Elektro, Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Takto bude vyzerať nová „šestka“? Číňania predstavili Mazdu EZ-6. V jednom ohľade zaujme

27.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PowerTorqueYT). Súčasná inkarnácia Mazdy 6 je na trhu od roku 2012. Teraz sa ukázalo nové vydanie tohto vozidla, aj keď zatiaľ len v podobe čínskeho...

27.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PowerTorqueYT).

Súčasná inkarnácia Mazdy 6 je na trhu od roku 2012. Teraz sa ukázalo nové vydanie tohto vozidla, aj keď zatiaľ len v podobe čínskeho EZ-6. Japonci v Európe si však už vyhradili názov 6e.

Číňania predstavili Mazdu EZ-6.
Foto: youtube.com/@PowerTorqueYT

Osud Mazdy 6 je zatiaľ neistý. Japonské médiá informovali, že nástupca tohto vozidla bude založený na rovnakej platforme ako CX-60 alebo väčší CX-80, na rozdiel od nich to však nebude SUV, ale limuzína v štýle kupé.

Neskôr sa objavili informácie, že Mazda 6, ktorej súčasná inkarnácia sa čoskoro prestane vyrábať, nedostane nástupcu. Priestor po tomto vozidle mali údajne vyplniť terénne modely.

Teraz prichádza „osviežujúci vánok“ z Číny, kde sa na autosalóne Auto China 2024 v Pekingu predstavila úplne nová Mazda EZ-6. Nový automobil vznikol vďaka spoločnému podniku tohto japonského výrobcu a miestneho Changanu.

Mazda EZ-6: kus automobilu

Vzhľad Mazdy EZ-6 je nezameniteľne podobný odchádzajúcemu modelu. Aj ona má dlhú prednú časť s obrovskou maskou chladiča, ktorá je teraz osvetlená. Okrem toho pútajú pozornosť výsuvné kľučky dverí, veľké hladké plochy a krátke veko batožinového priestoru s výsuvným spojlerom.

Mazda EZ-6.

To naznačuje, že tento japonský automobil už nie je klasický sedan, ale liftback, pri ktorom sa zadné dvere dvíhajú spolu s čelným sklom. Bez ohľadu na to je EZ-6 výrazný automobil. Na dĺžku totiž meria 492,1 cm, na šírku 189 cm a na výšku 148,5 cm.

Pokiaľ ide o dizajn, nová Mazda čerpá z čínskeho partnera. Vozidlo stojí na platforme Changan EPA1, ktorá je určená pre čisto elektrické vozidlá, ako aj pre vozidlá využívajúce spaľovací motor ako generátor energie.

Mazda EZ-6: elektrický alebo hybridný automobil s obrovským dojazdom

Informácie o tom, čo bude pod kapotou Mazdy EZ-6, zatiaľ nie sú k dispozícii. V tejto chvíli však stojí za zmienku, že dvojica Deepal SL03, ktorá využíva rovnakú architektúru, sa v čisto elektrickom variante dodáva s trakčnou batériou s dvoma rôznymi kapacitami na výber.

Menšia má 58,9 kWh, zatiaľ čo väčšia 66,8 kWh. Podľa čínskeho cyklu CLTC, ktorý je optimistickejší ako náš WLTP, postačujú na prekonanie vzdialenosti 530, resp. 610 km. O uvedenie SL03 do pohybu sa zasa stará elektromotor na zadnej náprave.

V slabšom variante dosahuje výkon 218 k (320 Nm) a zabezpečuje zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 6,9 sekundy. Vo výkonnejšom variante má vodič k dispozícii už 258 koní (tiež 320 Nm), ktoré umožňujú dosiahnuť maximálnu rýchlosť 100 km/h za 6,2 s.

To však nie je všetko. Hybridný variant Deepal S03 má 1,5-litrovú pohonnú jednotku na nabíjanie trakčnej batérie s jednou z dvoch kapacít. Menšia má 19 kWh a väčšia 28,5 kWh. Tá „živí“ elektromotor s výkonom 238, resp. 218 koní, ktorý uvádza do pohybu kolesá zadnej nápravy.

Rozsah? V menšom kWh variante je to 135 km na elektrický pohon a 1140 km v hybridnom režime. Na druhej strane, vo variante s väčšou batériou je to 200, resp. 1200 km!

Mazda EZ-6 vyznačuje digitálnym kokpitom typickým pre súčasné automobily.
Foto: youtube.com/@PowerTorqueYT

S digitálnym kokpitom

V interiéri sa Mazda EZ-6 vyznačuje digitálnym kokpitom typickým pre súčasné automobily, najmä tie z Číny. Jeho ústredným bodom je 14,6-palcová obrazovka infotainment systému, ktorá slúži nielen na ovládanie navigácie a zábavy, ale aj klimatizácie alebo nastavenia sedadiel. Interiér je vybavený aj audiosystémom Sony so 14 reproduktormi a rozsiahlym náladovým osvetlením.

Nová Mazda EZ-6 sa začne predávať v Číne budúci rok. Nie je známe, či sa takéto vozidlo objaví aj v Európe, ale niečo sa chystá, keďže Japonci si 18. marca tohto roku vyhradili ochrannú známku 6e.

Zjavne to naznačuje, že na starom kontinente sa objaví nástupca Mazdy 6 a bude elektrický. Bude vychádzať z čínskej EZ-6? To v tejto chvíli nie je známe.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Mazda uvádza na európsky trh svoju novú 7-miestnu vlajkovú loď SUV CX-80

Mazda MX-30 R-EV už na Slovensku. Poznáme cenu tohto neobvyklého hybridu


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Dezén alebo čísla. Stačí jeden pohľad a môžete posúdiť, či majú pneumatiky dostatočný dezén.

9.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/wk1003mike). Bez ohľadu na to, aké veľké je vozidlo a koľko má koní a bezpečnostných systémov, do kontaktu s asfaltom…

Núdzové pristátie. Lietadlo prešlo po trupe na pristávacej dráhe

9.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@theindependent). Lietadlo spoločnosti FedEx malo problém s pristátím. Tesne nad letiskom sa ukázalo, že predný podvozok stroja nefunguje. V dôsledku…

„Pán policajt, tento zásah sa nahráva.“ Čo urobí policajt?

9.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ajplus). Policajti čoraz častejšie nosia na tele kamery a zaznamenávajú priebeh svojich zásahov. Môže však vodič urobiť to isté? Overujeme,…

Citroën – Neuveríte, koľko cestujúcich odvezie nový C3 Aircross

9.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PowerTorqueYT). Citroën má nové mestského SUV. Je ťažké uveriť, s akým nápadom prišli Francúzi, aby vynikli v segmente B. Neuveríte,…

Elektromobil zo spaľovacieho motora za 8 hodín. Nemecký startup ohlasuje revolúciu

9.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@electricviking). Nemecká spoločnosť e-Revolt má v ponuke prestavby pre 42 populárnych modelov so spaľovacím motorom. Elektromobil zo spaľovacieho motora za…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov