Tipy, Zaujímavosti,

Cyklista ukazuje gestá. Takto oznamuje svoj ďalší manéver

27.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@gcn). Nie každý vie, že cyklisti majú na komunikáciu špeciálny systém gest a znakov. Nie sú to len klasické smerovky, ktoré dobre poznajú aj vodiči....

27.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@gcn).

Nie každý vie, že cyklisti majú na komunikáciu špeciálny systém gest a znakov. Nie sú to len klasické smerovky, ktoré dobre poznajú aj vodiči. Cyklisti používajú znaky aj na upozornenie na potenciálne nebezpečenstvo, nerovnosti na ceste alebo na signalizáciu potreby zmeniť rýchlosť či zastaviť. Tieto signály, hoci sú určené pre tých, ktorí jazdia v skupine alebo pelotóne, môžu byť užitočné aj pre vodičov áut. Aké gestá robia cyklisti?

Cyklista ukazuje gestá. Takto oznamuje svoj ďalší manéver.
Foto: youtube.com/@gcn

Základným gestom, ktoré pozná každý cyklista, dokonca aj deti, je vystretie pravej alebo ľavej ruky, čím sa signalizuje úmysel odbočiť. Ruky cyklistu sú akýmsi ukazovateľom smeru: vystretie ľavej ruky doľava znamená úmysel odbočiť doľava a vystretie pravej ruky doprava.

Cyklista signalizuje úmysel vyhnúť sa alebo predbehnúť

V tomto prípade niektorí cyklisti robia rovnaké gesto ako pri odbočovaní – keď sa vyhýbajú chodcovi na frekventovanej ceste, signalizujú predbiehanie alebo vyhýbací manéver natiahnutím ľavej ruky do strany. Ak sa cyklisti pohybujú v skupine, potrebu predbiehať alebo sa vyhnúť vozidlu, prípadne chodcovi alebo inému cyklistovi signalizujú vlnivými pohybmi pravej ruky za chrbtom.

Cyklista varuje: pozor, spomaľte

Na rozdiel od automobilov nie sú bicykle vybavené brzdovými svetlami – cyklista, ktorý chce dať znamenie na brzdenie, musí použiť iný spôsob. Niektorí skúsení cyklisti to robia gestom – vedúci pelotónu alebo skupiny cyklistov, ktorí chcú spomaliť, natiahne ruku do strany a vlnivými pohybmi alebo váhavým pohybom hore-dole dáva najavo, že v danom okamihu je potrebné spomaliť.

Ako cyklista signalizuje zastavenie?

Toto gesto si vyžaduje čo najrýchlejšiu reakciu zvyšku skupiny. Musí byť jasné a konkrétne. Hovoríme o zdvihnutí otvorenej ruky do výšky hlavy. Ide o gesto, ktoré jasne naznačuje, že by ste mali zastaviť. Vedúci skupiny ho často sprevádza rýchlym a hlasným hlasovým povelom „STOP“.

Pozor na výmole na ceste

Cyklisti ktorý používajú cestne bicykle musia byť obzvlášť citliví na poškodenie povrchu vozovky. Ich bicykle sú tuhé a majú úzke pneumatiky, takže každá nerovnosť sa prenáša na chrbticu cyklistu. A keďže naše cesty zvyčajne nie sú ideálne, cyklisti jednoducho ukazovákom ukážu na konkrétne miesto, ktoré by mohlo spôsobiť nebezpečenstvo.

Cyklista ukazuje gestá.

Ako cyklista signalizuje iné nebezpečenstvá na ceste?

Ak vedúci skupiny cyklistov spozoruje nebezpečenstvo na ceste alebo potrebu vykonať manéver na jeho odvrátenie, signalizuje to vystretím pravej ruky s vystretým prstom za chrbtom. Môže mu predchádzať aj krátke zakričanie „Pozor!“ smerom k ostatným. Zvyšok skupiny tak bude vedieť, že sa musí pripraviť na vykonanie vyhýbacieho manévru alebo že má byť opatrný a sústrediť sa na to, čo je pred ním.

Prečo gestá a nie slová?

Keď sa cyklisti pohybujú v skupine, hlasové správy sa nemusia dostať ku všetkým členom skupiny – prekážkou môže byť vietor alebo hluk z ulice. Je jednoduchšie a efektívnejšie sústrediť sa na vedúceho a venovať pozornosť jeho gestám.

Väčšina cyklistov, ktorí používajú bicykel len ako dopravný prostriedok, tento systém gestikulácie nepozná, ale skupiny cyklistov trénujúcich na športových bicykloch, ktoré sú na slovenských cestách čoraz populárnejšie, áno. Oplatí sa ich na ceste sledovať, pretože vďaka tomu sa môžeme vyhnúť určitým nebezpečenstvám alebo napríklad pádu do diery na ceste.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Cyklisti jazdia vedľa seba po ulici a rozprávajú sa. Je to vôbec legálne? Povinnosť a predpisy

Cyklisti chcú, aby vodiči používali holandskú metódu. V niektorých krajinách je to povinnosť


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Veľká nehoda na ostrovoch. Chaos na letiskách

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ActionKid). Zlyhanie systému elektronických brán na letiskách v Spojenom kráľovstve. Cestujúci nemôžu nastúpiť do lietadla kvôli poruche, ktorá postihla niekoľko…

Budú elektromobily rovnako lacné ako spaľovacie autá? Nové modely Volkswagen o 40 % lacnejšie

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@electricviking). Spoločnosti Volkswagen a XPENG uzavreli rámcovú dohodu o spolupráci v oblasti platforiem a softvéru, ktorá predstavuje míľnik v ich…

„Lídri v oblasti spoľahlivosti“ sa vyznačujú kvalitou. Dobré meno sa v určitom momente končí

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BoschCarService). Otázka bezpečnosti je jedným z hlavných faktorov pri výbere nového vozidla. Pri kúpe vozidla v autosalóne teoreticky nemusíte nič…

Starý trik taxikárov. Jednoduchý spôsob chladenia bez klimatizácie

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív). Klimatizácia sa pre nás stala každodennou záležitosťou, ktorej sa nechceme vzdať. Vzhľadom na rastúce ceny pohonných hmôt je…

Pilotovaná vesmírna loď Starliner nedokázala odštartovať. Prelomová misia NASA zrušená

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@NASA). Bohužiaľ, tentoraz to nevyšlo. Prelomová pilotovaná misia NASA Starliner včera v noci neodštartovala. Problém - ako to v takýchto…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov