Pravidlá, Zaujímavosti,

Cyklisti jazdia vedľa seba po ulici a rozprávajú sa. Je to vôbec legálne? Povinnosť a predpisy

21.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/katyapulka). Cyklistický výlet môže plniť úlohu spoločenského stretnutia. Preto sa často cyklisti namiesto jazdy v rade pohybujú vedľa seba. Je takéto správanie sa na ceste...

21.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/katyapulka).

Cyklistický výlet môže plniť úlohu spoločenského stretnutia. Preto sa často cyklisti namiesto jazdy v rade pohybujú vedľa seba. Je takéto správanie sa na ceste správne? O tejto otázke hovorí aj legislatíva.

Často cyklisti namiesto jazdy v rade pohybujú vedľa seba. Je takéto správanie sa na ceste správne?
Foto: shutterstock.com/katyapulka

S veľkými rozpakmi, a pomaly sa na Slovensku začína cyklistická sezóna. Počet cyklistov na cestách sa bude každým dňom zvyšovať. To však nie je nijako prekvapujúce. Veď jazda na bicykli je dobrý spôsob, ako sa dostať do práce alebo jednoducho za oddychom.

Kedy je jazda na dvoch bicykloch vedľa seba legálna a kedy nie?

Pohyb bicyklov upravujú dopravné predpisy. Predstavme si teraz takýto scenár. Dvaja priatelia sa v rámci popoludňajšieho relaxu vybrali na jazdu. Musia však prediskutovať niekoľko otázok. A keďže pri jazde za sebou sa ťažko rozpráva, rozhodnú sa jazdiť vedľa seba. Je tento spôsob jazdy na ceste legálny? Áno aj nie. Veľa závisí od konkrétneho prípadu, ale aj od výklade polície.

Áno, cyklisti jazdiť vedľa seba po ulici a rozprávať sa je legálne. Zákon o cestnej premávke SR (č. 8/2009 Z. z.) v § 57 ods. 2 uvádza, že „Cyklisti jazdia v jednom rade za sebou, ak to dopravná situácia dovoľuje a neohrozuje to ostatných účastníkov cestnej premávky.“

To znamená, že cyklisti môžu jazdiť vedľa seba, ak to dopravná situácia dovoľuje a ak neohrozujú ostatných účastníkov cestnej premávky. To je dôležité kritérium, ktoré musia cyklisti vždy brať do úvahy.

Sú cyklistické predpisy jednoznačné? Nechávajú veľa priestoru na interpretáciu

Na prvý pohľad sa zdá, že problém je zrejmý. Jeden bicykel môže jazdiť vedľa druhého predovšetkým v prázdnom jazdnom pruhu. Prakticky je však problém v tomto prípade širší. Definícia prekážania alebo ohrozovania bezpečnosti totiž nie je presná. Výkladové kvalifikácie v tomto prípade sú preto predovšetkým pre policajtov. A tí môžu situáciu niekedy považovať za priestupok a niekedy za normu.

Kedy sa jazda dvoch bicyklov vedľa seba nebude počítať ako priestupok? Nielen na úplne prázdnej ceste. Takýto scenár si možno predstaviť aj v situácii, keď sa síce na vozovke nachádzajú autá, ale premávka nie je intenzívna. A navyše, jeden cyklista jazdí vedľa druhého, pretože ide o otca a maloletého syna. Otec chce mať svojho syna na dosah ruky. Aby sa mu počas jazdy nič nestalo.

Aká je pokuta za jazdu na bicykli vedľa seba?

V prípade, že jazda dvoch bicyklov vedľa seba je klasifikovaná ako prekážka v premávke alebo vytváranie nebezpečenstva, cyklisti budú zastavení na dopravnú kontrolu. Policajti skontrolujú doklady vodičov a môžu im udeliť aj pokutu. Za tento priestupok je možné uložiť jednu z dvoch pokút. Tu sú niektoré situácie, kedy by cyklisti jazdiaci vedľa seba mohli dostať pokutu:

Definícia prekážania alebo ohrozovania bezpečnosti totiž nie je presná.
Foto: shutterstock.com/Africa Studio
  • Bránenie v premávke: Ak cyklisti jazdia vedľa seba a zaberajú celý pruh, môžu brániť v premávke autám alebo motocyklom. Za to môžu dostať pokutu.
  • Nebezpečné predbiehanie: Ak sa cyklisti pokúšajú predbehnúť iných cyklistov alebo autá jazdou vedľa seba, môžu vytvoriť nebezpečnú situáciu. Za takéto predbiehanie môžu dostať pokutu.
  • Ignorovanie dopravných značiek: Ak dopravná značka cyklistom prikazuje jazdiť v jednom rade za sebou, musia ju poslúchnuť. Jazda vedľa seba v takom prípade môže byť pokutovaná.
  • Neohľaduplná jazda: Ak cyklisti jazdou vedľa seba ohrozujú chodcov alebo iných účastníkov cestnej premávky, môžu dostať pokutu za neohľaduplnú jazdu.

Výška pokuty pre cyklistov sa na Slovensku pohybuje od 30 € do 60 € v závislosti od závažnosti priestupku.

Predpisy pre cyklistov jazdiacich vedľa seba:

  • Musia jazdiť vpravo pri okraji vozovky.
  • Nesmú brániť v jazde ostatným účastníkom cestnej premávky.
  • Musia dávať pozor na chodcov a iné prekážky.
  • Musia dodržiavať dopravné značky a signály.

Odporúčania pre cyklistov jazdiacich vedľa seba:

  • Jazdite v dostatočnej vzdialenosti od seba, aby ste mali dostatok priestoru na manévrovanie.
  • Dávajte si pozor na otvárajúce sa dvere áut.
  • Komunikujte medzi sebou a dávajte si navzájom signály.
  • Buďte ohľaduplní k ostatným účastníkom cestnej premávky.

Záver:

Jazda vedľa seba môže byť pre cyklistov pohodlnejšia a bezpečnejšia, ak to dopravná situácia dovoľuje a ak dodržiavajú predpisy a odporúčania.

Zdroje:

  • Zákon o cestnej premávke SR (č. 8/2009 Z. z.)
  • Ministerstvo dopravy a výstavby SR

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Každý bicykel musí mať šesť vecí. Nezačínajte sezónu 2024 s pokutou

Má cyklista na priechode prednosť? Je to trocha iné ako v prípade chodcov


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Dezén alebo čísla. Stačí jeden pohľad a môžete posúdiť, či majú pneumatiky dostatočný dezén.

9.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/wk1003mike). Bez ohľadu na to, aké veľké je vozidlo a koľko má koní a bezpečnostných systémov, do kontaktu s asfaltom…

Núdzové pristátie. Lietadlo prešlo po trupe na pristávacej dráhe

9.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@theindependent). Lietadlo spoločnosti FedEx malo problém s pristátím. Tesne nad letiskom sa ukázalo, že predný podvozok stroja nefunguje. V dôsledku…

„Pán policajt, tento zásah sa nahráva.“ Čo urobí policajt?

9.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ajplus). Policajti čoraz častejšie nosia na tele kamery a zaznamenávajú priebeh svojich zásahov. Môže však vodič urobiť to isté? Overujeme,…

Citroën – Neuveríte, koľko cestujúcich odvezie nový C3 Aircross

9.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PowerTorqueYT). Citroën má nové mestského SUV. Je ťažké uveriť, s akým nápadom prišli Francúzi, aby vynikli v segmente B. Neuveríte,…

Elektromobil zo spaľovacieho motora za 8 hodín. Nemecký startup ohlasuje revolúciu

9.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@electricviking). Nemecká spoločnosť e-Revolt má v ponuke prestavby pre 42 populárnych modelov so spaľovacím motorom. Elektromobil zo spaľovacieho motora za…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov