG do podzemného parkoviska, ako pre ne špeciálne modernizovať celú ventiláciu.

Dôležité je, že predpisy nezakazujú správcom umiestniť pri vjazdoch do podzemných garáží značky, ale vodiči nie sú povinní ich dodržiavať.

Zákaz elektrických áut

Takisto zákaz parkovania v podzemnej garáži pre elektromobily nie je upravený zákonom. Môže sa však zaviesť do predpisov, ak to správca súkromného objektu považuje za vhodné z bezpečnostných dôvodov.

Treba však mať na pamäti, že tento zákaz sa vzťahuje len na súkromné parkoviská, a nie na parkoviská v obytných budovách. Bytové družstvo nemá právo prijímať uznesenia, ktoré presahujú rámec správy spoločného majetku a obmedzujú právo samostatného vlastníctva priestorov. Preto je zavedenie kontroverzných zákazov parkovania elektromobilov prostredníctvom uznesení bytových spoločenstiev neúčinné, hoci sa čoraz častejšie využíva.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

„Zákaz voľnobehu“. Značka, ktorej mnohí vodiči nerozumejú

Zákaz predchádzania, čo? Vodiči nevedia, o čom hovorí značka 254


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

USA. Polícia s autom za 250 000 dolárov. „Kde na to beriete peniaze?“

14.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@NickOFFDuty). Auto za 232 000 eur v rukách polície? To nie je bežná situácia, a ešte menej, ak ide o…

Tragédia v Petrohrade. Autobus náhle zišiel z mosta

14.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@nypost). Po nehode autobusu v Petrohrade zomreli traja ľudia. Vodič stratil kontrolu nad vozidlom a náhle zišiel z mosta do…

Predbehli Teslu a Volkswagen. Teraz sa zamerali na Daciu. BYD chce vyrábať viac áut v Európe

14.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@WION). Jedna továreň v Európe nestačí. Číňania preto už stavajú druhú v Maďarsku. To však nie je koniec príbehu. Najväčší…

Automobilový odpad – ako sa ho zbaviť?

13.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheFrame). Likvidácia autosúčiastok, prevádzkových kvapalín a ich obalov si zvyčajne vyžaduje použitie špeciálnych zberných miest. Niektoré z nich však môžu…

Vozidlá v testoch neuspeli. Američania len zmenili zadanie

13.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@iihs-hldi). Moderné autá sú vybavené aktívnymi systémami, ktoré korigujú chyby vodiča, takže sú úplne bezpečné, však? Bohužiaľ, nie je to…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov