Pravidlá, Zaujímavosti,

Jazda v tuneli – väčšina vodičov tieto pravidlá nepozná!

11.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@asteyhighways) Tunelov je čoraz viac, ale mnohí vodiči stále zabúdajú, že v podzemí platia osobitné pravidlá cestnej premávky. Oplatí sa ich mať na pamäti, a...

11.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@asteyhighways)

Tunelov je čoraz viac, ale mnohí vodiči stále zabúdajú, že v podzemí platia osobitné pravidlá cestnej premávky. Oplatí sa ich mať na pamäti, a to aj kvôli pokutám, ktoré môžu byť uložené.

V tunely platia osobitné pravidlá cestnej premávky.
Foto: youtube.com/@asteyhighways

Tunel je dopravná stavba, ktorá vedie pod zemou cez vyvýšeninu, pod morom, riečnym tokom alebo mestom. Treba si však uvedomiť, že na tunely sa vzťahujú osobitné dopravné predpisy. Problémom je, že vodiči ich nie vždy majú na pamäti.

Tunel – musí byť označený

Pri vjazde do tunela informuje značka IP21a „Tunel“.

IP21a „Tunel“.
Foto: súkromný archív

Tunel – zákazy ako na diaľnici

Je potrebné si uvedomiť, že v tuneli, rovnako ako napríklad na diaľnici, je zakázané zastaviť vozidlo. Nemôžete teda napríklad zastaviť na kraji cesty, aby ste si tam napríklad prečítali správu na telefóne. Zakázané je aj cúvanie a otáčanie. V tuneli, na rozdiel od rýchlostných ciest, by ste mali skôr očakávať obmedzenie rýchlosti alebo zákaz predbiehania. V tuneloch sa navyše zvyčajne nachádza množstvo kamier a dokonca aj úsekové meranie rýchlosti. To všetko má vodičov prinútiť jazdiť bezpečne. Treba mať na pamäti, že prípadná nehoda a požiar vozidla v podzemnej stavbe by mohli mať katastrofálne následky vzhľadom na obmedzený prístup vzduchu a oveľa ťažšiu možnosť úniku.

Pozor: pred tunelmi sa často nachádzajú semafory, ktoré môžu zakazovať vjazd do tunela alebo používanie jednotlivých jazdných pruhov.

Tunel – špecifické pravidlá

Mimo zastavaných oblastí v tuneloch musí vodič dodržiavať vzdialenosť najmenej 50 m od vozidla idúceho pred ním ak vedie vozidlo s najväčšou prípustnou hmotnosťou nepresahujúcou 3,5 t alebo autobus. Táto vzdialenosť sa musí zvýšiť na minimálne 80 m, ak vedie nákladné vozidlo alebo pripojí príves k osobnému vozidlu. Odborník odporúča, že medzi vozidlami by mala byť vzdialenosť pri rýchlosti 80 km/h 70 metrov.

Správca cesty môže prostredníctvom dopravného značenia znížiť alebo zvýšiť povolenú vzdialenosť v závislosti od obmedzenia rýchlosti platného v tuneli.

Jazda v tunely.

Vzdialenosť by sa mala dodržiavať aj pri zastavovaní, napríklad v dopravnej zápche. V tomto prípade dopravné predpisy vyžadujú, aby vodič dodržiaval odstup minimálne 5 m od vozidla pred sebou.

Zaujímavé je, že počas dňa v tuneli povoľujeme len denné svetlá. Povinnosť zapnúť stretávacie svetlá vzniká až po súmraku, alebo v prípade zníženej viditeľnosti (hmla alebo dym), čo je však nepravdepodobné. Problémom je, že dodržiavanie predpisov znamená, že zadná časť vozidla nebude osvetlená. V záujme vlastnej bezpečnosti zapnite stretávacie svetlá pri vjazde do tunela.

Pokuty za priestupky v tuneli

Nedodržanie predpísanej vzdialenosti za predchádzajúcim vozidlom v tuneli mimo zastavanej oblasti sa trestá pokutou od 60 eur. Na druhej strane, v prípade kolóny môže policajt za zastavenie príliš blízko za iným vozidlom uložiť pokutu od 30 eur. Za porušenie zákazu zastavenia, otáčania alebo cúvania dostanete od 60 eur.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Sú bezpečnostné pásy povinné? Nie pre všetkých. Existuje veľa výnimiek

Českí vedci predstavili systém na diaľkové zastavenie auta


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Autá sú čoraz drahšie a tie najlacnejšie by mohli zmiznúť z trhu. Alarmujúce správy

17.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@NHKWORLDJAPAN). Už v roku 2025 vstúpia do platnosti nové, prísnejšie emisné limity CO2, ktorým sa budú musieť prispôsobiť všetci výrobcovia…

Tisíce nepredaných vozidiel Tesla stoja na bývalom vojenskom letisku

17.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@derspiegel). Tesla vo svojej nemeckej továrni v Grünheide vyrába približne 6 000 áut týždenne, o ktoré v súčasnosti nie je…

IM L6 so senzačnou batériou oficiálne prichádza na čínsky trh. Koľko stojí tento hrozivý konkurent modelov BMW a Audi?

17.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@UltiumTech). Ako sme informovali pred dvoma mesiacmi, spoločný podnik technologického gigantu SAIC a čínskych technologických spoločností IM vyvinul ultrarýchlu batériu.…

Najdlhší visutý most na svete. Nachádza sa priamo u našich západných susedov

16.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BREMO74). Pozor! Nie je to žiadna zábava pre turistov so strachom z výšok. Most dosahuje výšku takmer 100 metrov nad…

Obrovský asteroid by mohol zasiahnuť Zem 14. februára 2046

16.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@NASASpaceNewsagency. DW 2023 je veľký asteroid, ktorý by mal preletieť blízko Zeme za viac ako dve desaťročia. Akoby to nestačilo,…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov